Săptămâna trecută deplângeam faptul că fără abilitatea efectuării unor actualizări de soft OTA (over the air), proprietarii electricelor pierd timpul cu programări în service, unde mașinile rămân blocate uneori pentru mai multe zile.
Pe cât de obișnuite în universul IT (cine și-ar mai imagina să mergi cu smart-phone-ul sau calculatorul la atelier sau reprezentanță pentru update-uri periodice de soft?) universul auto pare ancorat în secolul trecut. Deși funcția OTA este foarte îndrăgită de proprietarii modelelor care primesc periodic actualizări de soft, devenind tot mai performante, practica mersului la service pentru același lucru pare rudimentară.
Trecând peste aceste necazuri, știm de la colegii cu ID.3 cât de importante au fost actualizările pentru înlăturarea deficiențelor inițiale in soft. Modelele grupului Stellantis au evoluat și ele în direcția bună, așa cum ne-au scris Ovidiu pentru Peugeot e-2008 și Dan pentru Opel Corsa, dar comentarii îngrijorate continuă în media socială.
Iată perspectiva proprietarilor:
Referitor la Corsa-e vă pot spune că am terminat update-ul de soft. Nu au reușit să activeze deschiderea de proximitate până la urma, însă ce am reușit să observ până acum e așa:
– curba de încărcare este într-adevăr modificată. Am încărcat cu 45 kW (viteza maximă a stației unde eram) între 74% și 84%;
– consumul mediu nu mai scade când ești la încărcat cu contactul pus;
– range din 2 în 2 km;
– grafica un pic schimbată pentru semnalizarea încărcării (și e posibil să nu se mai închidă afișajul în timp ce încarci pe DC, dar nu sunt 100% sigur);
– afișare a momentului opririi încărcării din stație cu mesaj finished charging, ceea ce determină că nu poți porni o nouă sesiune imediat;
– a doua cheie nu a necesitat reprogramare;
– range-uri estimate diferit în funcție de modul de conducere ales: eco/normal/sport
Dan – Opel Corsa, București
Update-ul a fost unul major și consider că aduce îmbunătățiri semnificative cum ar fi:
1) regenerare prezentă și la 100% baterie;
2) în modul D frâna a devenit mai activă, mai apropriată ca feeling de ICE;
3) a dispărut șocul la viteze mici când luam piciorul de pe frână (problemă semnalată în service încă din septembrie anul trecut);
4) a dispărut vibrația continuă la trecerea în modul P (parking) când mașina se află în plan înclinat (și aceasta menționată de anul trecut);
5) nu am testat încă încărcarea rapidă, dar înțeleg că puterea susținută este mai mare, reducând astfel timpul de încărcare de la 0 la 80% la aproximativ 30 de minute la stațiile de 100kW.
6) GOM ceva mai precis;
7) overall mașina pare ceva mai închegată la accelerare/decelerare.
Ovidiu – Peugeot e-2008, Bucuresti
După citirea tuturor îmbunătățirilor ai zice că este vorba de un model nou, așa cum era tradiția anuală cu facelift-urile în industria auto clasică. De când însă Tesla a introdus corecțiile unor funcții de îndată ce sunt disponibile și această tradiție automobilistică contra cost a fost spulberată în favoarea unei experiențe mai bune a clientului.
Consumul săptămânal

Fiindca valorile consumului mediu realizat de Laura cu e-208 în Timișoara se încăpățânează să fie mai mari decât cele obținute de Dan și Razvan cu Corsa la București, suntem foarte curioși dacă un update de soft va corecta măcar o parte din această diferență greu de explicat, considerând platforma comună și specificațiile tehnice aproape identice.

O altă comparație, cu frații mai mari (e-2008), indică un consum mai mic în perioada de primăvara și vară pentru electro-leul mic, un model mai compact și mai ușor, dar nu și iarna, în ciuda volumului mai mic de aer ce trebuie încălzit.
Rămâne doar o speculație, dar tare ne-ar place sa învățăm mai multe despre diferențele sistemului de climatizare de la Opel și Peugeot. Cine ne poate ajuta?

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.