Se adună nori negri pentru Tesla Model 3 în Europa?

Livrările de Model 3 în Europa au început in februarie 2019, când ne-am întâlnit cu primele contingente descărcate în portul Drammen și primele livrări la München și Viena, pe parcursul turneului european întreprins cu veterana TM 3.

De atunci, Model 3 a devenit cel mai bine vândut model în Europa, detronând pe ZOE, până la sosirea suratei mai mari, Model Y. Cu eficiență exemplară și autonomie de invidiat, mai ales în varianta LR, Model 3 a rezonat cu dorințele celor pasionați de tehnologie și soft, mai puțin însă cu cei în căutare de comenzi clasice sau confort premium, așa cum te-ai aștepta de la preț.

Îmbunătățiri continue, adăugarea comenzilor vocale și mai ales extinderea rețelei Supercharger, a menținut viu interesul pentru Model 3, care s-a amplificat după scăderile de preț începute în ianuarie 2023 și încă odată după lansarea noii variante cu îmbunătățiri la suspensie și interior, reușind să-și mențină locul II pe podiumul înmatriculărilor europene.

Odată cu propunerea introducerii unor taxe suplimentare pentru vehicule asamblate în China, Model 3 pătrunde într-o zonă obscură încă necunoscută, alături de alte modele importate de producătorii globali, cum ar fi BMW iX3, Mini, SMART, Polestar și Volvo, ultimele două fiind în realitate mărci ale grupului Geely.

Dar… după orice furtuna va răsări din nou soarele. Consecințele depind doar de pagubele lăsate în urmă.

Echipa Model 3 LR din cadrul proiectului Electromobilitate

Consumul mediu săptămânal

Răzvan – Franța

In saptamana 24:

 • am mers 487 Km,
 • am incarcat 111 KWh,
 • am consumat 147 KWh,
 • consum mediu de 15.2 kWh/100Km
 • cost 0.

Penultima săptămână de muncă, nimic deosebit.

Andu – București

Saptamana aceasta a fost una călduroasă si consumul mașinii reflecta acest lucru. Fara nicio jena pot sa zic ca mașina consuma la fel, sau poate chiar mai mult decat iarna când e foarte frig. 

Încărcările au fost efectuate la locul de munca, Elmotion Pitesti si Elmotion Topoloveni.

Raportul saptamanii:

 • Distanta parcursa: 518 km
 • Consum mediu: 21.6 kwh / 100 km
 • Cost total: 12.51 lei
 • Cost mediu / 100 km: 2.41 lei

Dan – Motor City (Michigan)

Dacă vă întrebați de ce lipsește Monica, atunci răspunsul simplu este: a fost plecată la cald, chiar foarte cald, așa cum este Nevada în lunile de vară. Dar n-a venit cu mâna goală și a adus o imagine de la bordul TVG, mașina fiicei noastre Roxanei, care din martie 2019 înfruntă arșița din Las Vegas fără probleme.

De la ultima resetare, făcuta de mine în ianuarie cu ocazia vizitei la CES, informațiile de la bordul acestui exemplar LR rwd sunt:

 • 6281 km cu un consum mediu de 15.4 kWh/100km;
 • Total de la achiziție: 114.126 km cu un consum mediu de 14.5 kWh/100km.

Incărcare de la panouri fotovoltaice instalate acasă

Fără probleme tehnice după cinci ani și trei luni de utilizare.

Al doilea Model 3 LR rwd al familiei circulă în cu totul alte condiții meteo, cu ger extrem și umiditate continuă în Michigan, statul înconjurat de Marile Lacuri nord-americane.

Săptămâna trecută am parcurs 344 km pe plan local, cu un consum mediu de 12.8 kWh/100km, ceva mai scăzut decât valoarea indicată la bord pentru luna iunie:

 • 1049 km, 13.2 kWh/100km.

După cum indică odometrul, în luna iulie vom trece de borna primilor 150.000 km cu veterana TM 3, un bun prilej de analiză și introspecție.

Ce ați dori să aflați despre utilizarea pe termen lung a unui Model 3, care a circulat pe două continente și a străbătut America în repetate rânduri de la Atlantic la Pacific și de la nord la sud?

Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.