Opel Corsa – o aniversare cu gust dulce amărui după aproape 13.000 km

In urmă cu 12 luni Dan își începea călătoria electrică alături de echipa proiectului Electromobilitate cu un Opel Corsa-e, utilizat în majoritatea timpului în București.

Din informațiile transmise săptămânal, împreună cele comunicate de Răzvan, s-a format o imagine bună despre Opel Corsa, care poate fi caracterizat pe scurt:

  • un model de nădejde, fără probleme tehnice în primul an;
  • consum bun, comparativ cu colegii din echipa Stellantis (Peugeot e-208 și e-2008), dar și privind la alte modele din aceeași categorie (Renault ZOE);
  • gabarit ideal pentru deplasările în aglomerațiile urbane, mediu în care Corsa a fost utilizată atât de Dan, cât și de Răzvan.

Modul de utilizare – parcursul săptămânal și viteza medie

Din valorile parcursului săptămânal rezultă că Dan a condus distanțe mai mari decât autonomia Corsei doar în nouă săptămâni din primul an.

Așa cum am subliniat în repetate rânduri, când se ivește discuția despre autonomia actuală realizabilă cu diferite modele electrice, prețul mult mai mare al automobilelor cu acumulatori de capacitate mare, necesari unor autonomii reale de peste 400 km, NU este justificat atunci când utilizarea este preponderent urbană.

În cazul lui Dan, pentru 17% din traseele parcurse în primul an a avut nevoie de o încărcare suplimentară și doar în patru săptămâni (cele în care a parcurs peste 500 km) de două încărcări.

Ca de fiecare dată când analizăm date reale de exploatare, este evident că teama de încărcare la drum lung este exagerată, după cum și autonomia mare este glorificată, chiar dacă foarte puțini utilizatori vor stoarce ultimul km din acumulator în fiecare săptămână.

Majoritatea valorilor comunicate de Dan sunt cuprinse între 20 și 40 km/h, viteza de deplasare fiind impusă în primul rând de condițiile de trafic și mai puțin de performanțele mașinii.

Consumul mediu săptămânal

Valorile de consum mediu comunicate de Dan pentru aproape 13.000 km și documentate sistematic cu imagini de la bord, se încadrează în normele cunoscute de electromobiliștii cu experiența mai multor sezoane reci. Valorile mai ridicate în perioada noiembrie – februarie sunt caracteristice drumurilor scurte în oraș și foarte apropiate de cele realizate de Răzvan, tot în București.

Costul încărcărilor

Așa cum am subliniat în primul episod dedicat unei analize pe termen lung a costurilor cu încărcarea, prețul unității de energie electrică (kWh) variază pe o plajă foarte largă, în funcție de locul de încărcare. Pornind de la ZERO, acolo unde încărcarea este oferită gratuit în centre comerciale sau de angajatori și trecând pe la prețul de acasă (în creștere în 2022), un kWh la o stație rapidă începe să lase o gaură tot mai mare în buzunarul electromobilistului.

În cazul lui Dan, drumurile din luna ianuarie l-au costat 17.5 RON/100 km, o sumă care, deși este cea mai mare din echipa sub-compactelor, rămâne mai mică decât costurile rezultate din deplasări pe bază de carburanți fosili. În plus, Dan nu a lăsat dâra de emisii la eșapement și nici nu a adăugat decibeli la zgomotul străzilor pe unde a circulat.

De unde vine gustul amărui al experienței din primul an?

Pentru cei fără experiența directă cu un automobil electric se poate naște întrebarea:

  • Dacă Dan nu a avut probleme tehnice și costuri de întreținere cu Corsa și circulă mai ieftin decât cu orice automobil diesel sau benzină, care sunt necazurile?

Cel mai bun răspuns este oferit chiar de absolventul nostru din aceasta săptămână, care după 12 luni de participare la proiectul Electromobilitate ne povestește:

Date Corsa-e, 14-20 februarie:

Consum 14.5 kWh/100 km;

Viteza medie 25 km/hȘ

Distanța parcursă 95 km;

Cost încărcare: 0 lei – am încărcat la Renovatio cu cupon Kaufland.

Totuși încărcarea e din ce în ce mai dificilă, doar prin noroc am prins loc la Kaufland, după mine au venit imediat 4 mașini care s-au așezat la coadă. E un loc pe care l-am mai sondat în trecut, dar nu am reușit să-l prind liber.

Nici încărcarea nu a fost fără peripeții. Nu am reușit pornirea stației din aplicație – ceea ce e necesar pentru folosirea cuponului – pentru că apărea deja ocupată. Am încercat să o pornesc cu cardul e-Charge, sperând că la deconectare să se actualizeze și aplicația. Nu s-a întâmplat așa.

Am sunat la call center, de unde au reușit cu greu sa reseteze stația, lucru pe care nu l-am cerut pentru că mai era un coleg electromobilist care încărcă pe type2, cu sesiunea căruia nu știu ce s-a întâmplat. Au resetat-o de două ori, că nu a ieșit din prima.

Lucrurile acestea durează, pentru că trebuie să se inițializeze sistemul de operare, comunicațiile și aplicațiile aferente. Am vrut să îl notific pe plugshare, dar nu l-am găsit acolo. La plecare nu am reușit să opresc stația ca să o pot decupla, așa că am sunat din nou oamenii din call center, care au decuplat stația din centrală, lucru care s-a reflectat 5 minute mai târziu și la mine, astfel că în final am reușit să plec.

Overall: groaznic de complicat și cu mult timp pierdut.

Sunt convins că nu e o experiență inedită, nici nu pretind a fi. Am povestit-o pentru că poate sau este deja reprezentativă pentru dificultățile utilizării citadine a mașinii, într-un sistem care să fie și rentabil economic.

Nu am posibilitatea încărcării acasă sau la locul de muncă.

Mulțumim Dan pentru informațiile utile despre experiența personală cu Opel Corsa-e în primul an de utilizare!

De asemenea mulțumim pentru avertismentul sincer transmis celor interesați de un automobil electric în 2022, dar fără posibilități de încărcare acasă sau la serviciu. Până când rețeaua de încărcare va prinde din nou ritmul cu dezvoltarea rapidă a parcului auto electric din România, situații ca cele descrise de Dan se vor înmulți, generând nemulțumire și un renume prost pentru mobilitatea electrică în general, care din păcate se confundă prea des – voit sau din neștiință – cu noua tehnologie pe cale să înlocuiască motoarele termice.

Pe scurt, pentru dificultățile de încărcare și timpul pierdut la stații nefuncționale nu sunt devină automobilele electrice, ci lipsa unei rețele de încărcare la standarde europene actuale.

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Multumim lui Dan pentru date. Adevarat: daca nu poti incarca acasa sau la serviciu la orice ora, as zice ca nu merita masina electrica. In schimb, e o placere toata experienta cu masina electrica daca se poate incarca in conditiile de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.