Noi oportunități deschise de Tesla Battery Day, ediția 2020

Ca de fiecare dată, Tesla Battery Day a stârnit interesul industriei auto, curiozitatea fanilor și speculațiile investitorilor, legate de planurile pe termen mediu prezentate aseară in California de Elon Musk, Drew Baglino, vicepreședintele responsabil de engineering, și câțiva reprezentanți ai echipei Tesla.

Sursa Tesla – captare in timpul prezentării

Dacă nu ați avut timp să urmăriți în direct întreaga derulare a Adunării Generale a Acționarilor, derulată virtual cu prezenta unui număr mare de participanți în parcare, a prezentărilor înglobate în Battery Day, plus sesiunea de întrebări și răspunsuri (total 3 ore 17 minute – dar puteți sări peste Adunarea Generală, fără să pierdeți ceva important), întregul eveniment poate fi urmărit pe YouTube.

Presa de specialitate dedică astăzi spații generoase pentru fiecare aspect prezentat de reprezentații Tesla, de la tehnologii noi de producție, la materiale inovative pentru electrozi pe baza de siliciu, de la extracția de litiu in Nevada și eliminare a cobaltului, până la colaborarea cu industria mineră pentru extracția sporită de nichel.

Alte articole insistă asupra viitorului model electric de 25.000$, ce va accelera adoptarea mobilității electrice, sau a variantei Model S Plaid, o replică data recentei prezentări a performantelor remarcabile anunțate de Lucid Motors pentru primul model, Lucid Air.

Sursa Tesla – captare in timpul prezentarii

Din punct de vedere ingineresc, revoluția introdusă în producția structurii față și spate dintr-o singură bucată, prin injecție sub presiune a unui aliaj de aluminiu dezvoltat de metalurgii Tesla, va fi urmărită cu mare atenție de concurenții de pretutindeni. O alta noutate anunțată aseară, a fost unirea structurii față și a celei din spate prin acumulatorul structural, care devine parte integrantă a structurii de rezistență pentru viitoarele modele Tesla.

Explicat foarte intuitiv cu un exemplu din aviație, unde la modele timpurii rezervoarele de combustibil erau montate în aripi, pentru ca ulterior aripa să devină atât componentă structurală, cât și rezervorul in sine, acumulatorul structural promite economii considerabile de masă și costuri de producție, prin simplificarea asamblării, adăugând rezistență suplimentară la impact lateral și un comportament mai agil al automobilului, prin concentrarea masei in zona centrală.

Vom reveni pas cu pas la fiecare inovație promițătoare, pe măsură ce Tesla va dezvălui mai multe detalii despre implementarea acestor idei deschizătoare de drum pentru eletromobilitatea pe scară largă, ce poate fi realizată odată cu paritatea prețului de achiziție între BEV si ICE.

Timpul necesar atingerii parității este estimat de Elon Musk la aproximativ trei ani (ca si prognoza BNEF – Bloomberg New Energy and Finance), după care atrage atenția, că din punctul de vedere al TCO (total cost of ownership), paritatea este deja realizată.

Oportunități deschise de planurile Tesla

Obiectivul de a livra aproximativ 10 TWh pentru aplicații staționare și tot atâția acumulatori pentru transport, ridică problema creșterii fără precedent a producției de acumulatori.

Prin colaborări cu Panasonic, CATL, LG Chem si alți producători de acumulatori, cât și prin creșterea producției de acumulatori proprii, obiectivele vor fi realizabile, odată cu implementarea noilor tehnologii de producție, afirmă reprezentații Tesla.

In plus, construcția și extinderea a trei fabrici in paralel, planurile îndrăznețe pentru Shanghai, unde se preconizează o producție de un milion de automobile electrice pe an și cele de la Giga Berlin, unde Musk a confirmat din nou că se vor produce celule pentru acumulatori, se bazează pe o echipă tânără, ambițioasă, și extrem de talentată.

Sursa Tesla – captare in timpul prezentarii

Reciclarea acumulatorilor vechi la Giga Nevada, ca sursă de materii prime mai ieftine, ce nu mai necesita extracția din minereuri a fost de asemenea confirmată. Cu întârzierea celor 10-15 ani de utilizare normală, cantități tot mai mari de acumulatori vor fi disponibili pentru reciclare, reprezentând o sursă mult mai bogată de materii prime decât cele existente în minereuri.

Dincolo de viziune și obișnuitele hiperbole utilizate în prezentări publice, este munca de zi cu zi a inginerilor, pregătiți să rezolve problemele cele mai dificile ridicate atât de creșterea enormă a producției de acumulatori si automobile, cât și a noilor metode de producție.

Tesla angajează

Dacă ați avut răbdare până la finalul sesiunii de întrebări și răspunsuri, ați observat cu siguranță că intervențiile tinerilor membri ai echipei Tesla prezenți pe scenă, au avut o temă comuna: provocarea enormă reprezentată de planurile ambițioase prezentate de lideri și nevoia de cât mai multe mâini pricepute și dedicate, care să ajute la realizarea viziunii.

In cele din urmă, in spatele celor mai indraznete realizări industriale sunt OAMENI, care își dedică timpul și priceperea pentru împlinirea obiectivelor Tesla. Campania actuală de recrutare internațională derulată de Tesla, în contextul în care industria auto tradițională este in contracție și marcată de concedieri masive, reprezintă o oportunitate uriașă, ce apare probabil doar o dată într-o generație.

1 Response

  1. Cristi spune:

    Speram ca totul va fi bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.