Cand il vedeam pe tatal meu cum se chinuia sa depaseasca cu un Mercedes 240 D de prin 1974, ma gandeam ca nu-mi voi lua niciodata Diesel.
Dupa ce mi-am luat carnetul, am condus in decursul timpului zeci de “benzinare”, dar dupa ce am condus prima data un Mitsubishi Pajero si apoi un Nisan Patrol, m-am indragostit de Diesele, putere, cuplu, autonomie… Cu ce faci Timisoara-Wiena si retur cu un plin (BMW524D), sau Timisoara-Murter (Croatia) 1000 km aproape fara oprire (Octavia 1,9TDI)?
Acum 2 ani dupa un eveniment neplacut, a trebuit sa ma despart de credincioasa Octavia 1,9TDI si am hotarat ca de la o anumita varsta ar fi buna o 4×4. Asa ca am ales o Skoda Karoq 2.0TDI 4×4.
Inainte de a sosi Karoq-ul am fost nevoit sa fac doua drumuri dus-intors la aeroportul din Budapesta cu o Skoda Fabia 1,2 benzinara (fara realimentare). Cu ce electrica se poate face asta acum?
Acum sa vedem mai in detaliu la ce folosim masina familei? Stam la Sacalaz, (Doamna mea e pensionara) ~9 km pana in centrul Timisoarei, ~14km pana la locul meu de munca, adica un parcurs zilnic de ~30km dus-intors, sau maxim 50 km daca mai merg si la cumparaturi.
In regimul de trafic din Timisoara consumul Fabiei (benzina) e mult mai mare decat al Karoq-ului (motorina). Asadar am facut naveta la lucru cu “Bolovanul” diesel.
Nu sunt un mare fan al statisticilor, dar dupa ce am inceput colaborarea cu proiectul Electromobilitate, am inceput sa alcatuiesc cateva.
Din cei 19.334 km parcursi in aproape doi ani, doar doua drumuri au fost mai lungi:
Unul anul trecut: 164,9km, bucla completa, cand a trebuit sa transport un obiect voluminos.
Si unul in mai recent, traseul de est dus – intors:
Asa arata bilantul traseului cu Skoda Karoq: 162 kilometri, parcursi in 3 ore si 28 minute, cu o viteza medie de 47 km/h.
Traseul de 162 km cu un consum mediu de 5.6 litri motorina/100km, reprezinta cheltuieli de 42.6 RON (4.7 RON/litru).
Extrapoland consumul mediu la cei 19.334 km parcursi, ar insemna un total de cheltuieli cu motorina de 5.413 RON (considerand un pret mediu in ultimii doi ani 5 RON/litru).
Acelasi parcurs cu Skoda Citigo, utilizand energie electrica incarcata la priza din garajul familiei (0.64 RON/kWh) si un consum real de 16.2 kWh/100 km (indicat EVdatabase.org) ar genera cheltuieli de 2004 RON.
Diferenta in favoarea micutului electric de oras reprezinta economii de 3408 RON pentru combustibil. Daca mai consideram cheltuielile cu intretinerea periodica, impozitul si parcarile pentru Karoq (in Timisoara si alte cateva orase, parcarea masinilor electrice este gratuita) diferenta este si mai mare.
Dupa aceasta mini socoteala, raspunsul la intrebarea din titlu vine de la sine. O masina electrica este foarte utila si economica pentru naveta zilnica si drumuri de lungime medie, adica peste 95% din nevoile unui conducator privat.
Dupa obisnuirea cu reincarcatul pe parcursul unor drumuri lungi, majoritatea noilor proprietari de masini electrice constata ca o pauza la fiecare doua, trei ore nu strica. Familiile cu copii si cele cu animale de companie, oricum trebuie sa faca pauzele mai dese decat permite „mitologia diesel” pentru descarcarea energiei.
Acum ne-am hotarat sa sacrificam Fabia pe altarul electromobilitatii, inlocuind-o cu un Citigo-e IV. Cat timp mai lucrez, voi face naveta zilnica electric si promit sa va tin „la curent” ca noua mea experienta de condus si cu impactul asupra bugetului familiei.
Cand ne vine Citigo-ul EV, ma tenteaza sa repet acest traseul de mai sus, fiindca autonomia este acoperitoare, desi m-ar cam durea sufletul pe portiunile rele de drum.