Decembrie 2023 în echipa Kona

Decembrie 2023 încheie un an care ne-a adus date importante pentru proiectul nostru. Vedem acum contribuția #konașilor la ultima lună din an.

Decembrie 2023, din nou cea mai caldă 🥵

V-am relatat până acum despre unele luni de pe parcursul lui 2023. În marea lor majoritate au depășit recordurile de temperatură precedente. Nici decembrie 2023 nu a fost mai răcoroasă. Dimpotrivă, a fost mai caldă cu 0.31°C decât cele din 2015 și 2019 care erau cele mai calde de când se fac măsurători. Față de perioada pre-industrială diferența e de 1.48°C.

Suntem acolo, aproape de primul pas psihologic despre care ne spun oamenii de știință de atâția ani. În urma acordului de la Paris țările UE au ratificat:

Ori, deja suntem acolo. Iar emisiile nu par să se potolească. Ce avem de făcut, oare?

#konașii în ultima lună din 2023

După cum am văzut în articolul Bilanț decembrie și o premieră – peste UN MILION km monitorizați în 2023 echipa proiectul a monitorizat peste un milion km în acest an.

Echipa de proprietari-voluntari din echipa Kona au strâns peste 200.000 km în acest an. Ate informații inedite într-un articol viitor.

#konașii au închis anul cu un parcurs în decembrie de aproape 20.000 km. Consumul mediu realizat în condiții de iarnă a fost de 16.5 kWh/100km.

Parcursul colegilor (tabelul albastru) a fost după cum se vede în reprezentarea de mai sus diferit, în funcție de necesitățile fiecăruia. Codruț (MM) ne-a obișnuit deja cu distanțe de peste 5.000 km/lună, dar în decembrie nici Gabi (MS) nu a avut stare.

În tabelul roșu vedem media lunară de consum. Exceptându-l pe Titus (SB) care ne-a obișnuit cu mediile de consum realizate cu ajutorul navetei pe autostradă, #konașii s-au grupat într-un interval de la 15 la 17.4 kWh/100km, o diferență mică între Gabriel și Marius (CS).

Kona MY2024 din Bolvașnița (jud. CS) nu pare să exagereze când vorbim de consum. 17.4 kWh/100km este practic aproape identic cu cel realizat de mine pe parcursul lunii decembrie. Va trebui să urmărim trecerea de la sezonul rece la cel cald, va fi interesant de văzut cum se comportă noua Kona.

Costuri

Costurile sunt tot timpul un subiect mai puțin înțeles. Un exemplu concludent sunt eu, Cosmin (Jucu/CJ), și Daniel (Dej/CJ). Conducem konițele în același areal geografic, consum foarte apropiat pe decembrie, doar parcursul diferă cu ~200 km. Parcursul nu este relevant în aceasta comparație și veți vedea de ce. Toate aceste date se văd în graficele aferente parcursului și consumului de mai sus. Mai jos sunt și costurile raportate de proprietarii-voluntari din echipa Kona.

Daniel a raportat costuri 0 (zero) RON/100km, iar eu 16.61 RON/100km. Din nou, sursele de încărcare fac diferența. Angajatorii care oferă acest beneficiu sunt de felicitat. Daniel se bucură de un astfel de beneficiu, alături de cele ale sistemului fotovoltaic de acasă.

Consider că încărcarea la angajator e mai mult decât un simplu beneficiu pentru angajați. E un mod excelent de a promova mobilitatea electrică în comunitatea din care se fac angajări. Același lucru l-ar putea face mulți angajatori și proprietari de spații de cazare.

#konașii au transmis câteva date legate de decembrie în primul raport din 2024, o să le redau mai jos.

Daniel (Dej)

Pentru luna decembrie:

  • aproximativ 1550 km parcurși
  • 323 kWh încărcați cu cost 0 lei

Bonus din datele strânse până acum am încheiat anul 2023 cu aproximativ ~25000 km parcurși aproape 4 MWh încărcați (3922 kwh) și 640 de lei cost încărcări.

Gabriel (MS)

Pentru consumul lunar:

  • parcursul total – 3270 km
  • consumul mediu 15 kWh/100km
  • costul încărcărilor din decembrie ~400lei, Hidroelectrica.
  • o încărcare în Cluj la enelx- 60 de lei.

Titus (SB)

Decembrie 2023:

  • distanță: 1.873 km
  • consum mediu: 18,46 kWh/100km
  • cost 55 ron

Titus este în al patrulea an de utilizare a unei mașini electrice. Veți vedea mai jos informațiile strânse în acest timp. Primul grafic contorizează parcursul, cel de-al doilea consumul.

Cosmin (CJ)

Luna decembrie:

  • parcurs: 1767.5 km
  • consum mediu: 17.3 kWh/100km
  • temperatură medie: 2.2 °C
  • viteză medie: 46 km/h
  • încărcări: 363.1 kWh (toți din grid)
  • costuri: 293.7 RON (16.6 RON/kWh)

Mai grăbiți în luna decembrie față de luna trecută, deși am ales să ne punem puțină frână la final de decembrie. Coroborat cu temperaturi mai scăzute rezultă și un consum mare și costuri în creștere.

Am folosit poze trimise în trecut de Dan (B, CH) din Elveția, ultimele ierni de la noi fiind mai puțin potrivite pentru ”poze de iarnă”. Mulțumim Dan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.