În recenta discuție despre parcul auto electric din Romania am subliniat importanța modelelor mini și sub-compacte, ca trepte de acces la preț mai convenabil, spre o lume mai bună, mai curată și mai liniștită, cea a electromobilității.
Când bugetul permite, există în prezent numeroase alternative moderne, performante și rafinate, chiar dacă nu toate au păstrat eficiența ca temă centrală de proiectare. Când în geneza unui nou automobil utilizarea optimă a fiecărui electron nu este prioritatea numărul 1, concepția în sine a mastodonților de peste 2.5 – 3 tone devine un mare păcat ingineresc. Chiar dacă nu atinge ineficiența de motoarelor cu ardere internă, unde mai mult de 70% din energia combustibililor fosili este pierdută sub forma de căldură, risipa de electroni vine la un mare cost pentru proprietari și pentru resursele limitate de care dispunem.
Exemplul Hyundai-Kia
Cât de ușor se poate aluneca pe această pantă, dovedește scurta istorie a celor trei modele Hyundai 100% electrice disponibile în România, utilizate în cadrul proiectului Electromobilitate pentru test drive de inițiere în tainele mobilității electrice.
Hyundai Ioniq 2018
Începutul făcut de Hyundai Ioniq în 2018 a fost aliniat cu avantajul major oferit de tracțiunea electrică: EFICIENȚA. Energia înmagazinată în acumulator este utilizată în proporție de peste 90% atât de motorul electric, cât și de transmisie, simplificată la un reductor și de sistemele electronice de putere. Consumul redus de energie rezultat din masa proprie (mai mică față de modelele ulterioare) și prin recuperarea de energie în perioada frânărilor regenerative, au făcut din Ioniq un etalon de eficiență pe parcursul primului an de teste, derulate în cadrul proiectului nostru.
Hyundai Kona 2020
Apoi a urmat Kona, un model care utilizând tot o platformă mixtă și aceeași tehnologie, este și în prezent foarte apreciat în Europa, menținându-și poziția în Top 10 din clasamentele înmatriculărilor 2022, deși alte modele mai noi sunt comercializate de grupul Hyundai-Kia în paralel.
Kona reprezintă însă și primul compromis ingineresc, unde eficiența unui coeficient aerodinamic mic și secțiunea frontală redusă ale unui sedan, plus siguranța unui centru de greutate coborât, au fost sacrificate pe altarul modei SUV-crossover. Succesul la public și frugalitatea cu care Kona ciugulește electroni, comparativ cu alte modele din aceeași categorie, rezultă într-o autonomie mai bună decât la primul Ioniq, datorită acumulatorului mult mai mare.
IONIQ 5 și platforma dedicată E-GMP
În 2021 a fost lansată platforma dedicata E-GMP, cu specificații tehnice care fac să bată mai repede inima elecromobilistului. Tehnologia de încărcare rapidă vine să rezolve plângerile clienților, atunci când de dragul autonomiei mașinile sunt echipate cu acumulatoare tot mai mari. Daca nu beneficiază și de încărcare rapidă, acești acumulatori mari, pe lângă faptul că adaugă masă și costuri (transferate clientului), te țin legat de stație tot mai mult timp la fiecare re-încărcare din timpul unei călătorii lungi.
Primele trei modele lansate pe această platformă: IONIQ 5, Kia EV 6 și Genesis GV60 au câștigat cam tot ce era de câștigat în materie de premii acordate de public, jurnaliști și specialiști la nivel european și global.
- IONIQ 5 – primul premiu european: Car of the Year în patria automobilelor
- IONIQ 5 – World Car of the Year 2022
Cu tot entuziamsul pentru spațiul interior oferit pasagerilor și bagajelor, sau a design-ului atractiv și vitezei de încărcare, încercăm să ne păstrăm obiectivitatea inginerească. Plasând eficiența, avantajul major al tracțiunii electrice, în centrul atenției, este imposibil să nu remarcăm că noile modele mai mari, mai grele și cu aerodinamica sacrificată în favoarea designului, nu se mai pot apropia de valorile de consum cunoscute de la prima generație de Ioniq.
Această primă generație se pregătește să părăsească scena producției, cu o adâncă plecăciune în fața tuturor celor ce și-au început cariera electromobilistică sau doar au gustat pentru prima oară plăcerea condusului electric la volanul său.
IONIQ 6 este așteptat cu multă nerăbdare de fanii mărcii sud-coreene, fiind o revenire la forma de sedan, cu promisiunea, cel puțin teoretică, de creștere a eficienței.
Consum mediu săptămânal Grupa Mare
După prea multe cuvinte, iată și datele pe care se bazează afirmațiile de mai sus.
Pe baza informațiilor comunicate de Laurențiu (CJ) știm de problemele întâmpinate de ID.4 iarna, dar valorile din sezonul cald sunt foarte promițătoare, pentru un automobil din această categorie.
Primele drumuri de calibrare cu IONIQ 5, pe care le-am efectuat în octombrie 2021 pe autostradă și DN-uri, au rezultat într-un consum mediu de 20.1 kWh/100km. Apoi au urmat cei aproape 2.000 km petrecuți pe drumuri de munte în prima ediție Trans Carpatica, pe care IONIQ 5 i-a încheiat cu un consum mediu de 15.6 kWh/100km, cu mai mulți șoferi la volan.
- IONIQ 5 – informații de consum pe traseul primei ediții Trans Carpatica
- IONIQ 5 – bilanț Trans Carpatica și epilog
Consumul de iarnă nu a fost îngrijorător, dar drumurile mai grăbite pe autostradă semnalează din nou păcatele primare ale ingineriei auto:
- greutate mare,
- secțiune frontală mare,
- coeficient aerodinamic cu loc de îmbunătățire.
În aproape orice discuție cu specialiști în marketing și mai ales cu designeri, am primit replici de genul „când inginerii decid soarta unor noi modele, rezultatul este ceva de gen BMW i3”.
Ce vor să spună? i3 a fost optimizat din toate punctele de vedere care măresc eficiența:
- greutate redusă, prin utilizarea unor materiale compozite pe bază de fibră de carbon,
- roți înguste pentru diminuarea frecării cu solul,
- aerodinamică optimizată, rezultatul fiind o formă controversată.
Costurile de producție ridicate, amplificate de o serie mică, au dus însă la un preț exagerat de vânzare, care combinat cu design-ul polarizant nu au devenit succesul comercial dorit de promotorii proiectului și au tăiat apetitul BMW pentru așa numita „aventură electrică” pentru prea mulți ani.
Posibile soluții
Cu ajutorul lui Peter (TM) urmărim o posibilă soluție pentru consumul mai ridicat generat de modele mari produse în prezent. Deși nu reduce consumul, sistemul fotovoltaic instalat pe IONIQ 5 awd, încarcă acumulatorul de la soare asigurând o sursă de energie gratuită, care menajează buzunarul proprietarului, fără rabat la dimensiune, formă, confort și spațiu interior.
După 11 săptămâni de primăvară, IONIQ-ul lui Peter a produs 38.8 kWh în condițiile meteo de la Timișoara.
În ce condiții a fost utilizata mașinile din Grupa Mare în ultima săptămână, aflați direct de la proprietari.
Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara
Datele din săptămâna 23 (06.06-12.06) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:
- Distanța parcursă: 662.6 km
- Tip traseu: 33% autostradă, 24% drum național, 43% oraș
- Viteza medie: 39,9 km/h
- Consum mediu: 18.7 kWh / 100km
- Total încărcări: 172.8 kWh
- Cost încărcare: 134.6 RON (64.4 acasă, 70.2 la MOL Plugee Deva)
Energie obținută de la panourile solare: 3.4 kWh
Consumul mediu mai mare se datorează drumurilor făcute pe autostradă, la viteză de croazieră de 130 km/h.
În oraș am fost surprins să observ consum de sub 15 kWh/100km, la temperatură de 30°C, ce-i drept pe trafic lejer. Vom vedea valori mai reprezentative pentru oraș săptămâna viitoare.
Două noutăți mai puțin plăcute:
- Am primit o notificare de recall pentru un SW update obligatoriu, ceva probleme la frâna de parcare.
- Se pare ce cei de la Hyundai refuză sa onoreze o mare parte din comenzile de IONIQ 5 făcute în ultimul trimestru din 2021. Mulți clienți au fost notificați despre anularea unilaterală a contractelor. Urmăresc cu interes evoluția subiectului.
Laurențiu – VW ID.4, Cluj
Găsiți în detaliu experiența unei călătorii la munte împreună cu un Fiat 500e în articolul:
Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara
Tudor și-a petrecut săptămâna în paradisul electromobilistic, participând alături de colegii de la lektri.co la o importantă manifestare dedicată mobilității electrice la Oslo.
Pentru a înțelege mai bine cum a ajuns Norvegia la faza actuală de dezvoltare în domeniu, recomand un video Fully Charged, semnalat de Bogdan într-un comentariu la discuția despre subvenții din grupul Masini Electrice>>Ecomobile.ro.
Imaginea din titlu a fost surprinsă de Attila în timpul unei călătorii în Ungaria cu Brotacul (Hyundai Kona).
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Nu inteleg de ce nu se mai onoreaza contractele de IONIQ 5. Se renunta de tot la fabricarea acestui model? Nu se mai pot da comenzi de IONIQ 5 in momentul acesta?
Nu se renunța la fabricare, livrările pe piețele majore decurg normal, de exemplu Norvegia cu 180 înmatriculări în iunie https://elbilstatistikk.no/
„Ce vor să spună? i3 a fost optimizat din toate punctele de vedere care măresc eficiența”. De-aia scotea consum ca ioniq 5, care e de doua ori mai mare, are acelasi pret si e neoptimizat. Las-o ca macane.