
Volkswagen ID.7 este probabil mașina cea mai potrivită din line-up-ul Eurocharge pentru a parcurge un continent, de la un capăt la celălalt. Este și cea mai lungă mașină Volkswagen pe care o poți cumpăra acum, mai lungă chiar și decât noul Passat sau Touareg. Ai putea spune că este noul Passat, doar că electric. Numai că în niciun Passat nu m-am simțit la fel de comod ca în această mașină.





Când călătorești cu ID7, te simți ca într-un nor. Ești izolat fonic foarte bine de lumea de afară, iar spațiul e extrem de generos — chiar dacă te nimerești în spatele cuiva de 1,9 m, tot găsești loc să te întinzi. Portbagajul este suficient de mare cât să iei tot șifonierul cu tine.
Pe distanțe lungi, o să apreciezi suspensia adaptivă excelentă, demnă de o mașină premium. Este de departe cea mai comodă suspensie clasică, care nu este bazată pe perne de aer. Sigur, în modul Comfort, mașina poate părea un vapor în curbe, dar poți oricând să o rigidizezi dacă vrei să simți mai multă stabilitate.

Scaunele ergoActive sunt extrem de comode, având inclusiv funcții de masaj. Multe mașini cu scaune cu reglaj electric zic că au funcții de masaj și doar mișcă pe rând pernele de pe spătar. La ID.7, în schimb, dacă închizi ochii și te relaxezi, poți foarte bine să îți imaginezi că ești în Bali și cineva te apasă cu coatele pe lângă coloană. După 1200 km într-o zi, nu am avut probleme, cu excepția faptului că în orice altă mașină m-am urcat ulterior, gândul meu tot la scaunele Volkswagen-ului a rămas.



Deasupra volanului există un HUD foarte bun, cu AR (augmented reality). Atunci când folosești navigația mașinii, poți vedea săgeți proiectate pe parbriz care te ajută cu încadrarea înainte de o schimbare de direcție. Foarte plăcută este și iluminarea barei ID Light de sub parbriz, care face niște semne subtile când urmează să schimbi banda de rulare.

Pe autostradă, mașina se comportă destul de bine, cu o autonomie de vreo 350 km între încărcări, dacă nu vrei să forțezi nota. Pe drumuri mai lente, poți ajunge undeva între 450 și 500 km. Viteza de încărcare este bună, mai ales dacă bateria scade sub o treime. Și, surprinzător, chiar și după 80%, încărcarea rămâne destul de rapidă, așa că poți ajunge la 100% fără să pierzi mai mult de 50 de minute. Parcă aș opta totuși pentru bateria mai mare, de 86 kWh (varianta ProS). Este o mașină grea oricum, nu o să fie mare diferență dacă mai adaugi niște kilograme.





Din păcate, ID7 vine cu unele din micile neajunsuri ale fraților săi mai mici. Lipsa butoanelor fizice de pe volan și utilizarea celor capacitive este o rețetă sigură pentru a face câteva mișcări greșite – ori dai muzica mai tare, ori dereglezi pilotul automat, ceva sigur se va întâmpla până te înveți să ții volanul.
Ștergătoarele au și ele un mod aparte de acționare, dar poate te obișnuiești cu ele. Iar pilotul automat adaptiv e foarte eficient și capabil… în 99% din cazuri. Din când în când îți face o mică festă și frânează brusc, anticipând o intersecție sau un sens giratoriu care nu există.

Ținând cont că noul Passat se produce doar în forma Variant (break) acum, cred că tot ansamblul pe care Volkswagen l-a reușit cu ID.7 poate fi suficient de convingător pentru cineva care caută o berlină nouă să facă trecerea la un model electric. Mai ales că această clasă de mașini parcă pune cel mai bine în evidență avantajele propulsiei 100% electrice: cuplul mare și instant care te face să mai uiți de greutatea mașinii și lipsa sunetului de motor din habitaclu.
În Eurocharge, am condus mașina pe traseul Peniche (PT) – Valladolid (ES) – Dijon (FR), în condiții de furtună cu vânt din față și 10 grade în prima zi, și senin cu ceva ploi după prânz în a doua zi. Traseul a fost 98% autostradă, unde am mers cu pilotul adaptiv setat la 130 km/h. Consumul și autonomia rezultate sunt cele din pozele de mai jos.


Prețul mașinii testate în tur este de 68.553 euro cu TVA (sau 1.141 euro/lună în leasing operațional de la Autonom).
Statisticile complete pentru cei 9.000 km parcurși în Eurocharge sunt centralizate pe Autocritica.
Fotografiile sunt realizate de Ciprian Mihai și Radu Chindriș.
Eurocharge este un proiect susținut de SCHAEFFLER și organizat de Autocritica.
Încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge
Green Partner: Autonom
Stații de încărcare: MOON România
Pus pe șosea de Michelin
Tehnologizat de Server Config

Pasionat de electromobilitate din 2020, cand am facut trecerea de la diesel la electric, dupa multa cercetare pentru a gasi o masina potrivita stilului de viata (calatorit cu bagaj, biciclete, schiuri si alte echipamente care strica puternic aerodinamica masinii)