S13 Status ID.3, borna de 70.000 km și Megane E-Tech la final de martie

Felicitări Marcel pentru primii 70.000 km la volanul ID.3-ului!

Achiziționat în toamna anului 2021, ID.3-ul i-a servit lui Marcel și familiei fără probleme la orice activitate care ține de transport, de la „naveta” zilnică, până la excursii în toată țara.

Curând ID3 de Cluj va împlini 2 ani. 
Câteva cuvinte despre borna de 70.000km, înainte de un amplu articol, care va urma după sărbători.

VW nu se dezminte atunci când face mașini, experiența își spune cuvântul în construcția și îmbinarea pieselor, capitol la care alți constructori mai au de lucrat. Deși interiorul este simplu, cu materiale nu foarte finisate, chiar și după 70.000 km se păstrează la fel ca în prima zi.

Confortul este tipic clasei din care face parte, iar pentru o variantă de echipare medie, atât eu cât și pasagerii nu am avut nici cea mai mica obiecție. Să spunem doar că acel piano black putea lăsa loc unui material mai estetic, însă este “boala” ultimilor ani în automotive, a ajuns până și la exteriorul mașinilor. 

La capitolul siguranță, doar cuvinte de laudă. Cine a condus o mașină cu sisteme active de siguranță, și mai mult, cu sisteme predictive, care adaptează viteza, frânarea, cât și navigația fără ca șoferul să intervină, știe că după fiecare călătorie se va da jos de la volan mai odihnit. 

Dar după cum spuneam, toate și mai multe detalii culese în ultimii doi ani, urmează într-un articol dedicat.

Marcel – ID.3, Cluj

Bilanțul lunii martie

La fel ca în toate cazurile prezentate pentru luna martie, parcursul comunicat de colegii din echipa ID.3 se întinde pe un domeniu foarte larg. Este drept că autonomia și posibilitățile de încărcare rămân bariere psihologice importante pentru un număr mare de clienți, dar o monitorizare atentă a parcursului lunar, dezvăluie că trei din cei patru colegi ai echipei ID.3 s-ar fi descurcat cu doar două încărcări în luna martie.

Marcel este excepția, care nu a adunat din senin 70.000 km. Posibilitatea încărcării la locul de muncă este un avantaj atât pentru siguranța încărcării ori de câte ori este nevoie, dar și pentru buzunar. Culmea este ca la 1.72 RON/100km costul lui Marcel din luna martie, este între cele mai ”ridicate” din echipa ID.3 + Megane.

Doar Alexandru, care depinde de rețeaua publică din zona Capitalei a comunicat costuri mai mari, 22.2 RON/100km. Pentru ceilalți colegi, o combinație între încărcarea acasă de la panourile fotovoltaice, cea de la locul de muncă și unele ocazii, tot mai rare, de încărcare la centre comerciale sau la stații finanțate de Primării au rezultat în costuri zero cu încărcarea.

Această realitate din luna martie vine ca o subliniere a faptului că sursa de încărcare determină cheltuielile în mai mare măsură decât consumul vehiculelor electrice. În acest context, se poate naște întrebarea de ce monitorizăm atât de meticulos consumul săptămânal?

Răspunsul este simplu pentru cei obișnuiții cu variațiile mari ale valorilor realizate în funcție de anotimp și viteza de deplasare. Dincolo de o măsură în condiții reale de drum a eficienței modelului electric utilizat, consumul determină autonomia și are un impact major asupra planificării reîncărcărilor în timpul călătoriilor lungi.

Acestea fiind spuse despre bilanțul din luna martie, să revenim la cronica săptămânala pentru perioada 27.03-02.04.

Datele Echipei

După o excursie la Băile Herculane și Orșova, în care George a scos Megane-ul din zona ideală a navetei zilnice între Ineu la Arad și l-a alergat puțin pe autostradă, valorile consumului mediu se intercalează cu cele comunicate de Marcel și Alex. Doar Călin are valori ceva mai ridicate la Cluj, unde configurația traseului, dar și drumurile sale extrem de scurte definesc un cu totul alt caz de utilizare.

Media săptămânii este de 14,6 kWh/100km pentru un total de 1724 de kilometrii, împărțiți după cum urmează:

Marcel – ID.3, Cluj

  • Distanța parcursă: 966 km
  • Consum 14,5 kWh/100km
  • Îincărcări: 177,8 kWh
    • 6xAC 149,3 kWh
    • 1xDC 28,5 kWh
  • Cost 0 ron (încărcare la locul de muncă)

O adevărată epopee vremea în această săptămână, de la extreme la extreme. Dacă duminică s-au incins grătarele la 20 grade, pe marți iarna s-a întors cu zăpadă viscolită și temperaturi de -5 grade.

In aceste condiții, consumul a variat între 13,3 kWh/100km și 16,1 kWh/100km. Kilometrajul a atins borna de 70.000 km, zile rămase până la prima revizie programată: 46.

Călin – ID.3, Cluj

  • Parcurs : 95 km, doar urban 
  • Consum mediu : 15,6  kWh/100km
  • Încărcări : 24,95 kWh  DC
  • Cost: 0 RON (stații publice Cluj)

Alex – ID.3, Bucuresti

  • Distanța parcursă: 92 km, doar în oraș
  • Consum: 14,1 kWh/100km

Așa cum mă așteptam, temperatura mai bună și mersul cu roțile de vară a redus consumul simțitor. 

George – Megane E-Tech, Ineu

  • Total km efectuați: 571, iar din aceștia aprox. 277 km sunt returul de la Băile Herculane, pe traseul Herculane-Lugoj-autostradă- Arad-Ineu, 120 km/h viteză pe autostradă și 90 km/h pe naționale
  • Consum mediu 14.4 kWh/100km
  • Parcursul a fost în zile cu vânt puternic și temperaturi scăzute, ceea ce se și vede în consum
  • Încă pe anvelopele all season

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.