Retrospectiva sezonului rece – Smart Forfour, Skoda Citigo și VW e-Up!

In primul episod al serialului dedicat sezonului rece vom încerca să argumentăm, cu informații transmise de proprietari, că afirmațiile de genul: „Mașinile electrice nu sunt bune iarna și consumul de energie costă mai mult decât dieselul” nu corespund realității.

Smart Forfour

In cazul Smart-ului ecuația este foarte simplu de rezolvat, fiindcă Forfour-ul electric a înlocuit un Fortwo diesel și proprietarii afirmă că, după mai mult de un an de utilizare, cheltuielile sunt semnificativ mai mici, atât cu energia electrică, cât mai ales cu întreținerea.

Începând din noiembrie, consumul, inclusiv pierderile de încărcare, înregistrate de Smart în trafic urban au fost cuprinse între 19.7 kWh/100 km la începutul lunii noiembrie și maxim 26.9 kWh/100 km în cea mai geroasă săptămâna din ianuarie la Timișoara. Știind ca Smart-ul Klarei încarcă exclusiv acasă, consumul din sezonul rece corespunde unui cost cu energia electrică între 12.6 și 17.2 lei/100 km pentru deplasarea în oraș.

Consumul mediu săptămânal după nouă luni: VW e-Up! și Skoda Citigo

După nouă luni de informații comunicate săptămânal, este evident că e-Up și Citigo au un consum mediu apropiat, chiar dacă primul circulă în zona Câmpina, cu drumuri frecvente la Brașov, iar Skoda electrică se plimbă în câmpia bănățeană.

Valorile ocazionale de consum mai ridicat, după drumuri scurte în oraș în zile geroase, sunt cele care au generat legenda „incompatibilității circulației iarna cu electrica”. O afirmație pe care orice om cu carte ar putea să o dea ușor la o parte, considerând că 80% din înmatriculările de automobile noi din Norvegia sunt electrice, prin urmare circulă într-un climat cu siguranță mai rece decât al nostru.

Parcursul și consumul din sezonul rece

Faptul că cele două mini electrice au circulat în fiecare săptămână în sezonul rece, rezultă din graficul de mai sus, care surprinde și două călătorii lungi, de la Câmpina la Iași, întreprinse de Marius, cu multă răbdare și perseverență, dar cu costuri ZERO.

Dacă în loc de o privire speriată de fiecare drum scurt în oraș, considerăm consumul mediu din cele patru luni reci, motivele de panică dispar și calculul autonomiei realizabile cu modelele mini devine cu mult mai rezonabil.

In direct cu proprietarii

Marius Toma, Câmpina

STATISTICĂ  FEBRUARIE  2021

  • km parcurși – 1171
  • kWh consumați – 169
  • consum mediu – 14.4 kWh/100km
  • viteza medie – 32.9 km/h
  • temperatura medie : +3 grade Celsius
  • Încărcări – 178.4 kWh, din care :
    • 79.1 kWh CCS (44.3%),
    • 90.7 kWh Type 2 (50.8%)
    • 8.6 kWh priză acasă (4.8%)
  • cost energie pentru 178.4 kWh
    • 23.1 kWh platiti (13%)
    • 155.3 kWh gratuiti (87%)
  • – costuri încărcări : 24.6 lei- medie cost : 2.10 lei/100 km

Doina și Wiwi Gaube, Timișoara

De la 100% la 18% pe clătita bănățeană

Din cauza sistemului nostru de sănătate, care nu-ți dă voie să cumperi medicamentele compensate decât din județul de domiciliu, am fost nevoit să fac un drum până în Caraș-Severin.

De ce clătită? Fiindcă diferențele de altitudine pe traseu între Timișoara 89 m, Berzovia 136 m și Bocșa 170 m au fost de maxim 81 m.

Teoretic 88,7 km dus și tot atâta întors ar fi lejer pentru GO-e. Totuși din motiv de „Range distrust” am încărcat 100% (autonomie estimata 337 km) și bine am făcut pentru că socoteala de acasă nu se potrivește
totdeauna cu realitatea (din târg). Am fost nevoiți să mai adăugam câțiva km.

Tot din motiv de „Range distrust” și de relief foarte plat am optat să merg în modul Eco și la insistențele doamnei mele am luat și cablul de încărcare cu mine. Dacă ajungeam cu mai puțin de ½ din încărcare la locația țintă, mai puneam mașina la încărcat.

Vremea a fost superbă, dimineața la plecare 4°C afară, 13°C în garaj. Temperatura setată pe 19°C auto. Pe la mijlocul drumului am realizat că afară sunt 18°, am coborât în interior tot la 18° și am trecut
la ținuta de tricou.

Bilanțul escapadei, reprezentând primul drum mai lung cu o mașină electrică:

 Temp.
Ext.
Parcurs
km
Vit
medie
consum de
electricitate
consum
motor
Temp.
Int.
A/CRcuperareIncarcare
ramasa %
Autonomie
teoretica
26.feb4 la 182275310,412,019\18auto0,52,11862

In concluzie, 227km cu un consum mediu de 10,4 kWh/100 km = 23,6 kWh x 0,64lei/kWh = 15,1 lei, la care mai adăugam 10% pierderi la încărcare și rezultă 16.6 lei. (Citigo-ul familiei încarcă doar la priza casnică din garaj, unde energia costă 0,64 lei/kWh).

Dacă făceam același traseu cu Karoq 2.0TDI, la un consum (optimist) de ~7 litri/100km și 5,8lei/litru motorină, drumul ne-ar fi costat 92,16 lei.

La sosirea acasă am pus mașina la încărcat și la 100% încărcare afișa în aplicație 369 km autonomie estimată.

Sezonul rece în câteva cuvinte

Că nu este simplu cu electrica iarna, poate fi evident din informațiile furnizate de Marius despre diferite încărcări, din care am ales pe cea derulată la cea mai coborâtă temperatură, fiindcă acumulatorii litiu-ion nu iubesc de loc frigul și durata de încărcare este semnificativ mai lungă decât în sezonul cald.

  Încărcare CCS – 12 februarie 2021 – PENNY Bușteni

– temperatura aerului pe durata încărcării:  -15 grade Celsius
– durata încărcării:  89 minute
– temperatura bateriei la începutul încărcării: 3.5 grade Celsius
– temperatura bateriei la sfârșitul încărcării: 11.4 grade Celsius
– energie livrată de stație: 23.2 kW
– efectiv în baterii: 21.5 kW (pierderi 7%)
– puterea maximă de încărcare: 16.5 kW (baterie 61%)

Concluzii pentru echipa mini după prima iarnă

Cele mai mici electrice din echipa proiectului Electromobilitate și-au făcut datoria în sezonul rece și bilanțul de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii februarie este:

Skoda Citigo: 2.454 km cu un consum mediu 13.8 kWh/100 km

VW e-Up: 5.955 km cu 14.4 kWh/100 km

Diferența de (doar) 4% între valorile consumului mediu după patru luni, este cauzată de parcarea sub stratul de zăpadă, în fața blocului pentru e-Up, în timp ce Citigo a beneficiat de adăpostul unui garaj și a pornit la fiecare drum de la o temperatură mult mai convenabilă, atât pentru pasageri, cât și pentru acumulator.

Pentru Smart datele de consum din februarie sunt incomplete, așa că ne mulțumim să spunem că din noiembrie până la sfârșitul lunii ianuarie bilanțul este 510 km cu 22.9 kWh/100 km, INCLUSIV pierderile de încărcare.

Din experiența acumulată după nouă luni cu cele mai mici modele ale grupului Volkswagen, și mai ales din ultimele patru în sezonul rece, am învățat sa apreciem frugalitatea și mai ales să nu ne panicăm la o valoare izolată de consum, ceva mai ridicată după un drum scurt în oraș, care pare să curme radical autonomia.

Analizând consumul pentru călătorii mai lungi și mai ales peste perioade mai lungi, patru luni în cazul de față, devine evident că nu există alternativă de transport mai ieftină iarna, chiar dacă vara se poate merge mai economic pe jos sau cu bicicleta în oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.