O scurtă comparație a înmatriculărilor în Europa de vest din primul trimestru de anul trecut și anul acesta, publicate de EU EVs, va elucida imediat titlul discuției noastre de duminică.
Ieri atrăgeam atenția că ID.3 este în cădere liberă, de pe locul 3 anul trecut cu 9790 exemplare livrate clienților, pe locul 15 anul acesta cu doar 5047 înmatriculări (VW ID.3 – o stea căzătoare?).
Daca motivul ar fi „doar” lispa unor componente, atunci este foarte posibil ca și ID.4, Q4 e-tron și Enyaq să fi fost afectate, ceea ce nu este cazul. În schimb pionul de sacrificiu a fost e-Up!, care a rămas doar o rezerva spre final de an, pentru reducerea amenzilor europene în cazul depășirii emisiilor de CO2 pentru flota produsă de grupul VW în 2022.
Cât de diferită, chiar dacă nu la fel de rentabilă, este politica Renault, care oferă în prezent trei modele 100% electrice mai accesibile ca preț: ZOE și Spring în Top 15, iar Twingo pe poziția 16 cu 4831 înmatriculări în primul trimestru!
În timp ce livrările de Spring din China se luptă să țină pasul cu comenzile, pentru e-Up! comenzile au fost din nou blocate. Daca recunoașteți modelul de anul trecut, nu este de loc întâmplător. Conform afirmațiilor oficiale, e-Up! nu ar fi rentabil, prin urmare nu ajută la umplerea buzunarelor fără fund ale acționărilor și executivilor, recompensați pentru „succesele” din următorul trimestru.
Cât despre utilizarea rațională a resurselor necesare producției automobilelor electrice, a eficienței și consumului, a impactului asupra mediului… toate aceste subiecte rămân rezervate pentru congrese de specialitate, unde trebuie poleiți epoleții verzi.
Apropos de ecologie și minciuna diesel, procesele continuă, chiar dacă presa pare plictisită să le mai urmărească sau amintească.
Spring, e-Up și Citigo în echipa proiectului Electromobilitate
Dacă se mai îndoiește cineva de utilitatea micilor modele electrice pentru naveta zilnică din localitățile peri-urbane, să amintim că Laszlo este la al doilea e-Up! în zona Clujului, iar Doina și Wiwi au încheiat al doilea an plin de satisfacții și economii substanțiale cu Citigo în zona Timișoara.
Intre timp, Marcel își continuă călătoriile cu Spring, care la ultima citire transmisă avea peste 24.000 km la bord.

Iată ce ne povestește Laszlo despre ultima săptămână alături de e-Up!:

Chiar când mă bucuram și eu de un pic de căldură… iar începe… -4 azi dimineață. De vreo 2 ori săptămâna trecută -2 dimineața pe la lacuri.
După cum se poate vedea, pierderea de 30% pe contor persistă. Asta înseamnă ca va trebui să ne obișnuim cu ea, sper doar că nu va fi mai mare.
În ultimele două săptămâni nu am precondiționat mașina, astfel că tot ce se vede aici e încărcarea efectivă. Încă nu știu cât e prețul la kWh începând cu Aprilie 2022, prin urmare costurile de mai sus sunt supuse unor modificări ulterioare. Momentan calculul este făcut la 0.66 lei/kWh.
Ce am uitat să menționez săptămâna trecută a fost că Sâmbătă și Duminică am făcut cate 80 km între localități de la 500 m la 750 m și înapoi, la care s-a adăugat un extra Cluj (+35 km Duminică). Consumul combinat a fost 11.9 kWh/100km pe bord.
Sâmbăta asta am repetat isprava cu 35 km extra până în Cluj + 80 până la Mănăstireni + 35km seara până la Cluj și înapoi acasă. Cu incarnarea de 80% la finalul zilei mai puteam merge 55 km (conform bordului). Astea adunate ar da cam 150km + 55 km rămași (cam 205 km autonomie de la 80% încărcare).
Eu zic că nu e rău după 16.000 km de utilizare.
Temperatura de afară a oscilat între 7 si 10 grade, iar încălzirea setată pe 18 grade a mers continuu.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.