Renault Zoe, Peugeot 208 și Opel Corsa – sub-compactele încotro?

De curând subliniam că înmatriculările de automobile electrice din România sunt dominate de grupa celor mai mici modele, în frunte cu Dacia Spring, care este pe cale să acapareze 43% din buzunarele românilor în căutarea unui model electric.

Pe scara accesibilității, ca preț, urmează modele din categoria sub-compactelor, care și-a pierdut însă strălucirea dinainte de 2020, când Renault Zoe domina clasamentele europene. Lansate pe piață cu puțin elan și doar constrânși de legislația europeană, gama de modele Stellantis a făcut valuri doar în țările unde s-au produs, livrările fiind limitate la evitarea amenzilor pentru depășirea emisiilor de CO2 .

Urmărind evoluția din România în primele patru luni din 2023, este vizibilă tranziția atenției Renault de la Zoe (locul 8) spre Megane (locul 3), în timp ce Peugeot 208 rămâne în afara topului 10, cu o pondere de doar 1.1% (Sursa informațiilor: RO e-mobility index).

Informații de la utilizatori

Dincolo de statistici, informațiile cele mai utile le obținem de la colegii noștri, utilizatori zilnici ai acestor modele.

In timp ce Radu continuă să fie mulțumit de Zoe, după ce a depășit 109.000 km fără probleme, pentru Ciprian, veșnicele defecțiuni s-au transformat într-o nemulțumire cronică, chiar dacă a beneficiat de o mașină la schimb, tot electrică.

Claudiu a semnalat de asemenea probleme tehnice cu Opel Corsa mai de lungă durată, care a dus la o mașină de schimb și pentru el.

Bilanțul lunii aprilie

Chiar dacă este mai spațios, am inclus Ioniq-ul lui Cătălin în această comparație, fiindcă experiența îndelungată in cadrul proiectului nostru cu primul model 100% electric lansat de Hyundai, a stabilit un punct bun de referință.

Parcursul acoperă un spectru foarte larg de utilizări, de la cele urbane pentru Laura (755 km) și Bogdan (747 km), până la cele pe distanțe mai lungi, Claudiu (2203 km) și Radu (2748 km).

La fel și consumul, unde Radu și Andrei s-au poziționat sub media echipei din aprilie (15.4 kWh/100km), colegii gravitând spre treimea superioară a consumurilor. O mențiune specială pentru Márton, care include în consumul lunar și pierderile de încărcare.

Colegii (cei care raportează costurile) au cheltuit mai puțin de 4 lei/100km, Radu încărcând de la panourile fotovoltaice instalate acasă.

Laura și Bogdan încarcă majoritatea timpului acasă (Hidroelectrica), utilizând stațiile publice doar la drumuri mai lungi.

Consumul mediu săptămânal – ultimele 12 luni

Experiențe din luna mai

Radu – Zoe, Crivina (PH)

Pe lângă informațiile și statisticile transmise, Radu ne-a încântat cu încă unul din articolele sale, scrise într-un mod cu totul aparte, cu mult suflet, despre participarea la evenimentul CoBuild – Ciugud.

Dacă nu ați ajuns să-l citiți, iată concluzia:

Multe poze și amintiri faine, ceva speranță că poate-poate iese soarele și în țara noastră și nu numai, și în general, o experiență neprețuită!

Radu – Cu Renault Zoe la CoBuild-Ciugud – ”o experiență neprețuită”

Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia

Onoarea ”corsarilor” la Ciugud a fost salvată de invitatul nostru din Craiova

După împlinirea celor 12 luni, convenite la începutul colaborării cu fiecare participat la proiectul Electromobilitate, Claudiu a decis să continue furnizarea de date lunar. Fiind pe teren propriu, nu putea să lipsească de la evenimentul de la Ciugud, chiar dacă mașina (Opel Corsa) era în service și a venit cu un înlocuitor, despre care ne-a scris:

Bogdan – Peugeot e208, București

Săptămâna : 08.05 – 14.05

  • Distanța totală: 524 km
  • Consum mediu: 17.3 kWh/100km
  • Viteza medie: 59 km/h
  • Costuri încărcări: 2 sesiuni rapide într-un drum la Constanța = 150 RON

Am avut și prima „revizie” de un an, care a constat într-o verificare și o campanie de update de firmware la motor. A costat 330 RON la Eurial Militari, pentru că am cerut eu suplimentar schimbarea filtrului de habitaclu. Durata de doi ani între schimbări mi se pare prea mare pentru praful din București.

Am făcut un drum la Constanța, însă nimic notabil. Încărcat la MOL pe autostradă la dus și la Cernavodă la întors, totul a funcționat cum trebuie.

Márton – Zoe, Târgu Mureș

Și experiențele lui Márton sunt cuprinse într-un articol dedicat, publicat pe blog, de unde reiese bucuria fiului cățărat pe toate utilajele disponible la CoBuild.

Laura – Peugeot e208, Timișoara

Datele transmise de Tudor pentru electro-leul Laurei se apropie cu pași siguri de împlinirea celui de al TREILEA an de colaborare la proiect.

Întrebările/curiozitățile noastre pentru acest eveniment cu totul special au fost:

  1. Costuri BEV vs. ICE dinainte (energie electrică vs. carburant)
  2. Vizite la service programate (obligatorii) vs. neprogramate (defecțiuni, accidente)
  3. Cost revizii și întreținere consumabile (plăcuțe de frână, ștergătoare de parbriz, filtre polen, etc.)
  4. Defecțiuni, cost piese și manopera înlocuire
  5. Starea acumulatorului (SOH – state of health)
  6. Uzura anvelope, costuri vară/iarnă înlocuire,
  7. Satisfacții după trei ani
  8. Nemulțumiri după trei ani
  9. Planuri de viitor, tot EV?
  10. Concluzii
Ce altceva ați dori să aflați despre un model electric după trei ani de funcționare? Mai avem colege/colegi care vor ajunge în curând la aceeași bornă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.