SUV-uri electrice – oferta aprilie 2020 in Romania

Dupa un prim articol scris in februarie despre SUV-uri electrice „cu pret (ceva mai) accesibil” in Europa si mai multe discutii cu importatorii, revenim la subiect cu o comparatie a ofertei existente in Romania, la inceputul lunii aprilie.

Vom dedica primul episod SUV-urilor sub 40.000 euro cu dotari suplimentare (dupa subventie), iar al doilea episod va cuprinde modele premium de la Mercedes, Jaguar si Audi.

Pe scurt, este vorba de patru produse ale grupului corean Hyundai-Kia, care se bazeaza pe doua caroserii, denumite Kona si Niro si pe doua grupuri motopropulsoare de 100 kW si 150 kW, in combinatie cu un acumulator „mic” de 42 kWh si o varianta „mare” de 64 kWh la Kona si 67 kWh la Niro.

La fel ca in articolele precendente, in care am prezentat oferta pentru automobile electrice de oras si cea din clasa medie, nu vom intra in detaliile dotarilor suplimentare, lasand „placerea” comparatiilor celor interesati de un anumit pachet, specific nevoilor personale.

Pentru a intelege usor cat sunt de compacte aceste SUV-uri, e bine sa stim ca Hyundai Kona este cu 305 mm mai scurt, iar Kia Niro este cu 95 mm mai scurt decat Hyundai Ioniq, automobilul electric de referinta utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate.

Ampatamentul (distanta intre puntea fata si spate), o dimensiune ce defineste spatiul interior disponibil pasagerilor, fiind in aceasi gama cu cea a sedan-urilor din clasa medie (2600-2700 mm) si pozitia la volan mai verticala, rezulta intr-un spatiu interior echivalent cu sedan-urile din segmentul C si o pozitie inalta de conducere, atat de la moda in prezent.

Daca preferinta pentru SUV nu vine din dorinta de „a privi lumea de sus”, ci de la impresia ca sunt mai mari si incapatoare, atunci e bine de stiut ca portbagajul Kona este doar cu 4 litri mai mare decat cel de la Ioniq, iar cel de Niro cu 16 litri mai mare decat al Leaf-ului. Cand se rabate spatarul banchetelor din spate, Ioniq-ul este cel mai incapator cu 1417 litri, fata de 1143 l la Kona si 1405 l la Niro.

In plus, acelasi motor electric de 100 kW(136 CP) va cara in spate un automobil mai greu, Kona „mica” fiind cu 115 kg mai grea decat Ioniq-ul, iar in cazul Niro, echipat cu acumulatorul de 42 kWh, diferenta este si mai mare: 172 kg.

Rezultatul este usor de ghicit:

  1. consum mai mare, atat din cauza masei proprii mai mari, cat si a rezistentei aerodinamice, care se face simtita la calatorii in afara orasului.
  2. performante dinamice usor mai coborate, din cauza inertiei mai mari a masei proprii ridicate.
  3. tinuta de drum mai modesta, datorita centrului de greutate mai ridicat, care creaza un moment de rasturnare mai mare la un SUV decat la un sedan sau combi.

Doar Kona „mica” este cu 1726 euro mai ieftina decat Ioniq-ul , pentru Niro echipat cu acelasi motor, pretul afisat pe pagina importatorului este mai mare cu aproape 5000 euro (4962).

Sursa informatiilor tehnice: EVdatabase.org
Sursa preturilor: paginile importatorilor in Romania, prima saptamana din aprilie
* corectat valoarea capacitate acumulator Kona de la 64 kWh util la 67 kWh nominal. Multumim Radu Nedisan pentru observatie!

Hyundai Kona

Daca achizitia unei Kona echipata cu acumulatorul de 42 kWh, cu performante si autonomie apropiate de Ioniq nu vi se pare de interes, din motivele aratate mai sus, atunci varianta cu acumulator „mare”, de 64 kWh, ar putea fi foarte interesanta.

Puterea +50%, cuplul +33.9% si acceleratia de 7.9 secunde (-18.6%) de la zero la 100 km/h, sunt caracteristici atractive pentru cei in cautarea unor performante dinamice mai bune decat ale Ioniq-ului.

Autonomia de peste 400 kilometri este argumentul principal pentru toti cei dornici sa utilizeze masina electrica pentru calatorii lungi, fara a fi nevoiti sa se bazeze prea des pe reteua de incarcare rapida, inca subreda si rara in tara.

Aceste beneficii, plus privilegiul de a „privi lumea de sus”, costa 2677 euro in plus fata de Ioniq.

Kia Niro

La fel ca la discutia despre Kona, varianta Niro cu acumulatorul mic, de 42 kWh, nu se face remarcata cu nimic altceva decat pozitia inalta de condus, fata de tot ce ofera un Ioniq.

Dimpotriva, masa mai mare, consumul mai mare si autonomia mai mica, nu justifica, cel putin la prima vedere, pretul mai mare cu 4962 euro.

In schimb Niro cu acumulatorul de 67 kWh, cel mai mare utilizat de actualele modele Hyundai-Kia, combinat cu motorul de 150 kW (204 CP) este intr-o alta categorie de performanta si autonomie (375 km).

Daca plusul de autonomie si performanta justifica pretul cu 9674 euro mai mare ca cel al Ioniq-ului, ramane o decizie individuala.

Comparand insa cu diferenta de doar 372 euro, fata de un Nissan Leaf N-Accenta, Niro devine mult mai atractiv considerand:

  • acceleratia de 7.8 secunde de la 0 la 100 km/h, fata de 7.3 secunde pentru Leaf
  • consumul foarte apropiat 17.1 kWh/100km Niro, fata de 17 kWh.100 km Leaf
  • autonomia de 375 kilometri Niro, fata de 330 km Leaf.
  • portbagajul mai mare cu 31 litri (+7.4%)

Alte SUV-uri electrice, in curand pe piata din Romania

Mazda MX-30

Cu multa reticenta si fortata de legislatia europeana si chineza, Mazda a prezentat de curand primul model 100% electric. MX-30 vine cu un design placut, dar cu performante mediocre, pe care le vom discuta in detaliu, atunci cand importatorul va confirma data livrarilor si pretul in Romania

MG ZS

Cand SAIC (Shanghai Automotive) a achizitionat marca britanica MG in 2006, era greu de prognozat ca un SUV electric va deveni unul din cele mai bine vandute modele produse in China pentru Europa.

Lansat in Marea Britanie si Olanda in 2019, MG ZS a inregistrat vanzari suficient de bune pentru a se clasa in top zece al modelelor 100% electrice. Cu preturi de vanzare fixe, dar foarte atractive, MG se va extinde anul acesta pe alte piete din Europa.

Sa speram ca un antreprenor inspirat va incerca sa-l aduca in Romania, unde ar rotunji oferta limitata de SUV-uri electrice oarecum accesibile ca pret.

Mustang Mach-e

Am fost surprins sa gasesc pe pagina Ford Romania cuvinte de mare lauda pentru Mustang Mach-e, fiindca oricat veti cauta, nu veti gasi ovalul Ford pe acest model 100% electric.

Strategia marketing de diferentiere si adoptarea numelui Mustang, o icoana pentru automobile sport in SUA, a suparat fanii si a intrigat multa lume. Dar dincolo de strategia de comunicare si marketing, Mach-e este un SUV foarte atractiv, cu performante extrem de promitatoare.

Sa speram ca Ford Romania va reusi sa-l aduca in cantitati suficiente pentru piata locala. Vom reveni cu detalii tehnice si preturi, atunci cand ne vom apropia de momentul vanzarii.

2 Responses

  1. Emil spune:

    Pozitia mai inalta poate pare o moda, dar pentru persoanele mai in etate este mai comoda. „Te dai jos din masina” nu „Te scoli din masina”. Cine a parcat linga bordura stie cam cum se extrage un varstnic din masina.

  2. Dan Boboescu spune:

    Absolut de acord si sunt convins ca lumea ar fi mai putin poluata, daca DOAR cei ce au nevoie de ajutorul inaltimii pentru urcare si coborare ar plimba cate un SUV. Din pacate nu este asa: https://24auto.ro/2020/04/piata-europeana-dominata-tot-mai-puternic-de-suv-uri/ si clasa SUV-urilor a devenit un poluator major pe plan global: https://24auto.ro/2019/11/suv-ul-a-devenit-un-poluator-major-al-mediului-la-nivel-global/

    Fiind si eu „an de fabricatie” mai vechi, de pe la mijlocul secolului trecut, imi aduc aminte cu multa veselie cum am ramas intepenit intr-o Alfa Romeo 4 C la salonul auto de la Paris in hohotele de ras ale sotiei si a lui Eugen, care mi-au intins o mana salvatoare ca sa ma extrag din frumosul vis pe roti. Toate la vremea lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.