Radu a sărbătorit primii doi ani alături de ZOE cu o excursie în județul Buzău, o frumoasă abatere de la naveta zilnică, de lângă Ploiești la București, prin care a acumulat majoritatea celor 84.000 km.
A fost o săptămâna destul de plină de evenimente pentru ZOE, în care am încheiat sejurul buzoian, după aproximativ 500 km, în care am mai vizitat Vulcanii noroioși și apoi vestitul sat Pleșcoi, iar în drum spre casă am făcut o haltă la Stațiunea și crama Pietroasele.
Locuri faine, multă natură și mâncare bună, pe care le recomand amatorilor de excursii.




In altă ordine de idei, ieri ZOE e a aniversat 2 ani petrecuți împreună, în care am parcurs aproape 84.000 km, cam în toate condițiile și pe tot felul de drumuri.
Rămâne o mare bucurie timpul și parcursul împreună!
Despre ultima săptămână informațiile transmise de Radu sunt, ca întotdeauna, succinte, la obiect și sosesc punctual.
Datele de exploatare în intervalul 31.05-06.06.2022 ale lui ZOE, sunt:
- Parcurs: 811 km
- Viteza medie: 40.0 km/h
- Consum mediu: 13.0 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 75 lei


Retrospectivă după 90 de săptămâni
Colaborarea noastră a început la 14 septembrie 2020, în urmă cu 90 de săptămâni, mult peste termenul convenit cu voluntarii participanți la proiectul Electromobilitate. Perioada de 12 luni în care fiecare proprietar colectează și transmite date, pe care le organizăm sub formă de informații grafice, ajută la înțelegerea comportamentului fiecărui model în toate anotimpurile și condițiile de drum.



Adăugând experiențele fiecăruia, generăm zestrea de electro-cunoștințe (e-knowledge) acumulată din utilizarea zilnică a unor modele eletrice în România, care poate să ghideze pe cei interesați spre universul complex al mobilității electrice.

Din întregul parcurs indicat la bord, cu ajutorul lui Radu am monitorizat săptămânal un total de 71.011 km, pe care a realizat un consum mediu de 14.4 kWh/100km.
Comparativ cu valoarea de 16.8 kWh/100km indicată de EV database, rezultatul lui Radu după doi ani este cu 14% mai redus.
Pe lângă consumul săptămânal, parcursul, viteza medie, mai ales costurile cu încărcarea sunt de interes maxim pentru comunitatea pasionată de mașinile viitorului.
Faptul că în primul an Radu mai găsea stații de încărcare publice gratuite, este atestat de costul de doar 0.12 lei/100 km pentru energia electrică utilizată.
În cel de al doilea an, stațiile gratuite s-au aglomerat, sau nu funcționează, și majoritatea încărcărilor s-au derulat acasă, la prețul casnic pentru energia electrică.



Valorile maxime din sezonul rece s-au repetat în cele două ierni petrecute cu ZOE, la fel și cele minime din primii doi ani.
Începând din ianuarie 2021, când echipa ZOE a crescut la patru participanți, am început să documentăm în fiecare săptămână valorile minime și cele maxime de consum. Radu (curba dublă verde) s-a poziționat la limita inferioară a domeniului de consum.



Cu doar două excepții în 90 de raportări, Radu a parcurs peste 500 km săptămânal, valorile maxime depășind 1400 km.



Spre deosebire de colegele și colegii din echipa sub-compactelor, care circulă preponderent în oraș cu viteze medii cuprinse între 20 și 30 km/h, Radu a realizat în timpul navetei zilnice medii de peste 40 km/h, cu doar trei excepții.
În loc de concluzii
Cu speranța că vom auzi concluziile după doi ani și 84.000 km direct de la proprietar, care a contribuit cu 14 articole la zestrea de experiențe electromobilistice publicate pe blog, îi dorim sănătate și călătorii tăcute, line și fără probleme alături de ZOE în continuare.
Imaginile utilizate în articol au fost puse la dispoziție de Radu pe parcursul celor 90 de săptămâni de contribuții la proiectul Electromobilitate.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.