După începuturile modeste cu Hyundai Ioniq și Tesla Model 3 în 2018, cărora li s-au alăturat încă două Ioniq-uri (Tudor și Edi) și un Model 3 (Roxana) în 2019, începând din 2020 participarea la proiectul Electromobilitate a crescut și s-a diversificat cu participanți din 13 localități din țară și străinătate și 14 modele electrice diferite.
Localități (în ordine alfabetică):
- Arad
- Băilești
- Brașov
- București
- Câmpina
- Cluj
- Detroit
- Las Vegas
- Ploiești
- Roma
- Sibiu
- Suceava
- Timișoara
Modele (în ordinea numărului de participanți):
- Hyundai Kona (7)
- VW ID.3 (4)
- Kia Niro (3)
- Renault Zoe (3)
- Tesla Model 3 (3)
- Opel Corsa (2)
- Peugeot 2008 (2)
- Peugeot 208 (1)
- Hyundai Ioniq (1)
- VW e-Up (1)
- Smart Forfour (1)
- Smart Fortwo (1)
- Skoda Citigo (1)
- Ozone 3 (1)
Proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate au acumulat din octombrie 2020 până în aprilie 2021 aproape un sfert de milion de kilometri (240.561 km) pe baza cărora am formulat concluzii statistice despre utilizarea automobilelor electrice în sezonul rece și de primăvară.
Consumul mediu martie – aprilie
Cu doar două excepții:
- Andra și Darius, Renault Zoe – în aprilie au înregistrat același consum mediu (16.4 kWh/100 km) ca în martie;
- Calin, ID.3 – o mică creștere (+2.9 %) față de luna martie;
toți participanții au înregistrat consumuri mai mici ca în luna precedentă. Încălzirea vremii la Timișoara a eliminat nevoia de preîncălzire a Konei lui Attila, marcând cea mai mare scădere de consum de primăvară (-29%).
Consumul mediu din luna aprilie
Pentru analiza graficului de consum mediu înregistrat în luna aprilie, sunt necesare câteva precizări:
- valoarea pentru Smart-ul Klarei include pierderile de încărcare;
- consumul lui Tibi (Kia Niro) este afectat de cele două biciclete purtate pe portbagaj;
Așteptăm cu interes valorile de consum obținute de Titus cu Kona, după ce a reușit să instaleze un cârlig de remorcare pe care va transporta bicicleta.
Concluzii
Luna aprilie marchează tranziția inedită din universul electromobilistic, când consumul în traficul din aglomerațiile urbane scade sub cel înregistrat la drum lung.
Deși este contrar lecțiilor învățate iarna sau cu automobile echipate cu motoare termice, această inversare se datorează eliminării consumatorilor auxiliari de energie electrică și a frânarii regenerative disponibile din start.
Ce alte informații v-ar ajuta în decizia de achiziție a unui automobil electric prin programul rabla plus în 2021? Scrieți-ne pe facebook, la rubrica de comentarii, pe Forum sau la adresa office@electromobilitate.com.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.