Cu mașina electrică (Zoey) în Grecia, episodul 2: Thassos – Timișoara în 22 h

Saptamana trecuta va povesteam, in primul episod al „serialului” – „Cu masina electrica (Zoey) in Grecia„, despre cum a fost drumul pana in Thassos. Acum a venit momentul sa va povestesc cum a fost drumul din Thassos inapoi, cand lucrurile n-au mai mers atat de bine.

Daca la dus am decis sa impartim drumul in doua, la intoarcere ne-am asumat sa facem drumul dintr-o singura bucata, chiar daca stiam ca asta ar putea fi obositor dar si foarte lung, din cauza neprevazutelor care pot aparea pe drum

Filmul aventurii

Thassos – Bulgaria

Am plecat sambata, dis de dimineata, de la cazarea din Thassos pentru a prinde ferry boat-ul de 08:30. Am ajuns cu bine la acesta, ne-am imbarcat, si la 09:30 plecam deja cu 91% din Keramoti.

Debarcarea a durat si ea putin mai mult decat ne asteptam pentru ca a fost foarte aglomerat si pe mine m-au redirectionat spre „subsolul” barcii. Chiar si asa, am plecat la o ora decenta spre casa.

Am ajuns cu bine la Kulata dupa ce am stat doar vreo 13 minute la vama Grecia – Bulgaria. Ne asteptam sa stam mult mai mult pentru ca Grecia doar ce intrase in Zona Rosie COVID in Romania, iar cei care erau nevaccinati mai aveau doar o zi la dispozitie pentru ai intra in tara si a nu sta in carantina. N-a fost asa, am stat chiar putin la vama.

Am incarcat prima data la o statie de 120 kW de la Fines in localitatea Marikostinovo, statia e in magazinul unui magazin de constructii, insa peste drum exista o benzinarie unde puteti merge la toaleta sau va puteti cumpara cate ceva.

Am stat acolo 26 de minute si am incarcat de la 32% la 66% cu un cost de 19.7 lei. Iar ca idee, ca sa vedeti cum arata o aplicatie bine facuta, vedeti mai jos un printscreen din aplicatia Fines, unde imi arata tot ceea ce ma intereseaza despre sesiunea de incarcare de la ei.

Am plecat mai departe la drum cu gandul de a incarca din nou la Mr. Bricolage in Blagoevgrad, la o statie din reteaua Eldrive. Am preferat sa mai intru acolo pentru o incarcare, pentru ca peste 65% viteza de incarcare la Zoe scade.

Am ajuns in Blagoevgrad cu 44% si am mai incarcat din nou pana la 61%. Am stat acolo doar vreo 12 minute, insa am pierdut vreo 3-4 minute prin parcarea Mr. Bricolage pana am gasit statia. Incarcarea aceasta m-a costat 13 lei.

Am plecat mai departe spre Sofia si am mers pe autostrada cu 110-120 km/h. In Sofia, desi puteam sa evit orasul, am decis sa mancam ceva si sa facem niste mici cumparaturi de la Kaufland. Asa ca am mers la cel mai apropiat Kaufland unde era si o statie de incarcare. Din pacate, atat CCS cat si Type 2 erau ocupate si pe Plugshare nu era niciunul cu checkin.

Asa ca am mers la urmatorul Kaufland unde desi doar CCS era ocupat, de un Model X care avea 98%, Type 2 nu functiona in acelasi timp. Evident, Model X-ul nu era nici el pe Plugshare. Intre timp a venit proprietarul si dupa ce m-a rugat sa-l mai las cateva minute, l-am rugat si eu sa ma lase sa incarc si i-am explicat ca timpul de la 98% la 100% e timp pierdut.

In Sofia am pierdut mai mult timp decat era nevoie, ne-am lungit cu minim 30-40 de minute. Insa timpul pierdut era nimic pe langa ceea ce urma.

Bulgaria – Serbia – Romania

Am ajuns in vama Bulgaria – Serbia si ne-am bucurat ca nu sunt multe masini la coada. Insa ceea ce nu stiam noi era ca urma sa stam acolo mai bine de o ora si jumatate, pentru ca vamesii Bulgari tineau cate 10 minute buletinele in mana si se uitau pe pereti. Pentru fiecare masina.

Prima incarcare in Serbia am facut-o la o statie din reteaua charge&GO (si Virta) de pe autostrada, in apropiere de Nis. Si pentru ca stiam de la Tudor ca acolo nu exista nici macar o toaleta, am oprit la benzinaria de dinainte pentru a merge la toaleta si a ne mai cumpara cate ceva de baut.

Ulterior, mi-am dat seama ca, desi nerecomandat, puteai merge vreo 200 de metri de la statie la benzinarie, pe jos.

Incarcarea la aceasta statie a fost gratuita, insa aveai nevoie de un cont in una din cele doua retele amintite mai sus. Iar atunci cand iti creezi un cont, ti-l alimenteaza cu minim 30 euro.

La statia asta ne-am intalnit si cu un norvegian cu un ID.3 care venea din Salonic si planuia sa mearga pana in Germania in acea noapte. Cand am ajuns noi, avea 96% si a scos masina de la incarcat imediat, pentru ca stia ca n-are sens sa ocupe statia. Ne-am salutat si ne-am urat drum bun, cu gandul ca poate ne intalnim la urmatoarea statie.

Dupa ce am incarcat vreo 50 de minute, mai mult decat aveam (teoretic) nevoie, am plecat la drum. Insa nici de data asta nu ne-am intalnit cu ceva la ce ne asteptam: o ploaie torentiala cu vant in rafale de a trebuit sa oprim pe autostrada. Asa ploaie cu vant eu n-am mai prins niciodata in 14 ani de cand conduc. Cred ca in video experienta e exemplificata si mai bine.

Din cauza vremii am mai pierdut minim o ora, pentru ca am oprit si am mers foarte incet. De asemenea, am pierdut si multa baterie, pentru ca vantul batea cu putere foarte mare.

In fine, am ajuns la ceea ce trebuia sa fie ultima statie din calatoria noastra si… surpriza. Aceasta nu mergea. Cum era deja ora 22 nu aveam pe cine sa sunam, iar statia nu avea un buton de reset.

Pentru ca eram aproape de Belgrad am mers pana la Ikea-ul din apropiere unde era o statie de 22 kW care… nici ea nu mergea. Asa ca am decis sa intram in oras si am mers la sediul ABB, unde ne-a salvat o statie de 50 kW care in aplicatie era trecuta ca fiind de 30 kW. Am incarcat acolo folosind aplicatia Carge si am tras un pui de somn de vreo 40-50 de minute in acest timp.

Am plecat apoi spre Timisoara si dupa inca vreo 40 de minute petrecute in vama Serbia – Romania, pentru ca vamesul a plecat realmente cand ne-a vazut, am ajuns acasa in jurul orei 5 dimineata, totalizand 22 de ore de cand plecasem efectiv din camera din Thassos.

Concluzie

A fost un drum greu, pe care am zis ca nu-l vom mai repeta in felul acesta. Am stat si am analizat incarcarile, daca n-am fi fost cu masina electrica drumul ar fi fost, in loc de 22 de ore, de vreo 18-19 ore. Tot ar fi fost mult.

De acum vom imparti drumurile atat de lungi in doua, mai ales daca se intind peste mai multe tari.

Costul total al drumului Thassos – Timisoara a fost de 33 lei.

In curand plecam si mai departe cu masina electrica, asta drept dovada ca nu ne-a descurajat acest drum si ca nu ne pare rau ca ne-am luat electrica.

Probabil mai urmeaza inca un episod cu viata pe insula in Grecia, cu masina electrica. Poate totusi fac unul impreuna cu experientele din cele doua noi locatii in care vom merge.

De asemenea, mai vine cel putin un episod despre drumul pe care-l facem in curand, asa ca stati pe aproape.

1 Response

  1. Catalin spune:

    Salut. Doar 33 de lei ? Doar 2 incarcari ai platit si restu au fost gratuite ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.