Renault ZOE – călătoria tăcută continuă după 130.000 km fără probleme

Introducere

Radu (Crivina, PH) a început colaborarea la proiectul Electromobilitate în luna septembrie 2020 și de atunci transmite informații despre un Renault ZOE, care a depășit 130.000 km la bord și continuă să funcționeze impecabil. Radu ne-a ținut la curent cu călătoriile electrice din țară și străinătate publicând 26 articole pe blog și în direct, la mai multe evenimentele organizate în cadrul proiectului.

Anul 2023 a adus o nouă premieră pentru Radu și familia sa, odată cu investiția într-un sistem fotovoltaic, care a produs mai multă energie decât consumul casnic plus încărcarea mașinii.

Despre planurile de viitor aflați în continuare din bilanțul lunii decembrie și cel pentru întregul an 2023.

Călătoria tăcută continuă dincolo de 130.000 km

Iată mai întâi datele lunii decembrie pentru Zoe: Odometru: 130.220 km

In luna anterioară, aplicațiile MyRenault/ TRONITY cu care monitorizez mașina, arată că am parcurs 2040 km și am încărcat/utilizat 323/294 kWh.

Astfel, rezulta ca am consumat in medie 14.4 kWh/100 km.

Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare (luând in considerare și aportul panourilor foto-voltaice), sunt: 0lei.

Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului propriu fotovoltaic, sintetizează pentru luna anterioară că am produs/consumat casnic: 607.5/860.77 kWh.

Luna decembrie pentru mine, deși în mare am păstrat rutina obișnuită, a fost una cu activitate electromobilistică mai redusă, atât ca parcurs, datorata atât unor probleme medicale, care m-au împins către transportul public, cat și faptului că sărbătorile de sfârșit de an aduc aglomerație excesivă pe străzile orașelor, în centrele comerciale sau pe șosele spre principalele destinații dezirabile.

De asemenea, așa cum se vede, producția panourilor fotovoltaice este la cota cea mai redusă datorată zilelor foarte scurte, multe înnourate, iar consumul casnic și cel al EV-ului este mai mare.

Totuși, bilanțul anual energetic și financiar al sistemului fotovoltaic este unul care nu poate decât să mă bucure, dându-mi speranța ca amortizarea investiției va fi una cât mai rapidă și se prezintă așa, 23.35 MWh produși și 9.96 MWh consumați, zero lei plătiți la furnizor.

Iată și câteva cifre ale utilizării lui Zoe în anul 2023, sintetizate în aplicația mea CarManager:

  • Parcurs total: 29707 km
  • Costuri totale: 10783.15 lei
  • Costuri alimentare: 1427.17 lei
  • Cost mediu/km: 0.36 lei/km

Un an 2023 fără probleme deosebite, dacă este să nu luam în calcul temperaturile medii, în generale mai înalte, și vizibilele schimbări climatice, nici mai bun nici mai rău ca alții, marcat poate doar de cele aproape patru luni petrecute fără serviciile de conectare ale mașinii la internet, care mi-au dat ocazia să mă întrebuințez ceva mai mult pentru monitorizarea mașinii…!

Ce mă mulțumește însă foarte tare este că mașina nu pare să resimtă timpul care a trecut, adică cei 3 ani și jumătate și nici cei peste 130.000 km parcurși, și mă refer la rezultatele foarte bune reieșite la ultima verificare la intrarea în iarnă la principalele sisteme : tren de rulare, direcție, frână, suspensie, electric, software, baterie și propulsie.

Ceea ce mă face să privesc cu speranța și încredere noul an care a început, deși recunosc ca mi-a atras atenția noul model anunțat de Renault, replica modernă a celebrului Renault 5!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.