Kia Niro – după patru ani, record de înmatriculări în Europa

În cel de al patrulea an al vânzărilor europene, Kia Niro a reușit să se claseze pe poziția a cincea și să depășească pentru prima oară ruda apropiată Hyundai Kona, în clasamentul înmatriculărilor din Europa de vest în 2021.

Acest rezultat a fost obținut în ultimele două luni din an, când livrările de Niro s-au accelerat iar cele de Kona au încetinit, o posibilă cauză fiind prioritatea acordată noului IONIQ 5. Utilizând informațiile puse la dispoziție de EU-EVs se conturează următoarea imagine a evoluției înmatriculărilor din Europa de vest:

  • 2021 – 39660
  • 2020 – 28073
  • 2019 – 9169
  • 2018 – 423

Pentru cei interesați de principalele piețe pentru Niro, care vor deveni peste câțiva ani o sursă bună de exemplare second hand, am listat țările unde Niro a ocupat locul II în clasamentul înmatriculărilor din 2021:

Marea Britanie – 8996, Suedia – 5890, Olanda – 5815 (EV6 1615), Spania – 1717

Pe cele mai mari trei piețe pentru automobile electrice din Europa, numărul de Niro înmatriculate în 2021 a fost și mai mare, chiar dacă nu a ajuns în vârful clasamentului:

Franța 6304 (locul 7), Germania 5982 (locul 19), Norvegia 2448 (locul 17)

În urmă cu trei luni ne întrebam De ce se vinde Kona de 10 ori mai mult decat Niro în România? Cu ajutorul comentariilor primite, principala cauză pare a fi prețul ridicat de achiziție, deși Niro rezolvă cea mai des întâlnită critică la adresa Konei: dimensiunea redusă a portbagajului.

Cu speranța că odată cu prețurile mai accesibile pe piața europeană second hand, vom vedea mai multe Niro în țară, ne-am aplecat asupra unui caz de utilizare interesant, pe care îl monitorizăm de 60 săptămâni cu ajutorul lui Tibi.

Kia Niro – Tibi (B) după 60 săptămâni

Începând cu 30 noiembrie 2020, Tibi ne-a comunicat informații despre 20.365 km, în care a realizat un consum mediu de 17.6 kWh/100 km.

Valoarea este foarte apropiata (+1.7%) de cea indicată de EV database (17.3 kWh/100 km), mai ales ținând cont că Tibi a circulat des cu schiurile sau bicicletele pe portbagaj.

Comparativ cu cele mai mari modele din garajul nostru virtual, VW ID.4 și IONIQ 5, Niro se remarcă printr-un consum mai scăzut începând din luna noiembrie, când temperaturile au coborât considerabil.

Chiar dacă acest rezultat nu este cu totul surprinzător, volumul interior ce trebuie încălzit și masa fiind mai mică, diferența de patru ani a tehnologiei utilizate și platformele dedicate, pe care sunt asamblate ID.4 (MEB) și IONIQ 5 (E-GMP), ne-ar putea face să sperăm la un progres mai substanțial de eficiență pentru noile modele de la VW și Hyundai Kia.

Discuția poate fi extinsă la setarea unor așteptări corecte pentru performanțele noului Kia EV6, construit pe aceeași platformă E-GMP ca și IONIQ 5.

Cât de repetabile sunt valorile de consum pentru Niro, putem vedea din comparația ultimilor 8 săptămâni, de când Tibi continuă sa furnizeze informații săptămânale, după absolvirea primului stagiu de 12 luni în proiectul Electromobilitate.

Urmărind cu atenție comparația de consum dintre Niro și IONIQ 5, veți avea o bază solidă de estimare dacă noul Kia EV6 sau Niro modernizat de curând este modelul cel mai potrivit nevoilor familii, atunci când veți decide ce model electric să achiziționați în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.