De ce Model Y, după ce comandasem Kona?

Introducere

Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, Andu ne-a contactat în media socială exprimându-și dorința de a participa pentru următoarele 12 luni la proiectul Electromobilitate, cu contribuții săptămânale și articole pe blog.

Recent întors din Grecia, Andu are planuri fascinante de călătorie cu Model Y în luna august, despre care ne scrie:

O să fie o experiență de neuitat, pe care o voi împărtăși în cadrul proiectului Electromobilitate. Acest program m-a inspirat și mi-a oferit încredere că viața cu mașina electrică e chiar foarte ușoară.

Mulțumim Andu pentru aprecieri și îți urăm drum bun și BINE AI VENIT în echipa noastră!

echipa el-mobil

De ce Model Y, după ce comandasem Kona?

Salutare, mă numesc Andu, am 23 de ani și locuiesc în București.

Sunt pasionat de electromobilitate încă din 2020, când admiram pe stradă fiecare Tesla, pe care o vedeam în România, în acel moment fiind încă o raritate pentru piața noastră auto. Intre timp, pare că încet, încet Model 3/Y devin noile Passat-uri ale românilor.

Dețin o Tesla Model Y LR achiziționată împreună cu prietena mea. Singurul extra pe care l-am adăugat mașinii este cârligul de remorcare, pe care l-am ales din faptul că până acum am avut două accidente, în ambele fiind lovit din spate. .


Incă din 2019 a apărut prima pasiune pentru mașinile electrice. Mai degrabă pentru Tesla.

În acea perioadă m-a pasionat foarte mult crypto, implicit a apărut și Elon Musk în orizontul meu cu fiecare tweet pe care îl dădea și observam cum crește piața crypto. Interesându-mă mai mult ce e cu acest om, am fost inspirat de câte firme a reușit să înființeze. Viziunea lui pentru Tesla mi s-a părut extraordinară. A creat o flacără în mine, am vizualizat fiecare videoclip de pe Youtube despre acest brand. Acela a fost anul când mi-am spus: “One day it is gonna be mine”. Meanwhile, m-am mulțumit cu motorul de 1.2 benzină fabricat de grupul auto PSA.

Trei ani mai târziu, împreună cu prietena și o perioadă îndelungată de economii, am plasat o comandă pentru prima noastră mașină electrică, Tes… Hyundai Kona. Bugetul a fost un factor determinant pentru care nu ne-am întins la mai mult.

Un an mai târziu, Hyundai tot nu oferea o veste legată de livrări, dealerul ne oferea doar promisiuni care mereu erau dărâmate de realitate.

Ma trezesc liniștit pe 13 ianuarie, deschid telefonul, breaking news, Tesla scade prețul mașinilor cu 13.000 euro. Tot așteptând după Kona, ne-am permis să mărim bugetul. În aceeași dimineata, m-am dus direct la Tesla, chit că știam că puteam să fac totul din telefon, și am plasat comanda pentru Model Y LR. Am făcut test drive cu multe modele, singurul pretendent era Model 3, dar eu unul prefer o poziție mai ridicată, de SUV. La acel moment diferența între Y și 3 era de doar 1000 euro.

La nici o lună după ce ne-a fost aprobat dosarul, deja eram posesorii noii noastre jucării. Așteptând-o cu drag, avea pregătite toate accesoriile de pe Aliexpress și Amazon. După multe rugăminți la prietena, am convins-o să o colantăm, respectiv să îi punem folie PPF pe faruri + plafon. Am fost puțin șocat de câte Tesla albe au apărut pe stradă, așa că a fost nevoie de o schimbare. Culmea, am ieșit mai ieftin decât cea mai ieftină culoare din configuratorul Tesla, folosind colant 3M.



Mi se pare că este o mașină care se potrivește oamenilor care îmbrățișează tehnologia nouă fără probleme. Lucrând în domeniul IT și fiind în timpul liber dezvoltator de aplicații mobile, nu am vazut vreo problemă să am un set mare de aplicații dedicat încărcării mașinii… chit că la momentul actual am 65 la număr!

Naveta zilnică pe care o facem e de 18 km, cu posibilitatea de a încărca gratuit la locul de muncă al prietenei mele. La fiecare două săptămâni ne vizităm rudele din Arges, iar în rest multe călătorii cu mașina, la ski, la mare. De când o avem, am rulat mai mult în 3 luni, decât călătoream intr-un an.

Pe lângă încărcarea la locul de muncă, când avem nevoie de un refill rapid, nu ezităm să folosim Superchargerele, stațiile Renovatio de la Kaufland, respectiv stațiile Lidl și Kaufland proprii prin aplicația Be Charge. Ca să fac puțină reclamă acestei aplicații, întrucât o voi folosi și ca să pornesc stațiile Ionity, puteți folosi referral-ul meu (contact în privat) și veți primi 10 euro gratuiți să încărcați. Ulterior, după ce îi consumați, puteți să vă faceți abonamente unde cumpărați un număr fix de kWh. Prețul poate ajunge până la 0.35 euro/kWh, ceea ce e foarte bine!

Călătorie în Grecia și planuri de viitor

Ultima noastră aventură a fost până în Meteora, Grecia, cu un total de 2000 km. Pe autostradă am mers cu 130-140, depășiri pe drumurile naționale, mai pe scurt, un stil sportiv de condus:). 

Costul călătoriei a fost de fix 200 lei, alocând 100 lei în aplicația Fines, 50 lei în aplicatia NRG Incharge, 50 lei în aplicatia Eldrive, în rest gratuit la Superchargerele din Bulgaria și Grecia. Datele călătoriei pot fi vizualizate în poza următoare, cu mențiunea că vremea a fost constant cu temperaturi de peste 40 grade, iar aerul condiționat a funcționat la aproximativ 22 grade.

Ce va urma?
Săptămâna următoare plecam într-o călătorie ambițioasă, până în cel mai nordic punct din Europa, Nordkapp, Norvegia. Vom fi cinci persoane, cu mașina încărcată până la masa maximă  admisă în talon. O să fie o experiență de neuitat, pe care o voi împărtăți în cadrul proiectului Electromobilitate. Acest program m-a inspirat și mi-a oferit încredere că viața cu mașina electrică e chiar foarte ușoară.

Mulțumesc mult că ați citit până la final!

Babian Stelian Alexandru (Andu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.