Skoda CitiNOgo – nu toți proprietarii de electrice sunt fericiți

Inundați cu multiple lansări de modele electrice noi, mai ales în stratosfera prețurilor unde vor pluti noile Mercedes EQS, Audi A6 e-tron și Genesis Electrified G80, în compania buna a lui Taycan și Lucid Air, dorim să fim siguri că vocile proprietarilor nemulțumiți sunt auzite clar.

Nu toată lumea este dispusă să se urce în public pe acoperișul unei Tesla, sau altui model electric, ca să-și exprime nemulțumirea, așa cum s-a întâmplat în prima zi a salonului de la Shanghai, dar primim tot mai des mesaje de la proprietarii prinși în ping-pong-ul dintre dealeri și producători, din cauza lipsei pieselor de schimb.

Prin urmare, ne abatem puțin atenția de la Auto Shanghai și încercăm să revenim cu picioarele pe pământ, acolo unde limitele actuale ale utilizării unui automobil electric sunt mai vizibile, decât în comunicatele pompoase de presă și prezentările somptuoase ale producătorilor.

Înmatriculările din Romania în primul trimestru

Sursa: lektri.co

Așa cum ne informează colegii de la lektri.co, înmatriculările de automobile electrice în Romania progresează mai bine decât în aceeași perioadă din 2020, ceea ce creează din nou premisele unei dublări a parcului auto electric, după începerea programului rabla plus și a livrărilor de Dacia Spring.

Dacă în planul rețelelor de încărcare se vad progrese frumoase realizate prin efortul firmelor locale, dar și prin punerea în funcțiune a primelor două Tesla SuperCharger la Timișoara și București, punctul de maximă nemulțumire rămân piesele de schimb și anumite servicii.

Ați aflat direct de la Doina, despre dezamăgirea simțită tocmai de 8 Martie când îndrăgitul GO-e (Skoda Citigo) a refuzat să mai pornească. Până aici nimic nou sau neobișnuit. Orice automobilist cu oarecare vechime a pățit așa ceva măcar o dată.

Radu ne-a povestit cum a plecat Zoe pe platformă de la o stație de încărcare, iar ID.3-ul lui Daniel a fost remorcat în service, tot după ce a refuzat să pornească.

Diferența între experiențele proprietarilor participanți la proiectul Electromobilitate constă în viteza cu care masinile au fost repuse pe roți. Dacă în cazul lui Radu și Daniel problemele s-au rezolvat operativ, în cazul familiei Gaube, lipsa unei piese de schimb a transformat micul partener de drum într-un CitiNOgo.

Dupã o constatare preliminarã la Procar-Skoda cu verdict care depaşea competenţele service-ului, maşina a fost transferatã, prin grija Domnului Florin Pascar, la Porsche Timişoara, care are un nivel superior de competență în intervenții pe zona de înaltă tensiune. După preluarea de persoana de legătură care, mai la cerere pe WhatsApp, mai din proprie inițiativă pe telefon m-a ținut la curent cu evoluția acțiunii Citigo-e, a urmat o rezervare pentru o mașină la schimb. Fiind vorba de o termică am refuzat, fiindcă mai avem Karoq-ul TDI „de rezervă” acasă.

Câteva fragmente din schimburile de mesaje:

06.04.2021, 19:04 – Emil: O veste bună, sau încă NU? O rază de speranță? Ne e tare dor de jucăria  noastră.

07.04.2021, 09:40 – Porsche Tm: Bună dimineața, nu a ajuns piesa

07.04.2021, 09:40 – Porsche Tm: Nu am termen de livrare

07.04.2021, 09:54 – Emil: Mulțumesc.

07.04.2021, 09:56 – Porsche Tm: Îmi cer scuze, dar nu este vina noastră că fabricantul nu a scos încă piese. Mulțumesc frumos pentru înțelegere.

Aici mi-au încolțit în minte câțiva termeni pesimiști care ar putea să demobilizeze viitorii electro-boboci și să le dea apă la moară electro-scepticilor: Reliability anxiety și Service anxiety.

In decursul celor peste 100 ani de istorie a automobilelor termice au fost milioane de rechemări în service, mai mult, sau mai puțin popularizate. Termicele au fost produse în serii foarte mari, piese de schimb multe, chiar și aftermarket. Service-urile dedicate, sau de fund de curte unde oricine se pricepe cât de cât „să o dreagă”, au menținut lumea pe roti.

La electrice, chiar dacă sunt mult mai simple constructiv (mecanic) apar problemele și riscurile intervențiilor în zonele de înaltă tensiune. Cursurile de specializare sunt mai scumpe și de durată mai lungă, în funcție de nivelul de specializare. Am lucrat în domeniul stațiilor de testare pentru cablajele de înaltă tensiune și cursul pentru nivelul „1” (poți să intri în zona cu aparatură de înaltă tensiune să asiști, dar nu pui mâna) a durat ~2 săptămâni.

Noroc că la Timișoara există un service care are specialiști de Level 3. Sunt în țară dealeri cu vânzări masive de Skoda care, la nevoie trimit mașinile la București pentru intervenții de Level 3, sau mai mare.

Asta n-ar fi punctul cel mai grav de Service anxiety. Problema e că electricele nu sunt produse în serii foarte mari și automat piața de piese de schimb este foarte săracă. Dacă mai e vorba și de o mașină care a fost scoasa din fabricație, ca Citigo-e, durata de obținere a unei piese de schimb este foarte mare și fără o confirmare de termen. Cea mai deprimantă este lipsa unui orizont de timp.

☺ In 8.04 seara am adormit cu gândul că a trecut deja o lună și noaptea am visat că m-au sunat de la Porsche Timișoara că mașina e OK. N-a fost să fie.

Să nu creadă cineva că regretăm achiziția, sau că ne-am pripit. Raportul calitate-preț e superb. Ținând cont de cât a fost de populară nu ne așteptam să fie scoasă din producție așa de curând.

Ținând cont totuși de experiența asta cu Service anxiety, nu cred că vom renunța la rezerva termică (Bolovanul) și poate o vreme vom fi mai prudenți cu drumurile lungi.

Wiwi Gaube, Skoda CitiNOgo, Timișoara

Pentru a fi siguri că problema cu livrarea piesei de schimb nu este unică familiei Gaube din Timișoara, invităm proprietarii de Citigo și e-Up! să ne scrie pe adresa office@electromobilitate.com, pe facebook sau la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare.

1 Response

  1. Darius Jula spune:

    Din păcate, problema nu e singulară, Silviu povestește aici cum a stat 5 luni Citigo-ul in service și s-a întors tot cu probleme: https://youtu.be/dcHNtw9izAk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.