Clasamentele înmatriculărilor din numeroase țări europene dovedesc că sub-compactele sunt mașini care se găsesc într-un punct de echilibru între dorința de a trece la un model electric și bugetul disponibil.
Deși majoritatea producătorilor se îndreaptă în prezent spre modele crossover și SUV-uri mari, cu profitabilitate mai bună, gama sub-compactelor se regăsește pe șosele din Europa într-un număr considerabil. Același interes îl regăsim în România, unde acestea formează mai mult de 50% din parcul auto electric actual.
În urmă cu zece zile, după publicarea unui articol despre experiențele lui Radu (Ploiești) alături de Renault ZOE (84.000 km cu ZOE în doi ani) un comentariu pe facebook mi-a atras atenția:

Robert remarcă foarte corect că piața EV devine tot mai competitivă pe zi ce trece și modele noi sunt prezentate într-un iureș continuu, în special de producătorii din China. Mai are dreptate, prin faptul ca numeroși clienți se îndreaptă către modele noi, mai performante, în funcție de puterea de cumpărare și subvențiile acordate în fiecare țară.


Mai sus am comparat Top 10 al înmatriculărilor la zi, publicate de EU EVs din Norvegia (imaginea din stânga) și Franța, tocmai pentru a sublinia că bunăstarea unei națiuni și puterea de cumpărare decide în mare măsură care vor fi modelele cele mai solicitate.
Cu Spring pe primul loc și veterana ZOE pe locul trei, după primele cinci luni din 2022, electrificarea parcului auto francez înaintează bazându-se pe modele din categoria compacte și sub-compacte (Spring, ZOE, Peugeot e-208, Twingo, Fiat 500e) într-o proporție de 5 din Top 10.
Desigur că lista înmatriculărilor din Norvegia face să bată mai repede inima oricărui pasionat de automobile electrice, dar în final ochii văd, inima cere, dar… buzunarul decide!
Extrăgând din informațiile cuprinse în e-mobility index, publicat de partenerii nostri de la lektri.co, modelele cu cea mai mare prezență în parcul auto electric din România ajungem la următorul clasament:

- Dacia Spring – 4950 (29.5%)
- Renault ZOE – 1993 (11.9%)
- VW e-Up! – 936 (5.6%)
- BMW i3 – 803 (4.8%)
- Hyundai Kona – 784 (4.7%)
- VW ID.3 – 727 (4.3%)
- Nissan Leaf – 726 (4.3%)
- Tesla Model 3 – 677 (4%)
- VW ID.4 – 303 (1.8%)
- Smart For Four – 294 (1.75%)
Totalul cumulat al acestor 10 modele este 12.977 și reprezintă 77.3 % din tot parcul electric romanesc. Despre toate cele zece modele, și multe altele, găsiți articole scrise de proprietari pe blogul nostru.
Patru modele (subliniate bold-roșu) sunt veteranele vânzărilor de automobile electrice în Romania și cu siguranță mai au o viață lungă pe șoselele patriei ca mașini second-hand, achiziționate la prețuri mai accesibile decât cele noi, probabil mai degrabă comparabile cu prețul Spring-ului.
Livrările pentru ID.4 și Model 3 (prin programul rabla plus) au început doar anul trecut, în timp ce pentru e-Up, Kona și ID.3 livrările au demarat în 2020.
Într-o categorie cu totul aparte este fenomenul Dacia Spring. Livrările au început în Septembrie 2021, iar după prima lună din 2022, Spring (3.214) depășise deja numărul cumulat de ZOE (1.882) vândute pe parcursul a mai bine de cinci ani în România!
În contextul acestor statistici, trebuie subliniat că în prezent cererea este cu mult mai mare decât oferta și înmatriculările reflectă capacitatea de livrare a importatorilor și „elanul” dealerilor de a vinde automobile care nu vor mai veni la schimburi de ulei, filtre, bujii, curele, etc.
Aceasta este probabil una din cauzele pentru care Peugeot e-208 și Opel Corsa sunt cu mult mai puțin prezente în România, decât în alte țări europene.
Experiențele colegilor din echipa sub-compactelor

Ciprian – ZOE, Gura Humorului
În săptămâna care a trecut, în așteptarea grea a schimbării compresorului de climă, Zoe a adunat următoarele date:
- Parcurs 566 km
- 52.1 km/h viteză medie
- Consum 12.9 kWh/100km
- Cost zero.

Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia
- Distanța: 982 km
- Consum mediu: 15,2 kwh/100 km
- Viteza medie 41 km/h
Laura – Peugeot e-208, Timișoara
Radu – ZOE, Ploiesti
Deși mașina lui Ciprian a fost cea mai urmărită de ghinioane mai mari și mai mici, Radu semnalează o problemă de această dată:
De joia trecută ZOE e imobilizat în service și se fac investigații aprofundate pentru diagnosticarea unei erori la direcție, care face ca la viteze mici (sub 30 km/h) volanul să tragă stânga.
Până acum, în ultimele 7-8 luni am mai fost de câteva ori la ei cu acest defect reclamat, s-au făcut verificări, măsurători, înlocuire de senzor de direcție, coloana volanului și săptămâna trecută chiar un calculator al șasiului și degeaba, eroarea persistă, chiar dacă au fost unele momente când părea că problema s-a rezolvat.
Problema fiind una de siguranță rutieră, am decis de comun acord să o ia de la capăt cu măsurătorile și diagnosticarea, asistați online de inginerii de la fabrica din Franța și sa încerce să îi dea de capăt.
Între timp am primit o mașină de înlocuire, un Clio 1.2 TCE manuală, care arde zeamă de dinozauri (și de care nu sunt deloc mândru), așa ca deocamdată sunt electromobilist doar în acte.
Daca ați avut probleme asemănătoare cu cea descrisă de Radu și ați găsit o soluție tehnică de rezolvare, va încurajăm să ne scrieți la rubrica de comentarii, pe facebook sau pe adresa office@electromobilitate.com. MULȚUMIM!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.