ZOE și navetiștii – statistici după doi ani electrizanți

De curând, când George s-a alăturat cu noul Megane echipei proiectului Electromobilitate, scriam că este un caz ideal de utilizare a unui automobil electric.

Am fost întrebat, de ce nu consider fiecare utilizare ca fiind ideală?

O parte din raspunsuri le-a formulat Darius într-un articol publicat în februarie 2021: De ce mașinile electrice nu sunt pentru toată lumea.

Din motivele enumerate atunci au rămas de actualitate:

  • încărcarea – mai ales dacă proprietarii locuiesc la bloc și depind de rețele publice, devenite între timp mult mai aglomerate, odată cu livrarea Daciei Spring
  • prețul de achiziție – de când a scris Darius articolul citat, prețul a crescut atât la modele lansate mai de mult, cât și la cele noi, mai mari, mai moderne și mai… scumpe!

Chiar și cu acest preț aflăm că VW nu realizează profit cu ID.4, iar GM afirmă ca doar în 2025 producția de autovehicule electrice ar putea deveni profitabilă. Poziția delicată a producătorilor tradiționali necesită o analiză mai profundă, în care să discutăm despre creșterea prețului cu 400% din anul 2020 până astăzi pentru litiu, un element esențial pentru fabricarea acumulatorilor, care la rândul lor reprezintă între 20% și 30% din prețul unui automobil electric. E bine însă de știut, în contextul discuției despre prețul automobilelor electrice noi, că Tesla este extrem de profitabilă, producând doar modele electrice. Vom reveni.

Parcursul și sursa energiei electrice

Alte două motive, ce pot fi adăugate listei lui Darius, sunt parcursul anual și proveniența energiei electrice. Cu siguranță ați fost confruntați de electro-sceptici, care v-au explicat cât se poate de răspicat că în timpul fabricării unui automobil electric se emit mai multe emisii nocive decât în cazul unui exemplar echipat cu motor termic. Fabula despre poluarea înainte de a pune roata pe asfalt are un sâmbure de adevăr, datorita cantității mari de energie electrică consumată pentru producția acumulatorilor.

Dacă, în plus, energia provine din combustibili fosili (cărbune, petrol, gaze) desigur că există emisii și la producția energiei electrice, chiar dacă bilanțul „cradle to grave” demonstrează că orice automobil electric este net superior unuia cu motor termic după un anumit număr de kilometri. Aici intervine parcursul total în ecuație!

O mașină utilizată un numar redus de km pe an, va necesita o perioadă mai lungă pentru a compensa emisiile din timpul procesului de producție.

Navetiștii și alergătorii de cursă lungă, după cum veți vedea de îndată, acumulează un număr mare de kilometri, compensând mai repede emisiile din timpul fabricației. Daca în plus, mașina este hrănită cu electroni produși cu o instalație fotovoltaică, mai simplu spus „încarcă de la soare”, bilanțul emisiilor este deosebit de favorabil. Tocmai acesta este cazul de utilizare prezentat de George pentru Megane: navetă zilnică de peste 100 km și încărcare de la soare!

Radu și naveta cu ZOE

Naveta lui Radu, din apropiere de Ploiești la București, continuă de foarte mulți ani, dar plăcerea condusului electric a început în ultimii doi ani alături de ZOE. Utilizând funcția de căutare a blogului sau acest link, veți găsi 20 de articole scrise de Radu cu mult har despre prietenia cu ZOE, despre excursii în țară și mai recent în străinatate.

Pe parcursul a doi ani, Radu ne-a transmis informatii despre experiența impecabilă alături de ZOE, care ne-a permis monitorizarea pentru aproape 84.000 km (la început săptămânal, apoi lunar).

Traseul, parcurs în teren cu diferențe minime de altitudine, a generat un consum mediu lunar variabil în funcție de sezon așa cum indică graficul de mai jos. Pentru cei ce doresc o singură cifră, media de consum pentru tot parcursul a fost 14.6 kWh/100km.

In ultimul bilanț al echipei am subliniat că valoarea indicată de aplicația Tronity pentru luna octombrie 2022 (10.9 kWh/100km) nu pare corectă, atât față de valorile istorice din 2020 (13.1 kWh/100km) și 2021 (15 kWh/100km), cât și în raport cu datele transmise de colegii de echipă. Vom compara în viitor cu informațiile de la bord.

Ciprian și naveta cu ZOE

Ciprian s-a alăturat echipei proiectului Electromobilitate în iunie 2021, cu o navetă zilnică de la Gura Humorului la Suceava, pe un traseu cu diferențe serioase de altitudine și climat mai rece decât cel întâmpinat de Radu spre București. Raportările lui Ciprian se întind pe 16 luni (despre octombrie ne-a scris cu amărăciune că mașina a stat mai mult în service) în care am monitorizat 32.776 km.

Deși am subliniat diferențele de altitudine și de climat, consumul mediu realizat de Ciprian a fost 14.7 kWh/100km foarte apropiat de cel rezultat pentru naveta lui Radu.

MULȚUMIM Radu și Ciprian!

Cu multă pasiune pentru subiect și răbdare, colegii noștri ne-au permis să aruncăm o privire în universul „electro-navetistului” și să înțelegm mai bine costurile de încărcare. Amândoi au condus și conduc în continuare mașini cu motor termic, dar comparația costurilor aproape că nu se poate face.

  • Radu a beneficiat timp îndelungat de încărcări gratuite la stații publice, iar când înghesuiala a devenit prea mare a investit într-o instalație fotovoltaică și acuma încarcă (parțial) de la soare.
  • Ciprian utilizează încărcarea gratuită la serviciu, un beneficiu de care se bucură și alți colegi din echipa noastră.

Spre final, cred că este mai clar de ce consider electro-navetistul un caz ideal de utilizare al oricărui model electric, mai ales atunci când încarcă de la soare!

MULȚUMIM pentru colaborarea îndelungată și toate experiențele împărtășite cu bune și cu rele! Mulți km fără probleme în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.