Renault ZOE și Opel Corsa – călătorii în sezonul rece

O jumătate din echipa sub-compactelor, formată din colegele și colegii cu ZOE, Peugeot 208 și Opel Corsa sunt la cel de al doilea sezon rece. Ceilalți trec pentru prima oară prin aventurile de iarnă alături de o electrică.

Fără dramă și înțelegând limitările tehnologiei Li-ion în acest sezon, când durata de încărcare crește în același timp cu consumul secundar pentru încălzirea și securitatea pasagerilor, iar regenerarea scade (atunci când acumulatorul este rece), și-au văzut de drumurile zilnice. Rezultatul autonomiei reduse, nu chiar atât de mult cum ar lăsa câteva valori obținute după drumuri scurte în oraș să bănuim, presupune o planificare mai atentă a încărcărilor pentru cei ce pornesc la călătorii mai lungi de iarnă.

Dar cel mai bine este să-i lăsăm pe proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate să ne povestească experiențele lor de iarnă.

Renault ZOE

Radu – Ploiești

Datele de exploatare în intervalul 17-24.01.2022 ale lui ZOE, sunt:

  • Parcurs:  1303 km
  • Viteza medie:  55.4 km/h
  • Consum mediu:  17.9 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  176 lei (13.5 lei/100 km)

Drumuri multe, frig și consumuri măricele, alimentări dese între care multe acasă la tarif mărit cam cu 50% față de anul trecut, iarnă grea, ce să zic…

In parcursul menționat am inclus și un drum de acasă la Vâlcea și retur, în jur de 400 km, unde consumul a fost destul de mare, 38 kWh la dus și 36 kWh la întors, pe o vreme rece dar însorita.

O surpriză plăcută a fost încărcarea la una din cele cinci stații nou date în folosință de primăria Râmnicu Vâlcea, ce se poate utiliza gratis cu aplicația Nextcharge, stație de unde ZOE a tras pe AC cca. 40 kWh în mai puțin de 2 ore!
Păcat că aceste stații sunt doar în interiorul orașului și pentru tranzit trebuie să te abați din drum.

Márton – Târgu Mureș

In săptămâna precedentă ZOE 41, a parcurs 262 km cu un consum de 21.2 kWh și viteză medie de deplasare 26.7 km/h. Temperatura -7 grade în Târgu Mureș. 

Ciprian – Gura Humorului

Șerban – Suceava

Săptămâna trecută Zoe a parcurs 157 km din care 78 km au fost extraurbani Suceava-Humor pârtie-Suceava, cu un consum mediu final de 35 kWh/100 km. Pe ruta de munte media a fost de 24 kWh/100 km.

Am folosit 39,5 kWh și am încărcat 33 kWh cu un cost de 0 ron.
Atașez și câteva poze de la pârtie. Toate cele bune!

PS: mă repet EV-ul pe zăpadă e superb ❤️

Opel Corsa – e

Laura fiind în vacanță și Peugeot-ul parcat, informațiile din această săptămână venite de la Răzvan și Dan, ambii circulând în București, ne permit o comparație după 60 săptămâni, care includ al doilea sezon rece.

După ce eliminăm valorile electro-leului și utilizăm o interpolare pentru valorile celor două Corsa, imaginea finală este mult mai ușor de citit. Pot fi găsite cauzele diferențelor din cea de a doua parte a intervalului în modul de utilizare?

Cert este că micul Opel electric, deși nu se bucură de faima lui ZOE (poate din cauza limitării producției?), a dovedit celor doi proprietari că este de încredere și foarte economică, calități care ar putea deveni un șlagăr pe piața second hand, după ce mai multe persoane interesate de mobilitatea electrică vor descoperi valorile ascunse ale micuței germane cu inimă franceză.

Răzvan – București

O altă săptămână urbană, 356km, 16.8 kWh/100 km, 21km/h viteza medie. Consum mai mic, datorat probabil vitezei medii mai mari, datorită traficului mai fluid, reușite săptămâna trecută: 21km/h fata de 18km/h cât este de obicei.

Dan – București

Date consum Corsa-e 17-23 ianuarie:

  • Consum mediu: 15.1 kWh/100km
  • Distanta parcursa: 98km
  • Viteza medie 25km/h

Din nou, doar drumuri urbane, făcute în perioade cu temperaturi pozitive, temperatura medie 5-7C, cu climatizarea mai mult oprită, nu am avut nevoie de ea. Tind în ultima vreme să fiu mai econom fiindcă încărcarea mașinii la stațiile publice nu mai este așa facilă ca acum un an și încerc să le vizitez pe cât de rar se poate.

Am încărcat în această perioadă 10.08 kWh cu un cost de zero lei (la e-on prin Carge).
Peisaje de iarnă nu am prins, Bucureștiul e destul de gri în perioada asta, nu avem zăpadă sau altfel de precipitații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.