La drum lung cu Model Y LR: Timișoara – Zakynthos (ep. 1)

Chiar dacă deja drumul până în Grecia cu o mașină electrică nu mai e străin majorității, fiind de-a dreptul ușor de făcut, mai ales din Capitală, am zis că totuși merită documentată călătoria din Timișoara, pentru că străbate două țări mai puțin prietenoase cu mașinile electrice.

Nu vreau să vă plictisesc prea mult, așa că o să încerc să fiu cât se poate de succint și (poate prea) pragmatic pentru a înțelege clar ce înseamnă un drum până în Grecia, din Timișoara, cu o baterie peste medie – 75 kWh utilizabili, cât are Tesla Model Y LR.

Cum am împărțit drumul?

În două, ca de obicei. Făceam asta 90% din cazuri și când mergeam în Grecia cu mașina pe combustie internă. De obicei plecam din Timisoara și opream fie la Nis, fie mai trăgeam puțin de noi și mergeam până la Salonic, depinde care era destinația finală.

De data asta am plecat din Timișoara având ca primă oprire Olympic Beach, unde am stat peste noapte.

A doua zi am plecat din Olympic Beach și am condus până în Zakynthos, via Larisa.

Cât am făcut?

In prima zi. Google Maps, pe traseul Timișoara – Olympic Beach, dă un timp de 9 ore și 30 de minute. Din păcate, Google Maps, nu a știut absolut niciodată să aproximeze bine timpul stat în vamă. De obicei a fost prea optimist și în loc de 15 minute am stat chiar și 4h. Rareori e optimist.

Noi am plecat din Timișoara la 13:30 și am ajuns în Olympic Beach pe la 2 AM a doua zi. Adică am făcut 13 ore și 30 de minute. Cu tot cu opriri de încărcare, mers la toaletă și stat prin vămi – unde, zic eu, am stat minim 1h.

In a doua zi. Am plecat dimineata din Olympic Beach dis de dimineața (pe la 7 AM) cu scopul de a ajunge la ferryboat-ul din Killini de la 17:15. Nu ne-a interesat altceva, nu ne-a presat nimic având în vedere că aveam să încărcam doar la Supercharger. De aceea nici nu am stat să calculez câte ore am facut pe drum, pentru că nu ne-a presat nimic, doar să ajungem la ferry, ceea ce s-a întâmplat cu o lejeritate extraordinară.

Cât și unde am încărcat?

In prima zi am încărcat o oră și 40 de minute pentru cei 800 km parcurși. Am plecat cu 100% de acasă și prima încărcare am făcut-o la Tesla Supercharger Aleksinac, în parcarea unui hotel la care poți să bei o cafea, dacă vrei. Aici am încărcat o oră, pentru că a fost vorba despre un SuC V2 plin (4 din 4 locuri ocupate) la care n-am tras mai mult de 60 kW. E o locație unde se pretează clar un SuC V3, eventual pe bani (da, a fost gratis) ca să nu mai fie plin de taxi-uri.

A doua încărcare, pentru că a trebui să strabatem Macedonia de Nord fără încărcare, am făcut-o la nici 50 km distanță, la o stație alimentată 100% din energie regenerabilă… în curtea unei stații de alimentare cu GPL. 😀

In a doua zi, am plecat cu vreo 50% din Olimpic Beach, unde am încărcat peste noaptea la Hotel Danai – hotelul nostru neavând încărcare, și am ajuns la Larisa unde am încărcat, tot gratuit, la Supercharger.

A doua încărcare am avut-o la Supercharger-ul de la Patras, pentru care a trebui să facem un mic ocol, dar pe care timpul ni l-a permis. Altfel am fi ales o stație din rețeaua Dei Blue, care ne era in drum si avea 300 kW. Însă, de ce să nu recunoaștem, am vrut să mergem la Supercharger și pentru că era gratuit la momentul acela. Asta pentru că la întoarcere deja stațiile Tesla din Grecia au fost introduse în sistemul cu plată.

Am încărcat a doua zi o oră și 34 de minute pentru 600 km parcurși. Însă am vrut să avem și buffer pe insulă, așa că am ajuns la cazare cu 59%, ceea ce ne spune că timpul de încărcare pe drum putea fi lejer înjumătățit.

Cât ne-a costat?

In total, fără să punem încărcarea de acasă pe care eu cred că am acoperit-o mai bine de 90% din soare, am platit 124 lei pentru toți cei aproape 1400 km parcurși (8.85 lei/100km).

La întoarcere nu am mai beneficiat de încărcare gratuită dar veți vedea, în episodul următor, că nici atunci prețul nu a fost deloc mare.

Daca vreți să vedeți și filmul întregii călătorii, îl găsiți mai jos.

Concluzii

Doar doua concluzii:

  1. Infrastructura în Serbia s-a îmbunătățit de când am fost cu Zoe în Grecia, dar nu considerabil, dar cea din Grecia e vizibil mai bună.
  2. A doua ar fi dată de bateria mai mare, care m-a ajutat să străbat o țară întreagă fără să încarc și m-a scăpat de stres, asta pentru că în Macedonia de Nord sunt doar două stații rapide și una nu mergea iar cealaltă nu ne era în drum.

Calatoria in Grecia cu Zoe din 2021: Episodul 1, Episodul 2, Episodul 3-4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.