Excursie cu Kona în Croația

Introducere

Astăzi își face debutul ca autor pe blogul electromobiliștilor Cosmin, după un scurt schimb de mesaje înainte de a lua decizia de participare la proiectul nostru.

Răspund prin acest mail apelului lansat de Andrei pentru „recrutarea” de konițe noi în garajul virtual.
Sunt, din luna mai a.c., proprietarului unei MY 2021 care rapid a ajuns la puțin peste 10.000 km.

Dacă pot ajuta cu date și alte informații vă rog să-mi spuneți cum ar trebui să o fac și pașii care sunt de urmat.

Cosmin

Cu sublinierea că toate articolele și informațiile furnizate de proprietarii de automobile electrice participanți la proiect sunt pe bază de voluntariat, timpul personal investit pentru informarea și educarea comunității fiind o contribuție la obiectivul comun de promovare a mobilității electrice, îi dorim bun venit și multe experiențe electrice cât mai frumoase alături de echipa noastră.

Achiziția și prima călătorie lungă cu Kona

Sunt Cosmin, momentan locuiesc în Jucu de Mijloc/Cluj și lucrez ca inginer în domeniul telecomunicațiilor.

Suntem patru în familie și ne desfășurăm activitățile zilnice în Cluj-Napoca (muncă, școală, grădiniță). Fiind într-o zonă rurală, transportul este o problemă, orele sunt strânse, și există inevitabilele aglomerații din România. Cei 20 km care ne despart de Cluj-Napoca îi făceam până de curând cu două mașini cu motor termic, una cu o vârstă de 15 ani, cealaltă 11.

După un studiu de piață de un an jumătate, cumva am ajuns natural la decizia de a face o investiție într-o mașină nouă, electrică. Am zis natural, pentru că tot timpul am încercat ca familie să fim cât se poate de apropiați de un trai prietenos cu mediul.

Astfel, după o amânare a achiziției în noiembrie 2020 (motivul evident e legat de bugetul Rabla Plus), am reluat tot procesul în februarie 2021. Am văzut mașini, le-am pus pe foaie cu pros&cons, iar în final am semnat contractul pentru Kona EV highway+Navi în martie 2021.

Printre avantajele Kona EV în fața altor mașini electrice studiate voi enumera:

  1. Eficiența,
  2. Dotările minime pentru familie,
  3. Disponibilitate.

Ne-am înarmat cu răbdare, iar pe finele lui mai am ridicat mașina.

Prima experiență la volanul unei electrice, în speță Kona EV, a fost drumul de la reprezentanță acasă, 7-8 km în care am simțit că am condus de când ma știu mașina, fără smuceli, fără griji, relaxat. Au urmat drumuri de navetă, ne-am îndrăgostit de mașină și ne pregăteam de un drum lung spre vacanță.

Pregătiri de vacanță

Experiența drumului lung ne-a prins puțin nepregătiți. În sensul că am reușit să înmatriculăm mașina definitiv pe ultima sută de metri. Eram din anii trecuți obișnuiții cu închirierea unui portbagaj suplimentar și, chiar dacă am început discuțiile înainte cu o lună, s-a dovedit destul de târziu față de anii trecuți.

Cumva aceste peripeții s-au rezolvat în favoarea noastră, așa că după mijlocul lui august am pornit în aventura drumului lung cu destinația Zaton, Croația, 1.133 km indicați de maps. Am programat opririle, ne-am dotat cu aplicațiile necesare pentru stațiile de încărcare și am pornit la drum.

Drumul prin Ungaria

Am ales să facem prima încărcare în Ungaria pe M3, aproape de Nyiregyhaza, la aproximativ 300 km de casă. Cea mai comodă variantă a fost să încărcăm la stațiile MOL, având chargere în aproape fiecare stație, o aplicație simpatică și ușor de utilizat (MOL Plugee). Până ne-am relaxat puțin, am luat un snack, mașina a stat la încărcat 36 de minute, timp în care a luat 27 kWh (CCS).

Am mai făcut două opriri in Ungaria, 56 min/41 kWh (CCS) și 17 min/13 kWh (CCS). Ca observație, verificam înainte cu 10 km în aplicație dacă stația e liberă și așa luam decizia să intru. Locurile de parcare verzi erau libere, chiar dacă era aglomerație. Costul la MOL este de 139 FT/kWh primele 30 de minute, după care se adaugă 1FT/min suplimentar costului energiei.

încărcare de noapte DC/CCS, benzinăre MOL, Ungaria

Experiențe în Croația

Trecerea în Croația ne-a adus în rețeaua de chargere ELEN și aplicația cu același nume. Aici avem avantajul lui free of charge, am încărcat de trei ori până la destinație astfel: 26 kWh AC/type 2 (pe perioada nopții) și 58 kWh DC/CCS. Am mers tot drumul relaxați, am făcut pauze și fără a încărca.

La destinație am încărcat la o stație AC full, pentru un drum local de 400 km dus-întors, pentru care la întoarcere am mai oprit să încărcăm 17 kWh. Am mai încărcat o dată AC full pentru drumul spre țară. În Croația, pe drumul de întoarcere am încărcat de două ori DC/CCS în total 55 kWh, iar prin Ungaria tot de 2 ori DC/CCS însumând 103 kWh.

În afara unui mic incident observat, în care un coleg electric s-a certat puțin cu un proprietar de mașină cu motor termic pentru ca a luat un loc verde, pot zice că am văzut civilizație și în Croația.

pregătire pentru road trip 400km, încărcare AC/type 2 Croația
Costul total al încărcărilor pentru cei ~2640 km a fost de ~250RON.

Bilanț după șase luni

In acest moment, la 6 luni de la achiziție, konița a parcurs puțin peste 11.000 km, de curând a schimbat încălțările și a început să consume ceva mai multă energie. Lucru care nu ne sperie, eram pregătiți pentru acest comportament.

Având în vedere că suntem în era work from home, încarc mai mult acasă la priza domestică. Am contract cu un furnizor care și-a asumat să factureze 100% energie din surse verzi. Când este timp sau situația o impune, opresc la stații de încărcare din Cluj-Napoca. Lângă birou am un charger AC/type 2 unde încarc fără costuri, iar în parcările din oraș încarc DC/CCS și plătesc doar costul parcării (2-3RON, în funcție de timpul petrecut). Aceste încărcări nu pot susține că sunt de verzi, din păcate.

Una dintre mașinile cu motor termic am cedat-o la Rabla, cealaltă șomează de când a apărut Kona. Sunt adeptul încărcărilor scurte și mai dese, de regulă am încărcat de la 30-40-50% la 80% DC sau 90% AC. In viitorul apropiat avem în plan o investiție în energie verde pentru mașină și casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.