Rivian anunță planul de producție și expansiune pentru 2021

Cu o întârziere de aproape un an, pusă pe seama pandemiei, Rivian pare să fie prima firmă care va lansa un pick-up electric pe piața nord americană, atacând cel mai mare segment auto din SUA.

Cu apariții tot mai dese în trafic a unor exemplare din seria preliminară producției, primul model Rivian, denumit R1T, va fi asamblat la fosta fabrică Mitsubishi din Normal, Illinois, și va fi livrat clienților începând cu luna iunie.

Două luni mai târziu, va urma cel de al doilea model SUV-ul R1S, iar în trimestrul patru al anului, vor fi livrate primele furgonete electrice de marfă, destinate distribuției de pachete Amazon, care este principalul investitor pentru Rivian în prezent.

Extinderea în Europa

Dintr-un articol Bloomberg aflăm că Rivian este în căutarea unei locații pentru o noua fabrică în Europa, unde va produce pentru început furgonete electrice pentru flota europeană Amazon, urmând să extindă gama de produse începând cu 2023.

Cotarea la bursă

Tot în planurile pentru acest an, Rivian a anunțat că va deveni o companie publică, printr-o cotație clasică (IPO – initial public offer) pe bursa din New York. Intre actualii investitori se numără Amazon, Ford, Cox Automotive și firmele de investiții JP Morgan și Black Rock. Rivian este considerat ca fiind cel mai bine finanțat startup în domeniul proiectării și producției de vehicule electrice.

Valoarea firmei, estimată la 50 miliarde USD pentru oferta publică, ar plasa startup-ul Rivian, cu aproximativ 3.600 (trei mii șase sute!) de angajați în prezent, în aceeași ligă financiară cu Ferrari, Hyundai, Stellantis și înaintea Ford și mulți alții.

Sursa: google

Concurenți direcți

Intre concurenții la prestigiosul trofeu „primul pickup truck electric” se numără Tesla cu Cybertruck, GM cu reîncarnarea electrică a Hummer-ului și Ford cu cel mai bine vândut model american F150.

In timp ce construcția la noua fabrică Tesla din Texas, denumită Terra Austin, unde va fi asamblat Cybertruck și se vor produce acumulatori, înaintează cu pași rapizi, producătorii tradiționali întâmpină dificultăți:

  • GM a anunțat posibile pierderi de peste 2 miliarde USD, în urma crizei de semiconductori cu care se confruntă întreaga industrie auto;
  • Ford a fost victimă colaterală în războiul acumulatorilor dintre LG Chem și SK Innovation, după ce autoritățile americane au interzis celui din urmă să vândă produse în SUA timp de zece ani, din cauza furtului unor secrete comerciale de la LG Chem.

Altă victimă colaterală în războiul acumulatorilor este VW, care intenționa să cumpere acumulatori de la SKI pentru modelul ID.4 asamblat în SUA începând din 2022.

Rețeaua de încărcare

Cu toate că Rivian utilizează standardul CCS, firma intenționează să își clădească propria rețea rapidă de încărcare de-a lungul autostrăzilor. In plus, vor plasa stații de putere mai mică, pentru încărcare peste noapte la destinațiile preferate de clienții dornici de aventuri în natură, cărora li se adresează cu precădere Rivian cu conceptul SAV – Sports Activity Vehicle

Chiar dacă pare o pagină luată din drumul croit de Tesla, cum este de altfel și vânzarea directă și propria rețea de service, Rivian a ales un conector standardizat pe plan internațional, evitând complicațiile întâmpinate de proprietarii Tesla într-o călătorie pe alt continent, unde au nevoie de adaptoare.

O altă lecție Tesla, despre ce înseamnă să devii o forță dominantă într-o piață majora, este anunțul rețelei de încărcare EVgo, care va suplimenta cu încă 200 de conectori planul inițial de a echipa 400 de stații de încărcare cu modelul utilizat doar de Tesla în SUA. După ce de mai bine de opt ani Tesla extinde rețeaua proprie Super Charger în plan global, a sosit momentul când alte rețele doresc o felie din business-ul oferit de flota Tesla, care reprezintă în prezent 80% din parcul electric din SUA și a realizat 23% din înmatriculările globale de automobile 100% electrice pe plan global în 2020.

Sursa: EVsales

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.