VW ID.3 – o stea căzătoare?

Probabil vă amintiți ceremonia de inaugurare a lansării producției la Zwickau, cu promisiuni ecologice și planuri îndrăznețe de a rivaliza cu Tesla, în prezența oficialităților germane și executivilor VW, pentru acel model cheie care trebuia să devină înlocuitorul Golf-ului în noua epocă electrică.

ID.3 a fost primul model asamblat pe platforma dedicată MEB a grupului VW și a avut mai mult rol de defrișare a haosului din soft, decât cel de vedetă a noului val de produse lansate în cadrul ofensivei grupului VW.

ID.3 a ajuns cu mare întârziere la proprietari și a fost propulsat inițial în clasamentele de înmatriculări prin înregistrări forțate la final de an în numele dealerilor europeni. După ce praful promotional și zgomotul generat de echipa de marketing s-a așezat, clasamentele europene după primul trimestru, dovedesc că vânzările de ID.3 sunt în cădere liberă.

Sursa: EU EVs

In TOP 15 al înmatriculărilor din Europa de vest, publicat de EU EVs, ID.3 se află pe ultimul loc, după livrările din primul trimestru al anului.

Probabil cel mai alarmant pentru echipa care a prognozat vânzări cu mult mai mari, pentru care s-au prevăzut două linii de asamblare, este faptul că veteranul BMW i3, aflat la un pas de ieșirea din producție, s-a vândut mai bine decât ID.3.

Realitatea că Dacia Spring s-a clasat înaintea ID.3-ului în primul trimestru poate fi ușor dat la o parte, considerând prețul de achiziție mult mai mic, deși grupul VW ar putea produce îndrăgita tripletă mini, pentru a concura cu Spring.

Stellantis dovedește cu Fiat 500e, aflat pe poziția a treia, că publicul european este interesat de automobile compacte, iar Renault plasează alt veteran, ZOE, pe poziția a șasea.

Excluzând Tesla, care parcă operează pe o altă planeta fără constrângeri de chip-uri, pandemie, etc., grupul sud coreean Hyundai Kia a plasat PATRU modele înaintea ID.3-ului, în frunte cu proaspătul câștigător al trofeului WCOY – World Car of the Year 2022, IONIQ 5.

Diferența fundamentală este că Hyundai a ascultat cu atenție ce doresc clienții și a reușit cu platforma dedicata E-GMP să îndeplinească o mare parte din nevoile reale: spațiu, confort, încărcare rapidă, totul la un preț rezonabil, după aplicarea subvențiilor generoase.

Privind mai în detaliu, găsim ID.3 în Germania (imaginea din stânga) pe poziția a opta, tot după BMW i3.

In schimb, ID.3 a dispărut din Top 10 francez (imaginea dreapta sus), unde Spring a preluat conducerea, iar în clasamentul italian (dreapta jos) este pe locul 9.

Chiar dacă rezultatele primului trimestru se vor schimba până la finele anului, clienții actuali așteaptă cu nerăbdare actualizările de soft promise, iar cei potențiali veghează cu grijă la lista de plusuri și minusuri ale acestui model.

Echipa ID.3 din cadrul proiectului Electromobilitate

Odată cu trecerea sezonului rece, valorile de consum au coborât la nivelul cunoscut de anul trecut, variațiile între minime și maxime rămân însă consistente, depinzând de cazurile individuale de utilizare ale celor patru colegi din Bucuresti (2), Cluj și Timisoara.

Pentru detalii despre cum au fost realizate valorile transmise, le dăm cuvântul proprietarilor.

Alexandru – București

În săptămâna 4-10 aprilie am parcurs 713 km cu un consum mediu de 16 kWh/100km. 

O parte din această distanță am parcurs-o la un test de consum și capacitate baterie, rezultatele le voi publica săptămâna ce urmează (sunt destul de slăbuțe rezultatele).

Costurile de încărcare au fost de 0 lei.

Cosmin – București

La mine s-au strâns 701 km cu un consum mediu de 14.8 kWh/100Km.

Am făcut și eu testul de capacitate a bateriei, dar într-o zi diferită față de Alexandru. Datele complete vor fi incluse în articolul lui.

Prima revizie va fi în octombrie, la doi ani, dar am schimbat voluntar filtrul de polen, care a costat 247 RON de la VW (produs de Valeo, la fel ca cel cu care a venit mașina).

Călin – Cluj

Săptămâna aceasta din nou doar urban și drumuri scurte . Parcurși 63 km cu un consum de 17,6 kWh /100 km.

Temperaturile dimineața au fost in jurul valorii de 5 grade, iar după-masă când m-am întors spre casă nu au depășit 15. Săptămâna aceasta , o singură încărcare de 32,2 kWh , gratuită ( de la 13 până la 70 % )

Dan – Timișoara

În săptămâna 4-10 aprilie 2022, am parcurs doar 86 de km, cu un consum mediu 21.3 kWh/100km, la o viteza medie de 14 km/h.

Nimic special, doar drumuri scurte, dimineața în special, încă cu unele dimineți reci.

Consumul mediu săptămânal

Pentru amatorii de statistici am adăugat graficul consumului mediu săptămânal comunicat de cei patru colegi din echipa ID.3.

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Dincolo de intarzierile ID.3 provocate de factori externi plus problemele „normale” pe care le are orice model nou nout, consider ca problemele principale ale VW sunt urmatoarele:

    1. ID.3 a venit plin de erori critice de soft
    2. Update.urile de soft promise de VW au venit cu extrem de mare intarziere. De fapt si acum exista consumul enorm de curent pe perioada rece pentru incalzirea (inutila) a bateriei. VW sunt singurii care fac asta, de aici si consumurile astronomice pe perioada rece la drumuri scurte
    3. VW a scos din productie eUp fara sa adauge ID.1 sau ID.2. Asa ca utilizatorii nu au asteptat dupa ei, ci si.au cumparat ce au gasit pe piata

    Dincolo de toate astea, ID.3 si ID.4 sunt masini foarte bune, spatioase si confortabile. Asteptam sa vedem ce ne rezerva viitorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.