Săptămâna 3, mijlocul iernii pentru Volvo, Tesla, IONIQ, VW și Kia

Din nou o săptămână în care temperaturile au fost ridicate, pentru acest anotimp, așa că acest lucru se traduce prin înghesuirea valorilor de consum în graficul atașat. Diferența între minim și maxim de doar 4 kWh/100 km poate fi surprinzătoare, considerând varietatea modelelor din Grupa Mare a proiectului Electromobilitate.

 • Deși echipa Kona a fost întotdeauna cea mai numeroasă, diferențele dintre modele s-au limitat la anul de fabricație și variantele de dotare.
 • Echipa ID.3 are un musafir de la alt producător, Megane-ul lui George (Ineu).
 • Asemănător cu cele trei Dacia Spring și équipe ZOE pare monocoloră, dar există variante diferite între ele.
 • Concurența de la Stellantis include două Peugeot 208 și un Opel Corsa, asamblate pe aceeași platformă.
 • Grupa mică am putea spune că include trei modele, dacă alături de Fiat-ul 500 și e-Up, privim Skoda Citigo ca unul aparte, deși doar emblema diferă.
 • Tot două modele include și echipa Tesla cu Model 3 SR și LR.

In schimb, Grupa Mare crește rapid atât ca număr cât și ca diversitate, cu o componență colorată și extrem de interesantă, fiind nu doar în vârful piramidei dimensiunilor, ci și al performanțelor, după ce am primit spre sfârșitul anului trecut cu brațele deschise două Model Y Performance MIG (Made in Germany).

Chiar și sub noul brand IONIQ, dedicat modelelor 100% electrice produse de Hyundai, găsim două variante diferite, mașina lui Peter (TM) fiind awd iar a lui Tudor (TM) rwd. Greu de spus de ce insistă echipa de marketing să nu fie denumit Hyundai și să fie scris cu majuscule, deși există o asemănare recentă cu Mach-e, despre care la lansare s-a subliniat că nu este Ford Mach-e, ci Mustang Mach-e, spre disperarea iubitorilor Mustang-ului original.

Suplimentar, în Grupa Mare avem alte trei modele unicat Kia Niro, Volvo XC40 și VW ID.4, pentru care comparăm parcursul, consumul, costurile cu încărcarea și întreținerea.

Dar, spoiler alert, în această săptămână răzbunarea VW lovește din nou cu un consum de îngheață apele, așa că probabil voi lua din nou conducerea în clasamentul celor care nu au fost cuminți, și voi afișa în grafic un nou „țurțure” săptămâna viitoare.

Dan – Volvo XC40, București

Statisticile la XC40 pentru săptămâna care tocmai ia sfârșit sunt următoarele:
Data Start 16-Jan-2023
Data Sfârșit 22-Jan-2023
Temp Min Condus [C] 5.00
Temp Max Condus [C] 18.00
SOC Start [%] 90.00
SOC Sfârșit [%] 39.00
Distanța Parcursă [km] 306.00
Consum Mediu [kWh/100km] 21.40
# Încărcări AC 4
Încărcări AC [kWh] 35.08
# Încărcări DC 0
Încărcări DC [kWh] 0.00
Total Încărcări [kWh] 35.08
Cost Total Încărcări [RON] 46.98
La statisticile acestea se mai adaugă o încărcare de 30.75 kwh, până la 80% cu un cost de 24.6 RON (pentru deplasările din săptămâna următoare). Iar cele 4 încărcări pe parcursul săptămânii le-am făcut cât am stat pe la cumpărături cu o durată de maxim 1h.
 
Altfel, săptămâna asta am încercat merg un pic mai eco, conducând numai în pas cu traficul. Împreuna cu temperaturile ceva mai favorabile am reușit scot un consum destul de aproape față de cel WLTP. Adică 21.4 kWh/100km eu, față de cel WLTP 20.8 kWh/100km.
Pe de altă parte am fost plăcut surprins când la o temperatura de 17 grade, pentru unul din drumurile zilnice (acasă – job), am reușit  scot un consum de 18.6 kWh/100km la o medie de viteză de 32.7 km/h.

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Datele din săptămâna 03 (16.01-22.01) sunt următoarele:

 • Distanța parcursă: 549.3 km
 • Tip traseu: 46% extraurban (drumuri județene, și comunale), 64% oraș
 • Viteza medie: 32.1 km/h
 • Consum mediu: 19.1 kWh / 100km
 • Total încărcări: 126.2 kWh
 • Energie obținută de la panourile solare: 0.3 kWh.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În intervalul 16-22 Ianuarie IONIQ 5 RWD a parcurs 403 km cu un consum de 20.6 kWh/100km. Aproximativ 300 km din această distanță a fost parcursă în regim extraurban pe ruta Timișoara-Anina și retur. Drumul spre Anina l-am parcurs în regim ceva mai alert și pe ploaie, rezultând într-un consum mai ridicat. La întoarcere am avut parte de ceață destul de densă și nu am depășit 80-90 km/h.
Am făcut o singură sesiune de încărcare cu plată, acasă, de aproximativ 13 kWh. Restul încărcărilor au fost la birou și la una din stațiile publice din Reșița (16 kWh).
Costul pentru acest interval a fost de 2.6 RON/100km.

Ovidiu – Tesla Model Y Performance, București

Săptămâna trecută mYp a parcurs 414 km cu un consum de 19.5 kWh/100km și energie totală consumată 81 kWh.
Drumuri exclusiv prin oraș, mult mai cald decât în săptămânile anterioare, după cum putem observă în raportul TeslaMate:

Observăm o medie de 9,59 grade C, cu mult peste normalul perioadei dar și a raportărilor anterioare din această iarnă.

Consum ușor mai ridicat, 20.4 kWh/km cu viteză medie 21,8 km/h și costuri 0 (încărcare la birou).

Degradarea a scăzut la 0,0% și sunt curios cât o tină așa:

Ce-i drept, am încărcat doar pe AC.

Cristian – Tesla Model Y Performance, Brașov

Săptămâna 16-22 ianuarie a fost una cu temperaturi ridicate la Brașov, rezultând consumuri destul de bune. În perioada următoare, conform prognozelor meteo, se pare că vom avea zile de iarnă și sunt curios cum se va reflecta în consum. De la momentul achiziției și până acum Tesla Model Y a avut parte doar de valori pozitive ale temperaturii, cu mici excepții. Personal aș dori să vedem în zonă și zăpadă, pentru a testa performanțele tracțiunii AWD.
 • Kilometri parcurși: 502
 • Energie consumată: 87 kWh
 • Consum mediu: 17.3 kWh/100km
 • Cost: 13.49 lei/100km
Toate încărcările au fost făcute acasă.

Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca

În această săptămână a fost păstrată proporția cu mai mulți kilometri în afară decât în oraș, așadar și consumul a fost mai rezonabil: 18.9 kWh/100km.

Tibi – Kia eNiro, București

Săptămâna trecută am făcut 542 km cu Kia Niro, cu un consum mediu de 19.4 kWh/100km. Cea mai mare parte (440 km) au fost un drum din București spre Retezat sâmbătă.

În Sălașu de Sus unde am stat câteva nopți la o pensiune, unde am încărcat simbolic 5 kWh din surplusul de la panourile solare întruna din zile, mai mult ca experiment pentru doamna de acolo, în ideea poate o meargă și pe atragerea turiștilor cu mașini electrice în viitor.

Pe drum s-a nimerit încarc cel mai mult în rețeaua de la Mol, inclusiv la câteva din stațiile noi de 100 kW. Deși erau mai scumpe chiar și decât polyfazer (la 3.2 lei/kwh), erau câte două peste tot și foarte convenabil amplasate.

După o colaborare începută în 30 noiembrie 2020, graficul consumului mediu săptămânal din al treilea sezon rece, nu mai este ceva de speriat, valorile punctuale mai mari fiind ceva obișnuit.

Pentru totalul de 34.878 km monitorizați, mulți parcurși cu schiurile sau bicicletele pe mașină, consumul mediu a fost 17.4 kWh/100km.

2 Responses

 1. Vasile Ciurea spune:

  Hello,
  Mesajul meu se adreseaza dlui George Ineu:
  Daca a avut probleme sau stie de astfel de probleme cu cutia de viteze de la modelele Renault.
  Multumesc!

 2. George spune:

  Salut, de cand am masina nu am avut nici o problema si nici pe grupul de wtsup din cei peste 40 de posesori niciunul nu a mentjinat sa fi avut probleme cu reductorul.
  Mersi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.