Dacă 2023 este anul în care ați decis să faceți primii pași în universul mobilității electrice, alternativele sunt tot mai bogate.
Dacia Spring este imbatabilă la prețul de achiziție, dar e firesc să ne întrebăm care vor fi costurile de încărcare și întreținere? După peste 66.000 km la bord, Marcel (Deva) nu a întâmpinat reparații costisitoare, ca să nu vorbim de schimburi de ulei, filtre, bujii, plăcute de frână și alte vise urâte (uleioase și rău mirositoare) din vremurile pe cale să apună.
Dacă Springul este prea… nu știu cum (Internetul este plin de calificative care mai de care mai colorate), sau nu vă atrage să cumpărați o mașină produsă în China, o primă alternativă este VW e-Up! asamblat la Bratislava.
Varianta cu emblemă Skoda, denumită Citigo, nu se mai produce, iar second hand a devenit mai degrabă o raritate. De la Marius (PH), Laszlo (CJ) și mai nou Alin (BV) am aflat, începând din 2020, multe lucruri bune despre e-Up! În plus, faptul că pentru Laszlo actuala mașină este cel de al doilea e-Up dedicat navetei in zona Cluj, vorbește de la sine despre satisfacția familiei cu alegerea facută.
O alternativă interesantă este noul Fiat 500, produs în Italia, ale cărui secrete le descoperim alături de Raul (TM). După doar șapte săptămâni este prematur să tragem concluzii, dar ne bazăm pe gustul și priceperea cumpărătorilor europeni, care au cumpărat Fiat 500 în număr atât de mare, că l-au propulsat pe podiumul înmatriculărilor în perioada ianuarie-noiembrie 2022 cu 59414 exemplare, alături de Tesla Model Y și 3.
Consumul mediu săptămânal
Din vechea lume a motoarelor cu ardere internă, suntem obișnuiți să luăm în calcul consumul pentru a determina costurile de alimentare.
In noul univers electric, consumul este important pentru a înțelege eficiența unui model și pentru a estima variația autonomiei în funcție de anotimp. Costurile sunt determinate de sursa de încărcare. In cazul de mai sus, deși Fiat 500 are un consum mediu săptămânal mai ridicat, Raul încarcă la stația de acasă (și ocazional la cele publice), costurile raportate fiind mai mici decât cele comunicate de Marcel (Spring, Deva), care se bazează exclusiv pe rețeaua publică de încărcare.
Două cazuri ideale de încărcare regăsim la Laszlo (e-Up, Cluj) și Mihai (Spring, Fălticeni) care au investit în instalații fotovoltaice și încarcă de la soare, completând cu electroni din rețele publice, atunci când soarele se ascunde timp mai îndelungat.
In direct cu proprietarii
Mihai – Spring, Fălticeni
Mașina electrică este ideală pentru utilizarea de către doamne, cât și de domni, având în vedere avantajele ”cutiei automate” (care, de multe ori este uitată în comparația dintre BEV și ICE). Orice BEV este deosebit de atractiv pentru placerea condusului, inclusiv emoțiile privind încărcarea, durata de viață, autonomia etc. Și, așa cum cânta Iris într-o prea-frumoasă melodie a lor, ”Iar când noi nu vom mai fi”, bateria poate fi folosită ca tampon pentru sisteme solare pentru încă ”x” ani. Fie de cel care cumpără BEV, fie de cei care cer în piață astfel de produse (se vând cu mii de E bateriile de Leaf). Unde ”x” rămâne să fie determinat într-un… episod următor.
Săptămâna 16 – 22 ianuarie 2023 (68% SoC)
- Distanța parcursă: 272 km (25% prin orașul fără stații publice de încărcare, 75% extra-urban)
- Viteza medie: 37.7 km/h
- Consum mediu: 14.8 kWh/100 km
- Cost încărcări: 21.77 lei.
- Număr încărcări: 3 încărcări, din care
- 1 la Electromagnetica Suceava (8.67 kWh – gratuit),
- 1 la EnelX Suceava (11.05 kWh – 21.77 lei) – mai mult de probă,
- 1 încărcare acasă de la soare (21.9 kWh), în intervalul 9-15. Sistemul solar a produs însumat în 7 zile 36.2 kWh, acoperind încărcările parțiale ale Spring-ului.
- Energie încărcată: 41.62 kWh.
E reconfortantă senzația că poți lăsa mașina electrică la încărcat în diverse locuri, unde petreci cu familia câteva ore. Aici, Suceava excelează având stații CCS/Type2 în majoritatea locurilor de interes, atât pentru cei ”băștinași”, care pot încărca gratuit, cât și pentru cei care tranzitează zona, doar pe CCS, deocamdată.
Alin – VW e-Up!, Râșnov
16-22 ianuarie

- Parcurs: 959 km
- Consum indicat în bord: 11.7 kWh/100km
- Consum real 14.18 kWh/100km
- Consum total energie: 136 kWh
- Incarcari:
- Statii gratuite: 40 kWh
- Acasa 96 kWh, cost 75.84 ron
- Cost încărcări: 7.9 ron/100km
Raul – Fiat 500e, Timișoara
Saptamana trecuta 500e a parcurs 126km doar in oras cu o medie de 19.8 kWh/100km.
Am efectuat doar o sesiune scurta de incarcare la o statie publica, totalizand 12.8kWh cu un cost de 14.08 lei.
Laszlo – VW e-Up!, Cluj
Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 115 owners, documenting more than 4.1 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.