Fiecare absolvent al stagiului de 12 luni din cadrul proiectului Electromobilitate merită din plin mulțumirile comunității interesate de acest subiect, pentru contribuția adusă la mai buna înțelegere a conviețuirii cu un automobil electric în România.
Indiferent dacă rutina zilnică este restrânsă la drumuri în oraș, iar kilometri mai numeroși se parcurg în vacanță, sau include o navetă mai lungă, care acumulează peste 100 km zilnic, experiențele personale împărtășite cu generozitate au ajutat multe persoane, încă indecise, să facă pasul spre universul complex al mobilității electrice.
În urmă cu un an primeam primele informații de la Andrei (Kona, Brașov), în urma unui schimb de opinii în media socială, apoi în privat. Andrei a sesizat că, sub mirajul momentului, preluasem o valoare de cuplu motor la roată (CES 2021 – prezentare Audi RS e-tron GT) enunțată de inginerul șef al proiectului, Siegfried Pint, în timpul lansării noului Audi RS e-tron GT la prima ediție virtuală a CES, cea din 2021.
Gândirea critică, pe care aveam sa o apreciez tot mai mult la Andrei, bazată pe o îndelungată experiență la volan și de service, m-a determinat să scotocesc mai adânc cum a determinat Audi acea valoare de moment, cu ajutorul unor colegi de breaslă, care lucrează în același department de competiții de la Audi, unde s-a născut RS-ul. Nu am aflat detalii tehnice publicabile, iar frecușurile între echipa de la Audi și cea de la Porsche, care a acceptat ca RS e-tron să preia platforma de la Porsche Taycan doar după o diminuare a performanțelor, sunt de notorietate publică.
Echipa Kona și cei șapte magnifici

Așa cum își amintesc cei ce urmăresc mai de mult rapoartele săptămânale ale participanților la proiectul Electromobilitate, echipa Kona a pornit la drum cu Paul, Tudor și Attila, apoi a crescut rapid în 2020. În căutarea unei denumiri generice, numele echipei a avansat rapid de la „cei trei muschetari” la „cei sapte magnifici” care ne-au delectat cu un volum de date fără egal, culese din șase orașe, dar și de pe cel mai mare număr de kilometri parcurși în țară și străinătate, cu ajutorul celor doi maratoniști: Paul și Andrei.
O soluție pragmatică a fost găsită de Andrei, când a preluat rolul de cronicar al aventurilor #konașilor și konițele lor năzdrăvane. Chiar dacă între timp a predat ștafeta lui Cosmin (CJ), care ni s-a alăturat cu primul model Kona refresh din 2021, Andrei rămâne un autor prolific, ale cărui 38 articole publicate în primul an pe blog sunt lectură obligatorie pentru oricine dorește să pătrundă tainele utilizării unui automobil electric în România, direct de la cel ce a acumulat peste 73.000 km în primul an cu Kona în România.
Câteva statistici
Dacă aceste cifre sunt greu de imaginat, mai ales în legătură cu un automobil electric, care pornește la drum încărcat cu prejudecăți despre incompatibilitatea cu călătoriile lungi și timpul mare de încărcare, kilometri parcurși SĂPTĂMÂNAL de Andrei spun o cu totul alta poveste.

Oricine a avut șansa să călătorească alături de Andrei în mașină sau să participe la același eveniment, știe că ritmul lui de deplasare este alert și stilul de condus adaptat capabilităților Konei, cu ajutorul clapetelor de ajustare a nivelului de frânare regenerativă, plasate în spatele volanului.

Urmărind curba verde, ce reprezintă o interpolare a valorilor de consum mediu săptămânal comunicate de Andrei, în raport cu domeniul de valori maxime și minime obținute de toți konașii, este ușor de văzut că Andrei se încadrează în treimea inferioară a consumului, în ciuda ritmului alert necesar parcurgerii unui număr atât de mare de kilometri săptămânal.

Pentru cei ce preferă o singură valoare de consum, atunci rezultatul obținut de Andrei pentru cei 73.341 km monitorizați în cadrul proiectului Electromobilitate este 15.1 kWh/100 km, o valoare cu 6.8% MAI MICĂ decât cea indicată de EVdatabase pentru Kona (16.2 kWh/100 km)





Promotor neobosit al electromobilității
Pentru oricine parcurge în medie peste 200 km pe ZI (în cele 52 săptămâni raportate în cadrul proiectului), răspunsul lui Andrei la provocări recente cum au fost #RO1000Challenge sau trei zile la Trans Carpatica poate fi surprinzător.
Dacă nu ați ghicit pasiunea pentru subiect din articolele lui Andrei, atunci participarea împreună cu soția la evenimentele organizate pe teme electromobilistice poate fi și mai convingătoare. Indiferent dacă sunt inițiative spontane cum a fost #RO1000Challenge, sau întâlnirile oraganizate de Cristi Tudor la București (România Electrică – Întâlnirea electronilor) sau cele din cadrul proiectului Electromobilitate (ElectRoMania, Circuitul Sibiului, Trans Carpatica) Andrei și Laura vor fi prezenți, aducând cu ei povești electromobilistice, și nu numai, pline de învățăminte.
Mulțumim Andrei pentru contribuția la promovarea continuă a mobilității electrice prin activitatea zilnica, participarea la evenimente și comoara de articole scrise cu mult har pentru toți cei pasionați de acest subiect. Multă sănătate și kilomentri curați și tăcuți în continuare!
- #RO1000Challenge. Test de infrastructură, nervi și anduranță. Din Kona
- Ce am învățat după un an de încărcări? Între mituri și realitate, între frică și predictibilitate
- Situația înmatriculării autovehiculelor electrice NOI în 2021
- Dragă 2022, nu îngropa electromobilitatea!
- #konașii: LMA! QED! Un an, 73428 km. Toate misiunile îndeplinite!
- #konașii: jurnal de Transcarpatica – ziua 5
- #konașii: jurnal de Transcarpatica: ziua 4
- #konașii: jurnal de Transcarpatica: ziua 1 și ziua 3
- #konașii: bilanțul lui Octombrie
- #konașii: Tranziția spre sezonul cu adevărat rece
- Evoluţia Kona EV în România – drumul spre succes
- #konaşii: Frunze ruginii cad precum autonomia. Impresii după 60.000 km cu Kona.
- #konaşii: Pe sfârşit de concedii cu bucurii şi… bucurii (recall).
- #electrip: Am dat o fugă până în… copilărie. Cu Kona.
- #konaşii: Cum să-ţi faci singur update la infotainment
- #konaşii: ne „flexăm” cu oricine din parcare
- Hyundai Kona Highway – 8 luni, 50.557 km.
- #konaşii: experienţe în mijloc de vară
- #konaşii: Căldură mare mon cher, da’ coafura rezistă!
- #konaşii: de ce ne-am luat noi electrică
- #konaşii: A venit vacanţa
- Echipa Kona: Business as usual.
- Echipa Kona: Un an de date, un an de demistificări electromobilistice
- Primăvara electrică. Kona EV şi normalitatea
- Succesul de piaţă al Konei EV a creionat o nouă cale pentru Hyundai. Iar noi ne bucurăm de această maşină.
- Echipa Kona la raport: veşti excelente la orizont!
- Echipa Kona la raport: consumul săptămânal şi concluziile pentru aprilie
- Hyundai Kona Highway – 5 luni, 30.000 km.
- Echipa Kona: Autonomia a înviat!
- Kona Q.E.D: Fără limită de kilometri!
- Echipa Kona la raport: Anvelopele de vară nu scad semnificativ consumul.
- #Electrip: S-a votat Dobrogea!
- Echipa Kona la raport: consum săptămânal şi totalul lunii martie
- #Electrip: Mă-ntorc la tine – iar şi iar, Dunăre învolburată
- Drumuri bune şi sănătate să avem! Că de autonomie nu avem griji! Consum săptămânal Hyundai Kona
- Hyundai Kona Highway – 4 luni de iarna, 20.174 km. În România
- Care este preţul real pentru încărcarea electricei cu 1KWh ?
- Hyundai Kona Highway – 10.938 km de iarnă cu 1416,53 RON

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Multumesc!
Inca nu scapati de mine 🙂