Pe lângă campioana mondială a înmatriculărilor electrice, Tesla Model Y, Grupa Mare a proiectului Electromobilitate a inclus pe parcursul anului 2023 modele foarte îndrăgite în Europa: VW ID.4, Skoda Enyaq, Volvo XC40 și cele două variante de IONIQ 5 awd și rwd.
Dincolo de Atlantic, profitând de deplasarea la CES pentru ediția 2024, am avut ocazia primelor scurte testdrive-uri cu alte două modele ce se bazează pe excelenta platformă coreeana E-GMP:
- Genesis GV60
- IONIQ 6
Urmează mai multe detalii despre toate modelele actuale disponibile pe platforma E-GMP de la Hyundai Kia, după alte doua test drive-uri programate cu Kia EV6 și EV9.
CONSUMUL MEDIU SĂPTĂMÂNAL
Adrian – Model Y Long Range, Ploiești
În săptămâna 01-07 ianuarie 2024, am înregistrat următoarele date:
- Distanța parcursă: 306 km
- Consum mediu: 18.6 kWh/100km
- Încărcări: 42 kWh
- Cost încărcare: 0
Andu – Model Y Long Range, București
La începutul acestei săptămâni, am parcurs aproximativ 400 de kilometri pe 3 drumuri între București și Pitești. Practic, am găsit 2 cățeluși abandonați și i-am dus în Argeș, la bunicii prietenei mele. După aceasta, ne-am întors să ne facem bagajele pentru vacanța planificată la schi în Jasna, Slovacia.
Pe 3 ianuarie, la 11:30, am plecat din Bascov, Argeș, și am ajuns în Jasna în 12 ore. Am călătorit împreună cu fratele meu, care a condus un Megane diesel. Până la finalul călătoriei, mașina lui a avut un consum de 6.8 l/100 km, în condițiile în care avea și o cutie de schiuri pe acoperiș.
Eu am avut nevoie de 3 opriri pentru încărcare, în Turda, Debrecen și Košice. Din fericire, am vorbit cu proprietarul pensiunii de la destinație și mi-a spus că pot folosi priza din garajul lui, plătindu-i 7 euro pentru 65 kWh.
În fiecare zi, pentru a ajunge la pârtie, trebuia să parcurgem câte 23 km dus-întors. Viteza de croazieră a fost întotdeauna în limita legală pe autostradă: 130 km/h în Ungaria, 136 km/h în Slovacia și 139 km/h în România. Pe drumurile naționale din România, am mers sportiv, cu multe depășiri.
Vacanța aceasta a fost ca un duș rece pentru mine, întrucât multe din avantajele pe care le-am văzut în anotimpurile calde la Model Y au dispărut, și au apărut neajunsuri:
- Dacă mă bazam doar pe încărcările rapide, implicit la un cost ridicat, aș fi avut un cost mai mare decât o mașină diesel care mai avea și un suport de schiuri pe acoperiș.
- Precondiționarea bateriei consumă foarte mult; pe un drum de aproximativ 200 km, a consumat 6.4% SOC.
- Consum mult mai ridicat; dacă vara pe autostradă nu aș fi avut un consum mai mare de 21 kWh/100km, acum am atins valori de 27-28 kWh/100 km.
Din fericire, aceste drumuri lungi de iarnă rămân în continuare minore în comparație cu naveta zilnică și beneficiul de a încărca la locul de muncă, deci nu este o tragedie dacă din când în când mai trebuie să îmi amintesc cât plăteam cu o mașină pe benzină.
La final, alimentarea cu motorină doar la Oradea l-a costat pe fratele meu 1035 lei, cu 12% mai mult decât pe mine (924 lei).
Cristian – Model Y Performance, Brașov
Datele pentru săptămâna 1-7 ianuarie sunt următoarele:
- distanță parcursă: 1.296 km
- consum mediu: 16,8 kWh / 100 km
- energie consumată în deplasare: 218 kWh
- energie consumată staționar: 13 kWh
- încărcări acasă: 158 kWh, cost 117 lei
- încărcări DC: 0
- încărcare gratuită la hotel: 53kWh
- încărcări Supercharger: 32 kWh, cost 0
- cost mediu per 100km: 9 lei
Mihai – Skoda Enyaq, Bacău
În intervalul 1-7 ianuarie, am parcurs un total de 332 km, din care 130 km în afara localității.
- Consumul mediu a fost de 26.3 kWh/100 km.
- Am încărcat doar acasă, prin Hidroelectrica.
Ovidiu – Model Y Performance, București
Prima săptămână a acestui an a fost neașteptat de caldă, iar traficul lejer a dus la un consum excelent de 17,9 kWh/100 km pentru 444 km parcurși cu 79 kWh. Din aceștia, aproximativ 74 km au fost făcuți în regim extraurban, restul prin orașul liber. Conform Teslamate, avem o viteză medie de 32 km/h și un consum ceva mai mare, de 19 kWh/100 km, care include pierderile din staționare (sentry, precondiționare). Am încărcat un pic acasă cu un cost de 9 lei, iar restul încărcărilor au fost efectuate la birou.
Tudor – Hyundai IONIQ 5 RWD, Timișoara
În intervalul 1-7 Ianuarie IONIQ 5 RWD a parcurs 540 km cu un consum de 22 kWh/100 km. Aproape 400 km au fost parcurși pe ruta Dej – Timișoara, restul de 140 fiind parcurși în oraș. Am avut o sesiune de încărcare la Trans Iviniș, la stația de 300 kW, unde după 20 min mașina ajunsese la 90%, iar ciorba noastră încă nu fusese servită, așa că am deconectat și mutat mașina de la stația de încărcare. Drumul a fost aglomerat, pe autostradă am rulat cu 130 – 135 km/h, dar am fost nevoiți să ocolim porțiunea rușinii Holdea – Margina pe ruta DN7 Ilia – Săvârșin și mai apoi Făget.
Am făcut și un mic experiment cu adaptorul V2L de la EVMag care funcționează bine. Am avut de tăiat o bucată de placaj cu un fierăstrău pendular pentru a izola cușca cățelului în pregătire pentru zilele reci care urmează.
Am încărcat și printre primii electroni de la soare (proveniți din instalație fotovoltaică de la casa părinților), dar din cauza vremii înnorate, doar aproximativ 10% din energia încărcată are aport solar. Așadar am contorizat toată energia la prețul de 0.7 RON/kWh de la Hidroelectrica.
Dan – Volvo XC40, București
La muți ani! Sărbătorile pentru XC40 au fost relativ liniște, evitând în mare parte aglomerațiile urbane. La acestea s-au adăugat și câteva drumuri în afara orașului.
Vremea a fluctuat mult, astfel rezultate sunt mixte, dar per ansamblu arată bine. Mai ales că am avut parte de drumuri dus-întors către munte fără sa fie nevoie de vreo încărcare la stațiile publice și fără ca nivelul din baterie să scadă sub 20%.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.