Raportul lunii iulie – echipa VW

După ce Buburuza lui Marius (VW e-Up) a pornit în alte aventuri electrice cu noii proprietari, Citigo-ul lui Doina s-a aciuiat pe lângă rudele mai mari, bazate pe platforma dedicată MEB și produse de grupul Volkswagen în două fabrici din Germania și două din China.

* Grafic corectat 5 august

Privind informațiile din luna iulie, este firesc că Citigo are cel mai mic consum, datorită masei mai mici și performanțelor mai modeste, dar și a volumului mai mic de aer ce trebuie răcit în zilele caniculei timișorene.

Surpriza este însă că pentru a treia lună de când s-a alăturat proiectului Electromobilitate, Laurențiu realizează cu ID.4 consumuri mai mici decât cei patru colegi cu ID.3. Desigur că ar putea fi un caz particular de utilizare, dar după trei drumuri pe traseul Cluj-București-Cluj, din care ultimul pe Transalpina la dus și Transfăgărășan la întors, în locul condusului oricât de grijuliu, tipic primelor săptămâni de utilizare, s-a instalat „normalul electric”.

Volumul de aer care trebuie răcit în ID.4 este considerabil mai mare decât cel din ID.3, așa că nici aici nu poate fi secretul. Ideal ar fi să putem compara valorile cu un alt ID.4 sau Skoda Enyaq, dar până în prezent nu s-au oferit alți proprietari să se înhame la munca de raportare săptămânală din cadrul proiectului Electromobilitate, cu toate apelurile noastre repetate.

De ce sunt utile cazurile multiple de utilizare pentru statistică?

Să ne amintim că toți participanții la proiect sunt rugați să utilizeze electricele lor după nevoile personale, fără sacrificii de confort sau experiențe de hipermiling. Scopul este de a obține valorile de consum și autonomie cele mai realiste, pentru diferite condiții de utilizare și determinarea unor domenii de valori pentru diferitele modele înscrise în proiect.

Exemplu după nouă luni

Daniel este veteranul echipei VW și ne furnizează informații (aproape) săptămânal de NOUĂ LUNI!

ID.3-ul sau acumulează un număr ridicat de kilometri în fiecare lună printr-o combinație de navetă de la Timișoara la Arad pe autostradă și circulație urbană.

Curba de consum mediu lunar are o alura obișnuită, cu maxime în lunile reci și o scădere în primăvară, rezultând într-o reducere a autonomiei iarna și o creștere la valori maxime primăvara (și toamna, dar încă nu am ajuns cu ID.3 până acolo).

Dacă privim doar la acest set de date, ne formăm o imagine rezonabilă despre consumul și autonomia realizabilă în condiții mixte de circulație cu ID.3.

Dacă analizăm însă parcursul întregii echipe VW, vom observa cum ponderea kilometrilor parcurși de Daniel vor influența într-o masură mai mică rezultatul final al echipei în iulie (6 participanți), decât a făcut-o în noiembrie.

Nu știm dacă informațiile furnizate de Daniel au influențat decizia de achiziție a unui ID.3 pentru cel mai recent membru al echipei VW, Dan Goina, tot din Timișoara, dar cu siguranță adăugarea încă unui set de date furnizate de Dan (care au fost obținute în aceleași condiții de relief și atmosferice, va ajuta la cunoașterea tot mai bună a acestui model).

Prima imagine de la bordul noului ID.3 transmisă de Dan (Timișoara)

În plus, dacă informațiile furnizate de Dan vor fi semnificativ diferite de cele ale celorlalți membri ai echipei – 12 kWh/100 km este o valoare mai rar intalnita la familia de modele bazate pe platforma MEB – vom putea bănui că soft-ul cu care este echipat în prezent ID.3 a fost optimizat, față de cel buclucaș cu care au fost livrate primele modele.

Oare aceasta să fie și cauza pentru care Laurențiu cu ID.4 a realizat trei luni la rând un consum mediu mai bun decât decât colegii cu ID.3?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.