Evoluție consum după trei anotimpuri – Hyundai Kona (episodul III)

Dacă ați avut răbdare să urmăriți primele două episoade din serialul despre variația consumului mediu înregistrată de participanții la proiectul Electromobilitate, ați aflat că raspunsul la intrebarea: „Cât crește consumul unei electrice în sezonul rece?” nu este unul de loc simplu.

In primul episod am discutat cum a crescut și apoi a scăzut, odată cu venirea primăverii, consumul celor mai mici modele participante la proiect din octombrie 2020 până în aprilie 2021.

VW e-Up, Renault Zoe, Opel Corsa și un invitat special, după a doua iarnă, Hyundai Ioniq model 2020, toate circulând în condiții meteo asemănătoare, ne-au convins că pentru o navetă zilnică mai lunga de 15 km la un drum, consumul crește mai puțin decât pentru drumurile scurte în oraș cu opriri dese.

In al doilea episod, am ales trei modele diferite, care circulă în trei zone de climat distinct, dar au cazuri de utilizare asemănătoare, constând într-o combinație de drumuri scurte în oraș cu excursii mai lungi la sfârșit de săptămână. Poate ați fost surprinși de cât de asemănătoare a fost variația consumului între Peugeot 2008, Hyundai Kona și Tesla Model 3 (din 2018, fără pompă de caldură).

Hyundai Kona – variația consumului în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021

Pentru a simplifica puțin lucrurile, în comparația de astăzi ne referim la același model electric eficient și performant, care are (întâmplător?) și cea mai numeroasă participare la proiectul nostru.

Echipa Kona a acumulat în aceste șapte luni peste 50.000 km fără probleme tehnice sau de soft și informațiile comunicate săptămânal ne oferă posibilitatea unei analize amănunțite. Nu mai poate fi o surpriză că zig-zagul consumului mediu săptămânal este tot mai dificil de urmărit.

Grupat însă pe cazuri de utilizare, consumul Konelor dovedește că noțiunea UNUI CONSUM, conform standardelor aplicate (WLTP, NEDC, EPA, etc), este o utopie și că fiecare proprietar va înregistra propriul său consum, așa cum au dovedit colegii noștri.

Cazul I – alergătorii de cursă lungă

In medie, Paul și Andrei parcurg peste 1000 km pe săptămână, cu câteva performanțe electrice remarcabile realizate de Paul în excursia la Amsterdam 4200 km în 50 de ore, sau de Andrei în țară, aproape 1900 km, în urmă cu două săptămâni.

Andrei s-a alaturat echipei noastre în decembrie și diferența între valoarea minimă (aprilie) și maximă (ianuarie) a consumului lunar este 23%.

Paul a avut consumul minim în octombrie și maxim în martie, cu o diferență de 31%.

Cazul al II-lea – utilizare mixtă, oraș și excursii de sfârșit de săptămână

In cazul lui Titus, pe care l-am inclus și în comparația cu Peugeot 2008 și Model 3 din episodul II, între valoarea minimă (octombrie) și maximă (ianuarie) sunt 36%.

După mai multe excursii la munte și alte câteva drumuri mai lungi, Tudor a înregistrat consumul minim și maxim în aceleași luni cu Titus, iar diferențele între cele două valori au fost asemănătoare: 31%.

Cazul al III-lea – drumuri scurte în oraș, cu preîncălzire și perioade mai lungi de așteptare în mașină cu climatizarea pornită

Cel mai sever caz de utilizare, care generează în prima iarnă panică în rândul electro-bobocilor, este cea pe distanțe scurte în aglomerațiile urbane, cu preîncălzire, o mulțime de consumatori auxiliari și opriri dese.

In acest caz diferențele între minim și maxim pot fi între 43% și 63% așa cum demonstrează cei trei protagoniști din București, Cluj și Timișoara.

Concluzii

Dacă ar fi de reținut un singur aspect din primele trei episoade, dedicate comportamentului celor opt modele electrice diferite, în tot atâtea zone geografice, atunci acesta ar fi:

NU VĂ PANICAȚI la prima creștere a valorilor de consum din sezonul rece, după un drum scurt în oraș!

Așa cum ne demonstrează navetiștii pe distanță lungă și colegii noștri care parcurg sistematic peste 1000 km pe săptămână, autonomia reală la drum lung scade cu aproximativ o treime iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.