Polestar 2 – a fi sau a nu fi în garaj?

Membri comunității ce urmăresc experiențele electrizante începând de prin 2020, poate își amintesc de un test drive în două reprize cu Polestar 2 în California.

Din start, reamintesc că sunt puternic subiectiv în relația cu Volvo, implicit și cu Polestar, după o conviețuire fericită cu modele echipate cu motoare termice și mai multe proiecte derulate în Europa cu firma suedeză.

In 2020, Polestar avea doar trei showroom-uri în SUA, dar service-ul era asigurat de rețeaua Volvo, prezentă și în Motor City, un mare avantaj la vremea aceea față de Tesla. Aici, cea mai buna ofertă electrică de atunci era Volvo XC 40 Recharge, despre care am relatat la vremea potrivită, fiindcă vânzarea (de automobile) online, așa cum procedează Polestar, nu era permisă în statul Michigan.

După ce Tesla s-a războit cu lobby-ul dealerilor pentru trei ani și a câștigat o sentința finală în 2020, iată că și Polestar alunecă în siajul spărgătorului de gheață și bate la ușa potențialilor clienți cu oferte proaspete.

Scurt test drive cu Polestar 2 în Motor City

Oferta primită pe email de a testa un model 2023 nu putea fi refuzată și am bifat în formular că doresc să conduc varianta cu un singur motor, tracțiune spate (actualul model are tracțiune față sau integrală), care este varianta cea mai apropiată de configurația veteranei noastre TM 3 (Tesla Model 3 LR, tracțiune spate).

Punctual, reprezentantul firmei a sosit însă cu un model cu tracțiune integrală, în echipare Performance, similar cu cel testat în 2020. Bucuria accesului simplu la volan, a reîntâlniri cu bordul frumos structurat și cu ecranul cu litere MARI, pe care le pot citi fără ochelari, au fost o încălzire bună, pentru scurta călătorie până la dealerul Volvo.

Pe drumul presărat cu gropi, adâncite de iarnă în asfaltul veșnic de foarte proastă calitate, am regăsit acea liniște supremă, care m-a determinat și la prima călătorie să plasez Polestar cu o clasă mai sus decât bătrâna noastră TM 3 (4 ani, peste 109.000 km).

Rețin de la plimbările de la Sibiu și Păltiniș cu mașina lui Marius (Model 3 SR, Câmpina), că variantele mai noi au o suspensie mai îngăduitoare și numeroasele zgomote, care se aud în exemplarul nostru timpuriu, au dispărut.

Deși oferta de test drive a venit de pe contul oficial Polestar USA, persoana care m-a însoțit astăzi era un proprietar din zonă, care cumpărase mașina în decembrie și a fost angajat de firmă să efectueze test drive-uri cu potențiali clienți din Michigan. Foarte interesant conceptul. Un fel de Uber pentru test drive, la care nu plătește clientul, ci producătorul. Pe când mai multe astfel de inițiative?

Cel mai interesant a fost că proprietarul mașinii nu era autorizat să discute preț, subvenții, condiții comerciale etc. Un motiv ar putea fi situația ingrată în care s-a trezit Polestar, după ce noua lege aprobată în 2022 acordă subvenții doar mașinilor produse în SUA, plus alte condiții legate de originea acumulatorului și a surselor de materii prime.

NOTĂ: la presiunea Comunității Europene s-a ajuns la un compromis, prin care dacă mașina este finanțată de o firmă nord-americană, subvenția va fi acordată și pentru cele produse în Europa.

In plus, ca și cum o diferență de 7500 USD nu ar putea fi decisivă în hotărârea clienților încotro să o apuce, Tesla a ieftinit serios întreaga gamă S3XY. La volanul unui Polestar 2, în care te urci și cobori foarte ușor, scaunul fiind cam la jumătate înălțimii dintre Model 3 și Model Y și care îți transmite suveran și absolut liniștit, în cel mai superb mod „plăcerea condusului electric” (care este motto-ul blogului nostru) rotițele încep să se învârtă tot mai repede, cu riscul amenințărilor venite de la jumătatea rațională a familiei.

Faci socoteli rapide, estimări de preț pentru bătrâna TM 3, buy back, finanțări, încerci să înghiți și pilula amara în valoare de 7500 USD, pe care nu-i vei primi înapoi de la taxe. Mașina fiind asamblată în China nu beneficiază de subvenție. (Chiar așa, câte Springuri s-ar vinde în România fără ajutorul de la rabla plus?) Dar… strugurii rămân acri.

Nu știu ce școli de business au frecventat oamenii care iau decizii de preț la Polestar, sau la ce curs de marketing au învățat că atunci când Tesla ieftinește mașinile, cât să intre sub baremul la care clienții beneficiază de subvenții, cea mai înțeleaptă decizie este ca tu, Polestar, o marcă practic necunoscută, să majorezi prețurile?

Concluzie – TM 3 rămâne cu noi

În concluzie, TM 3 va mai rămâne ceva timp cu noi și în garajul virtual al proiectului Electromobilitate. Când Polestar va asambla noile modele în Charlston, Carolina de Sud și (poate) va beneficia de subvenții, discuția despre achiziție poate fi reluată, fără riscul pedepsei capitale aplicată la domiciliu.

Până atunci, rămân în continuare mare fan al mărcii, după mai multe experiențe la volan, care pot fi puse în aceeași categorie de confort și plutire electrică tăcută cu recentul test (prea scurt) cu BMW i4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.