Shanghai – pași spre obiectivul de 50% înmatriculări electrice în 2025

Avertismentele medicilor și cele ale organizațiilor ecologiste se ciocnesc de puternicul lobby auto în Europa, când este vorba de înăsprirea legislației pentru reducerea poluării cu gaze de ardere emise de motoarele termice.

Hibrizii plug-in sunt promovați ca o soluție ideală între circulația electrică în oraș și alimentarea rapidă la o călătorie mai lungă, bazată pe rețeaua extinsa de stații de combustibili fosili. Din păcate, numeroase studii au demonstrat că puțini proprietari încarcă zilnic micuțele baterii cu care sunt dotați hibrizii PHEV. Ca urmare, un număr considerabil de kilometri sunt parcurși arzând combustibili fosili în spațiul aglomerațiilor urbane.

Dispozitivele de monitorizare a modului de operare pentru PHEV, instalate la solicitarea Comisiei Europene, încep sa confirme această realitate. Firmele auto dependente de vânzarea PHEV-urilor pentru evitarea amenzilor europene de CO2, încearcă să stimuleze clienții să crească procentul de utilizare in regim electric în zonele urbane, mergând până la sisteme geofencing, care trec automat în regim electric la intrarea pe teritoriul unor orașe mari.

Este greu de crezut că o soluție radicală va fi impusă în Europa, așa cum a procedat guvernul norvegian interzicând vânzarea de automobile cu motoare termice începând din 2025, sau cel al Marii Britanii imediat după Brexit, începând cu 2035.

Echilibristica politică între interesele sponsorilor din industria auto, care atunci când se văd strânși cu ușa amenință cu concedieri masive și realitatea dependenței celei mai mari economii europene de producția componentelor și utilajelor pentru motoare cu ardere internă, va prelungi agonia acestora, în detrimentul sănătății publice pentru mulți ani.

Soluția Shanghai

Utilizând ca motiv situația disperată a calității aerului în numeroase aglomerații urbane mari, autoritățile chineze au promovat și finanțat dezvoltarea unui sector electric foarte puternic, care domină în prezent pe plan mondial producția unor componente esențiale pentru electrificarea transportului rutier, începând cu acumulatorii.

In același timp, problemele întâmpinate într-o țară cu peste 1.44 miliarde locuitori, a cărei prioritate a fost dezvoltarea economică, neglijând pentru prea mult timp protecția mediului, sunt la scară gigantică, față de cele din Europa. In prezent, 864 milioane de locuitori, reprezentând 60% din populația Chinei, trăiesc în orașe, mai mult decât întreaga populație din Europa (741 milioane).

Încercările de a descongestiona traficul în Shanghai (peste 24.2 milioane locuitori), prin licitarea numerelor de circulație, a avut rezultate mixte, chiar și după ce prețul plătit a depășit 90.000 yuan (11.500 euro).

Autoritățile naționale au decis să prelungească subvențiile pentru automobile electrice până în 2022, după primul șoc generat de pandemie în urmă cu un an, după ce în iulie 2019 eliminaseră o parte din sprijinul foarte generos pentru industrie și cumpărătorii de automobile electrice.

In plus, administrațiile locale au fost încurajate să vină cu propriile măsuri de combatere a emisiilor motoarelor termice. Prin eliminarea taxei pentru numerele de circulație ale vehiculelor electrice, Shanghai a înregistrat un real succes, înmatriculând în 2020 peste 121.000 de autovehicule electrice și hibrizi plug-in.

Eliminarea subvenției pentru hibrizi

Următorul pas consecvent pentru reducerea emisiilor poluante cauzate de trafic, a fost eliminarea subvenției pentru hibrizii plug-in și variantele echipate cu motoare termice utilizate ca range extender. Prin urmare, începând din 2022 doar cumpărătorii modelelor 100% electrice vor fi scutiți de plata taxei pentru numerele de înmatriculare în Shanghai.

Obiectivul acestei măsuri este ca până în 2025, 50% din înmatriculările de vehicule noi să fie electrice, ceea ce reprezintă o proporție dublă față de cota națională de 25%. Pentru a atinge acest obiectiv, autoritățile din Shanghai au impus flotelor de taxi electrificarea totală până în 2025.

Considerând că vehiculele dedicate pentru transportul persoanelor și distribuția de pachete parcurg cel mai ridicat număr de kilometri în aglomerațiile urbane, această măsură administrativă poate avea impactul major de care orașul cu peste 24 milioane de locuitori are urgentă nevoie.

In afară de Reșița, care are o hotărâre a Consiliului Local de taximetrie electrică începând cu 2023, mai cunoașteți alte orașe care promovează transportul electric individual?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii pe facebook sau în Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.