Niro, ID.4 și IONIQ 5 – înmatriculări europene și o călătorie cu 5 adulți

Protagonistele cele mai mari, participante la proiectul Electromobilitate, sunt de mare interes pentru persoanele interesate de SUV-uri spațioase de pretutindeni și au realizat înmatriculări foarte bune în Europa la începutul acestui an.

Clasamentul actual în această categorie, prelucrat după informațiile publicate de EU EVs, este:

  1. VW ID.4 – 3196
  2. Niro – 3191
  3. IONIQ 5 – 3171

Fiind construită tot pe platforma dedicată E-GMP, ca și IONIQ 5, urmărim de la distanță cu mult interes evoluția înmatriculărilor pentru Kia EV 6, până când primul exemplar va parca în garajul nostru virtual. În prezent 2286 exemplare au fost livrate în acest an clienților din Europa de vest.

ID.4 (stânga) și IONIQ 5

Niro (stânga) și EV6

Dacă privim în detaliu situația la zi din Norvegia, o piață cu clienți foarte bine informați și aprovizionată din belșug cu peste 100 de modele electrice, vom constata că toate cele patru modele analizate fac parte din top 10 al înmatriculărilor din 2022.

Înmatriculări la zi în Norvegia (2/23/2022 elbilstatistikk.no)

Informații furnizate de participanții la proiectul Electromobilitate

Exploatarea de zi cu zi în funcție de nevoile proprietarilor, dezvăluie că ID.4 are aceleași probleme de consum iarna ca și ID.3, asamblat tot pe platforma MEB, dedicată modelelor 100% electrice din grupul VW.

Asemănător cu Kona, cu care împarte tehnologia, Niro se dovedește a fi cel mai economic model din grupa mare, chiar dacă nu este la fel de spațios ca noul IONIQ 5 sau ID.4.

Profilul de consum realizat de Tudor cu IONIQ 5, începând de la achiziția din luna octombrie 2021, oferă o bună orientare despre comportamentul în sezonul rece celor interesați de Kia EV 6.

Laurențiu – ID.4, Cluj: Călătorie de peste 800 km cu cinci adulți

Săptămâna trecută mașina nu a mers decât în afara orașului, un drum de 800 și ceva de km, Cluj-Craiova și retur cu cinci adulți în mașină și portbagajul plin. Temperaturile au fost negative, pe prima jumătate a traseului, consumul spre Sibiu fiind de aproape 24 kWh/100 km (viteza 115 km/h pe autostradă).

De la Râmnicu Vâlcea a apărut soarele (+15 grade) și aglomerația, astfel încât am avut un consum de 14,7 kWh/100 km, consumul mediu fiind de 19,9 kWh/100 km pe tot traseul.

Încărcări la dus:

  • Una la Kaufland Sibiu și una la Râmnicu Vâlcea, cam 1 oră în total.
  • Încărcare intermediară în Craiova, cât ne-am plimbat prin oraș, până la 79%.

La întoarcere frig dimineața, aproape de 3 grade și ploaie, iar imediat după ce am ajuns în zona Hațegului, cald, 11 grade.

Am plecat de la Craiova cu 75%,  din nou două încărcări la Târgu Jiu și la Hațeg, ambele până la 80% și am ajuns la Cluj cu 29% baterie, pe autostradă 111 km/h. Costurile au fost 0.

Craiova- Cluj

Tot drumul și săptămâna

Două problemuțe întâmpinate:

  • după Vâlcea, mașina a intrat în modul incognito și a devenit offline,
  • la sosire acasă camera spate nu a mai vrut să fie afișată.

Amândouă s-au rezolvat cu închiderea mașinii și repornirea ei după 10 minute.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

7-13 Februarie: Distanța 89.6 km, consum 18.8 kWh/100 km – parcurși doar urban. Cred că am pierdut aproximativ 20 km din contorizare pentru că am fost plecat in concediu și nu am vrut să-l încurc pe Teo cu monitorizarea. In această săptămână au fost încărcați aproximativ 43 kWh la priza de acasă cu un cost de 32 RON.

14-20 Februarie: Distanța 113 km, consum 21.8 kWh/100 km – la fel, km parcurși doar urban.

Am revenit la muncă și adunăm repede kilometri urbani, pentru că ne mutăm și suntem prinși cu amenajarea apartamentului, însă abia aștept câte o escapadă de weekend, mai ales că temperaturile au crescut, iar consumul este în scădere.

Teo – Niro, București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.