Pornind de la micutele electrice de oras, trecand pe la practicele automobile din clasa medie si o vizita la indragitele SUV-uri, iata-ne ajunsi in varful piramidei, in categoria premium electric.
Intamplarea face ca oferta din Romania la inceputul lunii aprilie, sa fie compusa in exclusivitate din SUV-uri, chiar daca fanii EV achizitioneaza Tesla de pe alte piete, fara beneficiul subventiilor acordate in tara.
Doua comentarii sunt necesare inainte de a intra in subiect. In primul rand, ca proprietar de Tesla, asi dori sa clarific ca sunt cu totul de acord ca firma californiana produce unele din cele mai avansate automobile electrice si au fortat practic intreaga industrie sa-i urmeze pe calea inlocuirii treptate a combustibililor fosili cu energie regenerabila.
Dar pana la categoria „premium” Tesla mai are inca cativa pasi semnificativi de parcurs. In primul rand interioarele au nevoie de mai multa atentie, rafinament si materiale de mai buna calitate, dar cel mai strigator la cer este service-ul oferit in Europa. Daca in SUA mai exista posibilitatea ca service-ul mobil sa vina acasa, in Europa, chiar si programarea telefonica pentru service este un act de tortura a rabdarii clientului.
Sa mai adaug ca in Romania nu exista service oficial (noroc cu DOCTOR TESLA) si statii de incarcare rapida SuperCharger, care sunt avantajul suprem al proprietarilor de Tesla in alte tari?
In clasa premium, doar un produs performant nu mai este suficient, fiind de la sine inteles. Experienta clientului dispus sa dea multe zeci de mii de euro pentru un automobil, interactiunea cu echipa reprezentantei, calificarea si serviciile oferite sunt esentiale in aceasta categorie foarte ingusta, dar extrem de profitabila din varful piramidei.
Programul rabla cumulat cu rabla+, compenseaza aproape 50% din pretul unui Citigo, 30% din cel al noului Peugeot e-208 si 26% din cel al unui SUV Kona echipat cu acumulatorul mare.
In categoria premium, subventiile (acolo unde se mai acorda) reprezinta mai putin de 10-15% din pretul SUV-urilor oferite, suma care probabil va fi cheltuita oricum pe dotari suplimentare.
In clasa premium, calitatea serviciilor oferite clientului sunt factorul decisiv pentru alegerea furnizorului, o lectie aplicata cu mult profesionalism de Lexus in SUA.
Jaguar I-Pace
Jaguar I-Pace este cel mai premiat SUV electric, castigand atat trofeul Masina Anului in Europa, cat si in lume, pentru editia 2019.
Geneza si lansarea primului model 100% electric, sub bagheta magica a designer-ului Ian Callum, a fost o premiera pentru prestigioasa firma britanica, apartinand in prezent grupului indian Tata.
In urma cu doi ani i-am dedicat acestui model de exceptie trei articole intitulate Geneza, Performante si Competitii, din convingere ca este un automobil care va scrie istorie pentru casa britanica. Am revenit la legatura intre Jaguar si competitii odata cu anuntul competitiei I-Pace Trophy.
I-am admirat formele exterioare si rafinamentul interiorului la Salonul Auto Bucuresti, editia 2018, apoi ne-am reintalnit pentru un test drive in Timisoara. In 2019 l-am privit cu incantare evoluand pe serpentinele de la Bran, la prima intalnire a proprietarilor EV, apoi ne-am reintalnit la salonul auto de la Brasov si inca o data la manifestarea organizata de AVER in 2019 la Bucuresti.
Fara indoiala ati ghicit deja ca sunt mare fan I-Pace, dar … Oricat de atractiv ar fi produsul, amintirea celui mai dezastruos test drive efectuat cu o masina electrica, nu vrea sa se stearga nici dupa doi ani.
In primul rand, intarzierea mare fata de ora programata pentru test drive, a fost justificata cu afirmatia: „stiti cum e cu electricele astea, se termina bateria cand ai nevoie mai mare!„
Apoi lipsa de cunostiinte despre automobile electrice in general si despre I-Pace in special a tanarului care ne-a insotit la drum si care la intrebarea despre cum se regleaza franarea regenerativa a afirmat scurt si sec „N-are!” … ba are!
Apogeul a fost insa raspunsul la intrebarea despre cand se livreaza in Timisoara „pai … la sase, spate luni dupa comanda ferma cu plata avansului, ca stiti cum e cu electricele astea … sunt mult mai complicat de produs…„… Nu, nu sunt mai complicat de produs, dimpotriva, avand mai putine componente, asamblarea este mai simpla.
Evident am ramas marcat de atata incompetenta electromobilistica, daca nici dupa doi ani nu imi trece si inca ma gandesc la cum poate fi masacrat cel mai bun produs premium de o prezentare necalificata.
Nici in standul de la salonul auto Bucuresti nu a fost o exprienta mai placuta, „purtatoare de cuvant” fiind de o aroganta mai rar intalnita, cu privirea atintita parca spre portofelul meu sa vada daca merita sa-si piarda vremea cu mine, desi aveam ecusonul de presa vizibil atarnat de gat.
Toate la un loc experiente edificatoare, fiindca mai ales in clasa PREMIUM, interactiunea unui potential client cu personalul reprezentantelor poate atrage sau indeparta rapid cumparatorul exigent si deobicei bun cunoscator al puterii de cumparare al numeroaselor zeci de mii de euro, cat costa automobilele din acesta categorie.
Din punct de vedere specificatii, I-Pace ceva este mai mic decat concurentii de la Mercedes si Audi si ca urmare a celui mai bun raport masa/putere (7.3 kg/kWh) are cea mai buna acceleratie (4.8 secunde de la 0 la 100 km/h), in conditiile in care autonomia este asemanatoare, doar incarcarea ceva mai lenta.
Mercedes EQC
La prima intalnire cu EQC am ramas surprins de cat este de mare primul SUV electric Mercedes, dupa care TM 3 se putea ascunde cu usurinta. Stiind ca in unele parcari din centrele oraselor germane am avut dificultati cu iesitul din Model 3, ma intreb daca pentru EQC exista spatii mai generoase rezervate?
Fara a fi o frumusete din exterior, interiorul, acolo unde petrecem majoritatea timpului, este impecabil si calitatea proverbiala a prestigioasei firme din Stuttgart este evidenta. Piele fina cat vezi cu ochii, rafinament, atentie pentru detalii si materiale placute de vedere si atingere.
Dincolo de interior, EQC se aliniaza cu puterea, acceleratia, consumul si autonomia concurentilor. O performanta remarcabila este cuplul motorului electric cu 9% mai mare ca la I-Pace si cu 14% mai mare decat al competitiei din Ingolstadt, care promite o dinamica foarte buna pentru uriasul de 2.5 tone!
Audi e-tron
Cu toate ca specificatiile tehnice de putere, acceleratie si autonomie sunt foarte apropiate de EQC, Audi e-tron este SI MAI MARE, mai exact cu 140 mm mai lung. Lungimea mai mare a fost „investita” intr-un portbagaj urias, cel mai mare din oferta SUV-urilor electrice din Romania, 660 litri.
Este drept ca I-Pace a sacrificat ceva spatiu de depozitare, „doar” 500 litri au ramas pentru bagaje, dar la cea mai mica lungime totala a realizat cel mai mare ampatament (distanta intre puntea fata si spate), dovedind ca echipa de design a profitat la maximum de oportunitatea de a porni de la o „hartie alba” si a cladit masina in jurul pasagerilor oferind cel mai mare spatiu interior.
Cum gusturile nu se discuta, raman la intrebarile de mai sus, unde parchezi si cum cobori din masina, daca nu beneficiezi de parcari cu dimensiuni americane?
Vanzarile foarte bune din primele doua luni ale anului, locul 6 pe pietele din Europa, pentru categoria premium cu preturi peste 82.000 euro, confirma insa ca dimensiunile nu sunt un impediment in calea cumparatorilor, dimpotriva.
Dupa cum se vede din topul inmatricularilor europene atat Jaguar, cat si Mercedes au dificultati sa tina pasul cu e-tron. Presa barfeste ca este din cauza productiei impotmolite din lipsa de acumulatori. Mercedes dezminte.
Audi e-tron este echipat cu cel mai mare acumulator din clasa, 95 kWh, care cantareste 700 kilograme, sau 28% din greutatea intregului SUV.
Daca tot vorbeam de portbagajul gigantic, care pare sa justifice dorinta de spatiu interior cat mai mare la maxi-SUV-ul Audi, cineva s-a gandit sa sacrifice o bucata considerabila din el si asa s-a nascut noua varianta e-tron S, cu profil mai sportiv in stilul Jaguar I-Pace.
In incheiere, mai trebuie sa mentionam ca Audi ofera celor interesati si o varianta mai accesibila la pret, e-tron 50, echipata cu un acumulator de 71 kWh si un motor mai „mic” cu 100 CP, pentru un pret de pornire cu 12.000 euro mai redus. Este oare autonomia reala de 285 kilometri (EVdatabase) suficienta pentru un SUV electric ce costa peste 70.000 euro?
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
In Europa, programarea la Service Tesla se face foarte simplu, mai simplu decat la Mercedes sau la VW sau late marci. Inainte de a scrie pe dos, va rog intai sa va informati, altfel puteti cadea in panta favorizarii altor marci EV
Ma bucur sa aud ca programarea prin aplicatie s-a pus la punct. In octombrie 2019, nu a fost cazul. Prima data disponibila la Viena si Linz era peste o saptamana, iar eu calatoream cu Model 3 pe drumul de intoarcere spre Norvegia. Experienta cu oamenii minunati de la Tesla service Linz aici: https://electromobilitate.com/meeting-some-great-people-at-tesla-service-center-linz-austria/