Marcel a sărit cu Spring-ul peste 16.000 km în sezonul rece

Pentru mulți șoferi amatori 16.000 km este parcursul normal pentru tot anul, dar nu și pentru Marcel, care a trecut de această bornă în primele 20 de săptămâni de când a achiziționat un Spring.

Alături de colegii de echipă, Doina și Wiwi cu Citigo la Timisoara și Laszo cu e-Up la Cluj, Marcel este determinat să demonstreze că cele mai accesibile modele electrice sunt și cele mai economice, dar nu te limitează strict la circulația în oraș, așa cum zic gurile rele…

Foarte respectabil în performanța colegului nostru din Deva este că acești 16.124 km au fost parcurși în cea mai defavorabilă perioadă (noiembrie-februarie), când pe lângă autonomia redusă, încărcarea este mai lentă.

Comparativ cu colegii din echipa celor mai economice modele electrice participante la proiectul Electromobilitate, consumul Spring-ului este ceva mai ridicat, dar diferența prețului de achiziție, compensează din plin pentru costurile mai mari cu energia electrică.

Consumul mediu săptămânal

Fiecare breaslă are proprii vestitori ai primăverii. Pentru electromobiliștii pasionați de statistici, scăderea continuă a consumului din ultimele trei săptămâni este un semn clar că mașinile lor se vor întinde cu mai multă plăcere la drumuri tot mai lungi, înainte de a solicita un supliment de electroni.

De patru săptămâni am remarcat scăderea liniară a consumului realizat de Doina și Wiwi, cu drumurile lor zilnice de la Săcălaz la Timișoara. Aruncând o privire mai atentă pe setul de date transmis punctual în fiecare săptămână, de aproape doi ani, explicația este ușor de găsit.

Un caz ideal de utilizare – Skoda Citigo

Pe lângă un garaj bine izolat, aflat la parterul casei, unde se adăpostește în fiecare seară Skoda Citigo și încărcarea la priza casnică, parcursul zilnic cuprins între 15 și 43 km, în terenul plat al Câmpiei Bănățene, nu ridică probleme deosebite motorului electric, al cărui consum este cuprins între 11.6 și 13.1 kWh/100 km (coloana verde).

Dacă în sezonul cu temperaturi scăzute energia necesară încălzirii (A/C – coloana roșie) a fost mai mare decât cea recuperată prin frânare regenerativă (Recuperare – coloana albastră), începând cu ultimele două săptămâni energia recuperată depășește cea consumată pentru A/C. În acest fel, consumul mediu zilnic se încadrează între 9.7 și 10.8 kWh/100 km.

VW e-Up! și pierderile la încărcarea de la priza casnică

Laszlo înregistrează de asemenea o scădere semnificativă a consumului mediu în ultimele săptămâni, chiar dacă e-Up are viața mai grea pe dealurile Clujului, decât Citigo pe „clătita bănățeană”, cum îi place lui Wiwi să spună.

În centrul atenției pentru Laszlo și întreaga comunitate, în această perioadă de scumpiri pentru energia electrică, este costul real al încărcărilor de la priza casnică, pe care le monitorizează în tabelul de mai jos, despre care ne transmite:

Cost de 11.50 RON/100 km în ultima săptămână.

Am parcurs 488 km. Total cost 56.1 RON pe contor.

Diferența între contor și bord este de 37.54% (preîncălzire și pierderi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.