Înmatriculările germane în primul trimestru – mai multe întrebări decât răspunsuri

Poate mai rețineți că în prima săptămână a lunii martie comunicatul KBA Kraftfahrt-Bundesamt consemna victoria Model 3 în deplasare, pe terenul de joc al grupului VW.

Odată cu finalizarea informațiilor pentru luna martie și primul trimestru, EVsales a publicat Top 20 al înmatriculărilor de modele BEV și PHEV pe cea mai mare piață europeană, care ocupă în prezent locul doi în lume, după China.

Probabil nu mai este o surpriză, pentru cine urmărește atent cum se folosesc producătorii tradiționali europeni de hibrizii plug-in pentru a evita amenzile de CO2, dar rămânem la opinia că această portiță legislativă se va închide în curând, în contextul unui scandal tot mai mare, legat de modul real de utilizare al variantelor PHEV.

Promovarea lor este cea mai vizibilă în Germania, unde între primele 20 de modele clasate doar 8 sunt 100% electrice.

Analizând rezultatul primului trimestru, se nasc o serie de întrebări ale căror răspunsuri le cunosc doar executivii firmelor puse în situația să concureze cu un nou venit în lumea auto, de pe picior de inferioritate, în ciuda experienței de zeci de ani în construcția și vânzarea de automobile clasice.

Cu precizarea că modelele BEV + PHEV, care au reprezentat 22% din vânzările de automobile noi în Germania in primul trimestru, sunt în creștere, în timp ce variantele diesel sunt în scădere, deschidem seria întrebărilor, la care vă invitam la dialog și să le adăugați pe cele care le aveți la vederea acestui clasament:

1. Cum poate fi e-Up pe primul loc, când acest model urma să fie scos din producție? Întrebarea nu este legată de utilitatea buburuzei VW, pe care o iubim cu pasiune pentru tot ceea reprezintă în materie de utilitate și economicitate. Întrebarea este stârnita de anunțul VW de la finalul anului trecut despre stoparea producției tripletei mini. Este continuarea producției o dovadă ca VW nu poate vinde modelul ID.3 conform prognozelor interne? La fel au procedat cu e-Golf anul trecut, care a continuat să fie produs timp de șase luni peste termenul inițial, fiindcă ID.3-urile zăceau prăfuite în loturi de parcare cu soft nefuncțional.

2. Cum poate fi Model 3, produs în California și China pe locul II (chiar I în luna martie)? Din nou, întrebarea nu este legata de performanțele, eficiența și comoditatea deplasării cu Tesla în ecosistemul Super Charger, ci de prețul majorat de taxele protecționiste europene (+10%), costul transportului peste mări și țări și coșmarul logistic, mai ales în cele două luni de iarnă.

3. Cum a ajuns ID.3 doar pe locul trei? Produs în DOUĂ fabrici chiar în Germania, ID.3 a ajuns pe teren propriu cu un pas în spatele Tesla. Poate dacă nu și-ar fi trâmbițat obiectul de a depăși Tesla cu atâta încredere, înfrângerea temporară suferită de VW nu ar ustura așa de rău. Însă ce se va întâmpla când Tesla va inunda piața europeană cu Model Y și mai târziu cu Model 3 made in Germany? Poate totuși imperiul se regrupează și reușește o victorie în repriza a doua (trimestrul II).

4. Unde este VW ID.4? Oare a fost încrederea celor responsabili cu vânzarea atât de mare că disciplinatul public german și firmele (care au reprezentat peste 60% din achizițiile primului trimestru) vor cumpăra ID.3 pe nerăsuflate, încât toate ID.4 au fost dirijate să țină piept lui Model 3 în Norvegia, Olanda, etc? Vestea proastă este că deși s-a clasat din start în top 20, noul ID.4 crossover, nu a reușit să depășească „bătrâna” Tesla?

5. … vă rugăm să continuați, fără sfială…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.