O săptămână cu temperaturi ideale alături de sub-compactele franceze

Citind știrile auto internaționale în aceste zile efervescente, când Automobility Los Angeles concurează cu salonul auto de la Guangzhou pentru atenția tuturor pasionaților din acest domeniu fascinant, poți avea impresia că toată industria este cuprinsă de frenezia „bigger is better” o tendință lansată odată cu promovarea globală agresivă a SUV-urilor în urmă cu aproximativ două decenii.

Departe de discursurile îngrijorate de la Glasgow despre „codul roșu pentru omenire”, vehicule tot mai mari și mai grele ocupa șoselele lumii, pur și simplu fiindcă sunt mai profitabile pentru producători. Încercările de a lansa automobile compacte de oraș, au fost în general urmate de perioade lungi de bătălii financiare pentru supraviețuire, care în cazul proiectului norvegian Th!nk s-au întins pe mai mult de 20 de ani.

Exemple mai recente de startup-uri europene: e-GO Mobile (Aachen) și Sono Motors (Munchen), care se luptă de mai bine de cinci ani să lanseze producția de serie mică, se poticnește de întârzieri majore, scumpiri și faliment în cazul firmei din Aachen, cumpărată de un fond de investiții olandez.

Sono Motors a ales calea cotării pe bursa americană, unde succesul Tesla, la care nu toata lumea a participat, determină alți investitori să îngroape în bani următoarea firmă care prezintă proiecte electrice mărețe pentru viitor.

Excepția franceză

Singura industrie națională, cu ramificații globale, care pare să fi scăpat până în prezent de megalomania SUV-urilor de peste 2.5 tone este cea franceză, unde legiuitorii au restricționat răspândirea monștrilor șoselelor cu ajutorul taxării pentru emisii și greutate. In plus, efortul admirabil depus de Renault, pentru a pune pe roate o gamă de modele electrice accesibile unui public cât mai larg, este lăudabil, chiar dacă nu și profitabil pentru firma franceză cu capital de stat, ceea ce pune strategia sub semnul întrebării pe termen lung.

Succesul înregistrat cu ZOE, urmat de alte două modele cu dimensiuni și preț redus Twingo și Spring, a deschis calea pentru sute de mii de clienți europeni și chinezi spre mobilitatea electrică accesibilă. Viitorul electric la Renault arată la fel de bine cu Megane și noul Renault 5, în timp ce eternii concurenți de la Stellantis mai trebuie să ne convingă cu modele noi, după ce primele electrice moderne din gama 208, Corsa și noul Fiat 500e au stat în umbra reginei înmatriculărilor europene ZOE.

Sub-compactele franco-germane în proiectul Electromobilitate

Odată cu achiziția electro-leului pentru Laura în aprilie 2020, la Timișoara a început monitorizarea săptămânală a experiențelor acumulate de proprietari alături de mașinile produse în Franța și Germania (Opel Corsa). Foarte apropiate la gabarit și cu specificații tehnice asemănătoare, alegerile colegilor noștri au acoperit întreaga gamă de modele și variante.

Renault ZOE – în direct cu proprietarii

Márton – Târgu Mureș

Săptămâna trecuta Zoe a parcurs 410 km cu un consum de 15.4 kWh/100 km și viteză medie de 29 km/h.

Consumul mai ridicat se datorează unei zile, când copilul a dormit două ore în mașină, cu încălzirea pornită.

Radu – Ploiești

Datele de exploatare ale lui ZOE in intervalul 08-15.11.2021, sunt:

  • Parcurs:  783 km
  • Viteza medie:  48.4 km/h
  • Consum mediu:  13.8 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  14 lei

O săptămâna cu vreme și temperaturi mai prietenoase, deși perioada de lumină e din ce în ce mai scurtă și au fost și zile mai umede.

Am testat zgomotul în habitaclu atât cu anvelopele de vară (Michelin, venite de fabrică) înainte să le înlocuiesc, rulate două sezoane, cât și cu cele de iarnă (Nokian) luate anul trecut și proaspăt puse, rulate un sezon, la aceeași viteza de 85 km/h, pe aceeași porțiune de drum, din aceeași direcție și în cam aceleași condiții climaterice (fără vânt, temperatura ambientală de 10-11 grade și fără umiditate), rezultatul fiind 62/63 dB vară/iarnă, bun zic eu.

În rest, bucuria condusului unei mașini electrice e în continuare la cote înalte, ceea ce doresc tuturor!

Ciprian – Gura Humorului

Zoe a făcut 343 km cu viteză medie de 50.8 km/h.

Graba mai mare și temperaturile scăzute a urcat consumul la 16.9 kWh/100 km.

Am finalizat și procedeul de schimbare flanșe amortizor pe garanție. Azi am fost sunat de către reprezentanță, să mă întrebe despre experiența avută cu ei. Pentru că tot mi s-a părut că mai aud ceva la flanșa din stânga, le-am cerut să mă sune șeful de service peste 2-3 zile să mă mai edific cu zgomotul.

Șerban – Suceava

Vin sărbătorile vin! De acum asta e lozinca consumului meu cu Furia. Săptămâna trecută am parcurs 45 km cu un consum „mic”… de doar 19.6 kwh/100km.

Weekend-ul viitor voi pleca la Chișinău și voi experimenta electrificarea moldovenească!

Peugeot 208 și Opel Corsa – în direct cu proprietarii

Răzvan – Corsa, București

Doar urban, distanța parcursă de Corsa-e a fost de 244 km, cu o viteză medie de 19 km/h și un consum mediu de 15.6 kWh/100 km.

Dan – Corsa, București

Date Corsa-e săptămâna 8-14 noiembrie:

  • Viteză medie 20km/h
  • Consum mediu 17.2 kWh/100km
  • Distanța parcursă: 65km

Deși am avut parte de temperaturi mai blânde, apropiate de ideal uneori, am înregistrat un consum mai mare și o viteză medie mai mică, fiindcă am avut nevoie să stau în mașina cu accesoriile pornite o perioada extinsă.
Drumurile parcurse au fost în București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.