Dacă nu ai văzut noua generație de Renault Scenic, când auzi numele, cu siguranță te gândești la un monovolum spațios – o formă de caroserie foarte practică, dar din păcate ignorată cu desăvârșire de publicul din România. Poate tocmai de aceea a patra generație de Scenic nici nu a mai apărut în showroom-urile din țară. Deși producătorul francez descrie noul Scenic E-Tech Electric drept o „mașină de familie spațioasă”, este clar că designul a migrat mai mult spre un SUV.
Acum doi ani, am parcurs câteva sute de kilometri cu Renault Megane E-Tech, mașina cu care Scenic împarte aceeași platformă (CMF-EV), în cadrul turului Rocharge 2022. Pentru mine a fost cea mai plăcută surpriză dintre cele opt mașini electrice testate atunci. Am descoperit că multe dintre dotările pe care te aștepți să le găsești pe mașini premium de peste 80-100 de mii de euro pot apărea și pe o mașină mai accesibilă: masaj în scaun, duze de ștergătoare încălzite aplicate direct pe brațul ștergătoarelor sau inserții de lemn. N-a durat mult și Renault Megane și-a făcut apariția și în garajul Electromobilitate.
Renault Scenic continuă această tendință, într-o formă puțin mai voluminoasă și mai sustenabilă.
Noul Scenic E-Tech este disponibil în două variante de baterie și putere. Versiunea Standard Range are un motor electric de 170 CP și o baterie de 60 kWh, oferind o viteză de încărcare de până la 130 kW și o autonomie maximă de 420 km. Versiunea de top High Range vine cu un motor mai puternic, de 220 CP, și o baterie de 87 kWh, permițând o încărcare rapidă de până la 150 kW și o autonomie maximă de 620 km. Ambele variante sunt echipate standard cu încărcare AC la 7.4 kW, dar se poate opta pentru un invertor mai puternic, care permite încărcarea la 22 kW la stațiile AC. După patru ani de condus o mașină electrică, consider că aceasta este una dintre cele mai utile opțiuni pe care le poți adăuga pe o mașină nouă. Din păcate, puțini producători oferă această dotare, majoritatea preferând invertoare care permit doar încărcare cu 11 kW.
Pe drumuri lungi, mașina este extrem de confortabilă. Suspensia este silențioasă și absoarbe ușor orice denivelare, iar izolarea fonică e suficient de bună încât să poți purta o discuție cu pasagerii din spate chiar și la viteze de autostradă. Plafonul panoramic electrocromic, denumit Solarbay, poate deveni opac, transparent sau o combinație de 50/50 față-spate prin simpla apăsare a unui buton. Cine a proiectat acest plafon probabil știa cât de incomod este să mergi cu un plafon panoramic pe soare puternic, oferind astfel o soluție elegantă fără necesitatea unor parasolare after-market, cum vedem la Tesla, de exemplu.
Este o mașină de familie perfectă, cu mult spațiu atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje (peste 540 litri în portbagaj). Materialele sustenabile folosite în interior sunt plăcute la atingere, iar scaunele sunt extrem de confortabile pe drumuri lungi (după peste 1.000 km la volan, m-am simțit la fel de odihnit ca după un drum de două ore).
Pilotul automat adaptiv funcționează impecabil, fără să bruscheze mașina, oferind o experiență de condus foarte lină. Sub cele două ecrane digitale – cel de la bord și cel central – rulează Android Automotive. Rămâne pentru mine un mister cum atât de multe branduri auto continuă să dezvolte sisteme de infotainment in-house, care sunt inferioare în ceea ce privește ergonomia, viteza de răspuns și funcționalitățile, în loc să adopte soluții deja existente și eficiente, cum e Android Automotive. Dar exemple de decizii discutabile există în toate industriile, așa că nu putea lipsi și din cea auto.
Din păcate lipsește frunk-ul, care ar fi ajutat destul de mult pentru a depozita cablul AC și o eventuală stație portabilă de încărcare. Există un spațiu suplimentar sub planșeul din portbagaj, însă la drum lung este foarte incomod să îl accesezi dacă ai câteva zeci de kg de bagaje deasupra.
Un avantaj major al Android Automotive este navigația: ai Google Maps integrat, care îți afișează automat procentul de baterie estimat la sosire, ținând cont de diferențele de altitudine și condițiile meteo, îți arată dacă trebuie să încarci pe traseu și cât timp să petreci la fiecare stație pentru a optimiza timpul de deplasare. Când am plecat din Pirinei spre ocean, am parcurs aproape 700-800 km cu un vânt foarte puternic din față, care a crescut consumul cu 20-30%. Cu toate acestea, pe fiecare segment de 200-300 km, estimarea procentului de baterie la destinație a fost precisă, cu o marjă de doar 1-2%. Consumul și autonomia rezultate pentru ziua de peste 1000km se vede în poza de mai jos.
La acest nivel de preț, este dificil să găsești o mașină care să ofere un spațiu, dotări și materiale interioare mai bune, fie că are motor termic sau electric. Nu degeaba a câștigat titlul de Mașina Anului 2024 în Europa.
Prețul mașinii testate în tur este de 52.305 euro cu TVA (sau 870 euro/lună în leasing operațional de la Autonom).
Statisticile complete pentru cei 9.000 km parcurși în Eurocharge sunt centralizate pe Autocritica.
Fotografiile sunt realizate de Ciprian Mihai și Radu Chindriș.
Eurocharge este un proiect susținut de SCHAEFFLER și organizat de Autocritica.
Încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge
Green Partner: Autonom
Stații de încărcare: MOON România
Pus pe șosea de Michelin
Tehnologizat de Server Config
Pasionat de electromobilitate din 2020, cand am facut trecerea de la diesel la electric, dupa multa cercetare pentru a gasi o masina potrivita stilului de viata (calatorit cu bagaj, biciclete, schiuri si alte echipamente care strica puternic aerodinamica masinii)