Skoda Enyaq, Volvo XC40, IONIQ 5, VW ID.4 – săptămâna 3 din iulie și o perspectivă globală

Publicarea rapoartelor marilor firme de consultanță și analiștilor financiari despre viitorul electrificării transportului au fost urmate în fiecare an de o dezbatere aprinsă pro și contra concluziilor. Prognozele, oricât de bine documentate se bazează pe date, dar nu pot anticipa o pandemie sau impactul războiului din țara vecină.

Statisticile din ultimii ani dovedesc clar că înmatriculările de vehicule cu motoare termice au atins valoarea maximă în 2017, de atunci fiind în scădere continuă. După prabușirea din 2020, locul lor în preferințele globale a fost preluat rapid de cele electrice și electrificate.

In acest context, nu mai este loc de dezbateri, iar ciorovăială despre electrificare este înlocuită de analize a posibililor câștigători din următorul deceniu.

Înmatriculări europene 2023

Alături de China, unde se înmatriculează mai mult de 50% din automobilele electrice din lume, Europa continuă electrificarea susținută a transportului rutier individual, cu o creștere de 53.8% față de prima jumătate a anului trecut, România înregistrând un salt de 56.9% a înmatriculărilor BEV în aceeași perioadă (Sursa: ACEA)

O contribuție majoră este adusă de Tesla, împreună cu producătorii chinezi (MG, BYD, NIO, etc) și o serie de modele fabricate în China de firme europene sau JV-uri (Dacia, BMW, Polestar, SMART, Mini).

Pentru cei ce nu realizează penetrația chineză pe piața auto europeană, cu toate că Spring a depășit 40% din parcul auto BEV din România și 64% din înmatriculările BEV în luna iunie, este suficient de spus că importurile din China au depășit cele din Japonia în anul 2023. (Sursa: Schmidt Automotive Research).

Chiar și ACEA – Asociația producătorilor auto europeni, care nu a făcut un secret din ostilitatea tranziției către electrificare, nu mai poate tăinui realitatea creșterilor spectaculoase a înmatriculărilor BEV pe majoritatea piețelor europene.

In acest context favorabil, rămâne de urmărit cine produce gama de modele cea mai atractivă și oferă prețuri acceptabile pentru un număr tot mai mare de clienți dornici să facă pasul către un automobil electric.

Din experiența colegilor, mai trebuie subliniată o componentă extrem de importanta pentru utilizatorii actuali și anume competența echipelor din service și disponibilitatea pieselor de schimb.

Așa cum am vazut începând din 2021, când Skoda Citigo a rămas imobilizată în service la Timișoara pentru mai mult de o lună, epopeea lui Ciprian cu ZOE la Suceava și cea relatată de Claudiu cu Opel Corsa, colegii din Grupa Mare au avut mult de așteptat pentru înlocuirea unui sensor ACC defect la IONIQ 5.

Experiențe din a treia săptămână din iulie – Grupa Mare

Atunci când veți vedea graficul de mai jos, să nu vă gândiți că VW a găsit formula prin care mașinile lor consumă cel mai puțin. Așa cum am mai scris în repetate ocazii, consumurile diferă foarte mult în funcție de utilizarea mașinilor. Folosirea acestor modele de clasă mare pe autostradă, la viteze mari, aduc cu sine și consumuri pe măsură. Explicația consumului mic cu ID.4, realizat de mine săptămâna trecută se găsește în josul paginii.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 17-23 Iulie IONIQ 5 a parcurs 702 km cu un consum de 20.7 kWh/100km. 560 km au fost parcurși pe drumul de întoarcere spre casă de la București, care a fost mult mai aglomerat și mai lung (ca durată) decât drumul spre București.
La fel ca la dus, am avut două sesiuni de încărcare care au totalizat sub 30 minute, însă lucrările de pe autostrada București – Pitești, aglomerația de pe Valea Oltului și un accident pe centura Sibiului au crescut durata drumului la aproape 9 ore.
 
Costurile cu încărcarea au fost de 231 RON sau 33 RON/100km.
 
Trebuie să menționez faptul că am recalculat costurile cu încărcarea acasă, deoarece am primit facturi de la Hidroelectrica. Dacă până acum calculam încărcările acasă cu 0,81 RON/kWh, am revenit asupra sumei în baza facturilor primite și calculez cu 0,68 RON/kWh, o reducere de cost de 16%. 
 
Am recalculat costurile începând cu luna Octombrie 2022 datele sunt următoarele:
  • La prețul de 0,81 RON/kWh – 4347 RON pt 23.790 km parcurși (18,3 RON/100km)
  • La prețul de 0,68 RON/kWh – 4190 RON pt 23.790 km parcurși (17,6 RON/100km)

Mihai – Skoda Enyaq, Bacău

În săptămâna 17-23 iulie, am parcurs un total de 262 km doar în oraș. Consumul a fost de 22,1 kwh/100km. Am încărcat doar acasă prin Hidroelectrica.
 

Dan – Volvo XC40, București

Săptămâna 17-23 Iulie a fost una în care XC40 atât drumuri urbane, aproximativ 250 km, cât și în afară orașului de aproximativ 1230 km. Drumurile din afara orașului au inclus și unul din nou spre nordul țării, până la Cluj. 

Dată Start 17-Jul-2023
Dată Sfârșit 23-Jul-2023
Temp Min Condus [C] 29.00
Temp Max Condus [C] 37.00
SOC Start [%] 36.00
SOC Sfârșit [%] 20.00
Distanța Parcursă [km] 1480.30
Consum Mediu [kWh/100km] 20.30
Viteza Medie [km/h] 58.00
Nr Încărcări AC 3
Încărcări AC [kWh] 153.07
Nr Încărcări DC 5
Încărcări DC [kWh] 184.14
Total Încărcări [kWh] 337.21
Cost Total Încărcări [RON] 662.36

Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca

Doar 61 km, consum foarte bun. Drumuri făcute în zona orașului, pe temperaturi care nu au necesitat folosirea AC continuu, și viteze de deplasare mici, cam acesta este secretul consumului extrem de mic.

Drumurile mele de la serviciu acasă, au în medie un timp de deplasare de sub 10 minute, la viteze de oraș, acesta fiind motivul pentru care prefer să deschid geamurile decât să folosesc AC-ul, care ar lucra cam degeaba, pentru că atunci când temperatura ar scădea suficient, mașina ar urma să fie oprită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.