O săptămână electromobilistică efervescentă

Răsfoind presa auto internațională la final de săptămână este ușor de sesizat schimbarea tonului, preponderent negativ din ultimii ani, în fața creșterii înmatriculărilor pe cele trei piețe auto majore (China, Europa, America de Nord). Am ales pentru acest episod despre viitorul electromobilității câteva vești foarte interesante din universul paralel, cel al mobilității electrice, acolo unde lucrurile evoluează excelent.

Un recent articol publicat de CleanTechnica cu titlul Global Electric Vehicle Sales Up 62% Overall Auto Sales Down 8%, subliniază că în timp ce vânzările globale din prima jumătatea a anului au fost cu 8% mai mici decât în 2021, cele de modele PHEV și BEV au fost cu 62% mai mari.

Trei grafice, preluate din articolul citat, sunt edificatoare pentru numărul înmatriculărilor din primele șase luni și repartiția lor globală. Succesul producătorilor chinezi, după mulți ani de subvenții guvernamentale consistente, se manifestă atât ca număr și modele produse, cât și raportând creșterile la livrările de anul trecut: +334% Geely, +320% BYD, +220% Chery, etc.

Alte aspecte de reținut:

  • In China s-au înmatriculat mai mult modele electrice și hibrzi plug-in decât în restul lumii la un loc.
  • Creșterea înmatriculărilor (primele șase luni) a fost mai mare în China (+113%), decât în EU (+9%) sau America de Nord (+49%).
  • In Top 10 al modelelor 100% electrice sunt doar trei modele ale firmelor globale: Model Y și 3 și VW ID.4.

Analizând activitatea firmelor chinezești în Europa, atât ca exporturi de autovehicule, dar mai ales de componente, putem spune cu tot mai multă certitudine că, în competiția pentru noua tehnologie, subvențiile masive acordate de autorități și condițiile create după mai bine de 20 ani încep să dea roade.

Dincolo de succesul unor modele, aflate la început de cariera în Europa, vândute de SAIC sub brandul MG și de Geely utilizând mărcile Volvo și Polestar, numărul modelelor produse în China și importate în Europa este în creștere, startup-urile (NIO, Aiways, Xpeng, etc) fiind foarte active.

Deși producția la Giga Berlin este ascendentă, Tesla aduce majoritatea gamei Model 3 și Y de la Shanghai. La fel face BMW cu iX3 și cât de curând cu noul Mini. De succesul Renault cu decizia de a importa un model accesibil produs în China sub numele Dacia Spring în Europa am discutat de multe ori.

In schimb, Mercedes trece prin dificultăți în China și a redus de curând prețul unor modele electrice premium cu până la 33.000 (trei zeci și trei mii…!) USD. Aceste ajustari de preț pe o piață foarte competitivă sunt un semn bun pentru cumpărători. Concurența sănătoasă va forța în cele din urmă producătorii să coboare prețurile exagerate practicate în prezent și în alte zone geografice.

Noul SMART #1, cu care am făcut cunoștință anul trecut la IAA – München, este asamblat de un JV Mercedes-Geely în China și va fi prezent pe piața europeană în 2023, unde recent a obținut 5 stele la testele NCAP.

Probabil în aceeași direcție a prețurilor mai rezonabile am putea cataloga știrea că noua conducere VW a pus frânele la proiectul de prestigiu Trinity (alt Tesla killer ofilit) și discută tot mai intens diversificarea gamei cu un nou Golf 100% electric.

Polonia a ales o platformă Geely pentru automobilul electric național

Mai puțin spectaculos decât apariția în Top-urile înmatriculărilor europene, dar cu siguranță la fel de profitabil pentru producătorii de acumulatori și componente este anunțul firmei de stat poloneze EMP – ElectroMobility Poland că va utiliza o platformă electrică dedicată dezvoltată de Geely pentru gama de modele Izera.

Pentru cei destul de vechi în branșa auto, scopul declarat al proiectului național polonez (sau turcesc sau vietnamez) de a crește o bază de furnizori pentru epoca electrică, sună foarte familiar. În anii 60, trei țări din Estul Europei au pornit la drum cu licențe, Renault în Romania, FIAT în Polonia și URSS, pentru a clădi o industrie auto națională.

Vești mixte din SUA

Pe marginea salonului auto de la Los Angeles, întâlnirea executivilor cu presa și prezentările de produse au generat multe titluri interesante. Printre ele, revenirea Fiat-ului 500 în SUA (începând din 2024...) și un model mai mic (deocamdată în fază de concept) din seria 100% electrică bZ, lansată de curând cu mari probleme de Toyota.

Unde pune în realitate inima și banii conducerea Toyota este evident din prezentarea noii ediții Prius, șlagărul ecologic de succes cântat de japonezi de 20 ani, când din Europa se auzea doar „Diesel über alles!”

In acest context electromobilistic efervescent, auto-proclamații lideri ai electrificării de la GM au lăsat o impresie mai degrabă jalnică, afirmând că începând din 2025 gama de vehicule electrice va fi profitabilă. Dacă au intenționat anunțul ca o justificare a livrărilor minime din acest an, sau ca un avertisment adresat numeroaselor startup-uri care bat la poarta fortărețelor auto tradiționale, este mai greu de spus.

După stoparea înscrierilor la Cadillac Lyriq și Chevy Blazer în ziua deschiderii listelor, a urmat o invitație prin email celor ce au tras lozul norocos pentru Lyriq să vizioneze modelul în carne și oase la dealeri. Atât!… să VADĂ mașina, fără acces la interior și cu atât mai puțin să o conducă.

Pentru cei ce încă se îndoiesc că producția de modele electrice este rentabilă, o singură recomandare: citiți rapoartele financiare ale celei mai valoroase firme auto din lume! (…nu întâmplător este vorba de Tesla…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.