Retrospectiva sezonului rece (II) – Renault Zoe, Opel Corsa și Peugeot 208

In cel de al doilea episod dedicat ultimilor patru luni cu temperaturi mai coborâte, care dau întotdeauna dureri de cap electromobiliștilor, ne concentrăm atenția asupra modelelor compacte participante la proiectul nostru.

Din această categorie fac parte campioana înmatriculărilor europene Renault Zoe și cele două modele lansate în 2020 ale fostului grup PSA, actual Stellantis, Opel Corsa-e și Peugeot e-208.

In completare la primul episod am primit două imagini și câteva cuvinte despre experiența cu Smart Fortwo după cinci luni la Roma, de la colegul Adi Gheorghiu.

Consumul mediu săptămânal

Graficul consumului mediu săptămânal este destul de greu de urmărit, din cauza unor fluctuații mari ale valorilor înregistrate de la o săptămână la alta. Cauzele pot fi regimul de utilizare pe distante foarte scurte, temperatura de preîncălzire, numărul opririlor pe parcursul unui traseu în oraș și bineînțeles temperatura locală. In plus, în timp ce în ultima săptămână, cu temperaturi mai plăcute, patru modele s-au grupat într-un domeniu de valori cuprinse între 13.3 și 15.4 kWh/100 km, electro-leul mic este singuratic, cu o foame de electroni de peste 22 kWh/100 km.

Dacă separăm cele două Zoe, utilizate de Radu pentru naveta din apropiere de Ploiești la București, iar de Andra cu Darius în Timișoara și pentru excursii la munte, diferențele sunt mult mai mici.

Consumul mediu în sezonul rece

Analizând consumul mediu pe perioade mai lungi, este mai ușor de înțeles modul în care cazurile individuale de utilizare influențează consumul mediu în fiecare lună.

Deși pentru 23 de mașini din cele 25 participante în prezent la proiectul Electromobilitate, consumul mediu a scăzut în ultima săptămână, Peugeot-ul Laurei este singurul model al cărui consum, pentru întreaga lună februarie, a fost mai mare decât cel din ianuarie. Tudor este pe urmele acestui mic mister și verifica tot ce ține climatizare și anvelopele de iarnă (dimensiune, presiune), fiindcă după instalarea lor în noiembrie electro-leul a înregistrat o creștere bruscă de apetit.

In direct cu proprietarii

In săptămâna 22.02-01.03.2021, informațiile sunt:

Parcurs:  824 km
Viteza medie:  49.1 kmh
Consum mediu:  15.4 kWh/100 km
Costuri alimentare:  17 lei

Pentru că vremea pe ansamblu dă semne de încălzire, scade ușor consumul mediu și bineînțeles autonomia se duce peste 300 km.

Și pentru că borna de 30.000 km parcurși se apropie, am făcut deja programare pentru prima revizie (dacă se poate numi așa) oficială.
Totodată mă gândesc pe sfârșitul lunii și la o verificare de sezon odată cu înlocuirea roților cu cele de vară.

Apoi, la drum..!

Radu, Renault Zoe

Datele mele de consum Corsa-e în săptămâna 22-28 februarie 2021:

Consum mediu (doar urban): 13.5 kWh/100 km

Viteza medie: 27 km/h

Distanta parcursa: 173 km

Temperatura medie: 5C

Dan, Opel Corsa, București

Concluzii pentru echipa compactelor după primul sezon rece (noiembrie – februarie)

Renault Zoe – Radu: 12.849 km cu 15.8 kWh/100 km

Renault Zoe – Andra și Darius: 6.105 km cu 16.8 kWh/100 km

Opel Corsa – Răzvan: 743 km cu 17.4 kWh/100 km

Opel Corsa – Dan: 1.016km cu 17.8 kWh/100 km

Peugeot 208 – Laura: 2.025 km cu 21.2kWh/100 km

Așa cum remarcam în primul episod, dedicat retrospectivei sezonului rece pentru cele mai mici automobile electrice participante la proiectul Electromobilitate, consumul mediu pe termen lung este cu mult mai potrivit pentru estimarea autonomiei pentru o călătorie în sezonul rece.

Valorile punctuale, obținute după un drum scurt în oraș, au darul să ne sperie, dar nu reflectă autonomia reală realizabilă iarna.

Smart Fortwo

In completarea primului episod dedicat echipei mini, am primit de la Adi Gheorghiu următoarele informații despre primele cinci luni alături de un Smart Fortwo:

Am circulat extrem de puțin (circa 100-125 km / lună) exclusiv ziua. In februarie, când au fost cele mai scăzute temperaturi nu am circulat la mai puțin de 10-11 grade C.

La Roma am avut o singură noapte sub 0 grade (-2). Singurul lux a fost încălzirea scaunului și a aerului la circa 21-22 grade. Mașina stă în garaj neîncălzit.

Toate drumurile au fost scurte (sub 20-30 km).

Adi Gheorghiu, Smart Fortwo, Roma

Ce alte experiențe ați acumulat în sezonul rece alături de modele electrice compacte? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum. Vă mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.