Introducere
În săptămâna 50 (12-18 decembrie) am strâns multe informații noi de la proprietarii de ID.3 participanți la proiectul Electromobilitate.
În primul rând, toți cei ce au trimis email cu „I want OTA” (unii au primit și fără să ceară update-ul), au primit confirmarea că pe ID-ul lor va ajunge și update-ul.
Din fericire Marcel (CJ) a primit prima parte a update-ului la 3.0 și tot din fericire nu au fost raportate probleme imobilizante.
Am folosit expresia ”din fericire” pentru că pe grupul de facebook al VW ID. Drivers Club au fost raportate multe probleme, semn că eșantionul de 1000 de ID-uri alese inițial nu a fost reprezentativ.
Mai jos, Călin (CJ) ne-a anunțat că un modul al bateriei de înaltă tensiune (HV) este afectat de recall.
Pentru a verifica dacă ID-ul vostru este afectat, puteți completa datele pe următoarea pagină și veți vedea și voi dacă e nevoie de o vizită în service: https://www.volkswagen-bahrain.com/en/owners.html#vin-lookup.
Ciudat este că în afara unui parametru afișat în CarScanner – Total accumulated discharge (kWh) care are o valoare mare, totul pare în regulă, așa cum veți observa mai jos. Iar acest parametru poate fi interpretat greșit de CarScanner, pentru ca valoarea de Total accumulated discharge (Ah) are o valoare plauzibilă.
Vă ținem informați cu privire la cum se va rezolva eroarea.
Datele de consum și parcurs
În săptămâna 50, nu vedem variații mari de consum, ba din contră, valorile sunt extrem de apropiate cu cele din săptămâna anterioară.
Avem un mic indiciu despre consumul Megane-ului, care pare că e prea bun ca să fie adevărat.
Din întregul consum raportat de 14.0 kWh/100km, observăm că doar 1.6k Wh/100km au fost consumați de climă și alte echipamente.
Pentru un model fără pompă de căldură, energia consumată este extrem de scăzută.
Mai multe detalii despre modul de utilizare a Megane-ului vom afla de la George (AR).
Călin (CJ)
Pentru mine săptămâna ce a trecut a fost una plină de evenimente 😀
Încep cu consumul : 21,4 kWh/100km , 45 km parcurși doar în mediu urban.
Din seria evenimentelor:
- am aflat prin intermediul unui tool online că ID.3 ul meu este chemat pentru înlocuirea unui modul din baterie. Nu am fost anunțat de către reprezentanță că ar exista vreo eroare sau intervenție. Săptămâna următoare o să-i contactez să văd despre ce e vorba.
Cu această ocazie și mulțumită lui Laurențiu (CJ), care mi-a împrumutat un ODB, am verificat câte ceva despre datele mașinii. Găsiți datele în pozele atașate :
- Total accumulated charge : 5545,67 kWh
- Total accumulated discharge : -85230.4 kWh
- Max energy content of the traction battery : 54550 kWh
- Highest and Lowest cell Voltage : 3,779V respectiv 3,760V
În ultimul rând, am dus mașina pentru o curățare în interior a tapițeriei scaunelor. A fost o lucrare în valoare de 250 RON, însă de care mă declar extrem de mulțumit!
Câteva puncte importante:
- Tapițeria ID-ului Max este foarte delicată, iar mixul acela de material de pe margini și cel central au temperaturi de uscare diferite, deci trebuie lucrat cu grija.
- Este de asemenea o tapițerie care absoarbe foarte mult praf.
- Un punct pozitiv este că zonele care au contact cu șoferul/pasagerul din față au un design (trecerea culorilor de la spătar la șezut ) care nu permite observarea degradării datorită contactului prelungit. Au câștigat designerii, nu inginerii, cel puțin la acest capitol.
Prima imagine e cu diferența la jumătate, iar următoarele sunt before/after:
Marcel (CJ)
Mai jos datele pentru săptămâna 12-18/decembrie:
- Distanța parcursă: 454 km;
- Consum: 19.88 kWh/100 km,
- Încărcări: 108.1 kWh, 5xAc,
- Cost: 0 ron (încărcare la locul de muncă)
Drumuri parcurse doar pentru navetă și scoala copiilor.
Daca pe cei 15 km parcurși în afara localității am atins viteze de 75-80 km/h, în oraș se simte apropierea sărbătorilor, preponderent se merge bară la bară prin tot Clujul, viteza medie rar trece de 30 km/h.
Pornirile dese, căldura constant pornită și vremea rece au scazut vizibil atât autonomia cât și capacitatea de încărcare, comparativ cu aprile-septembrie când până la 80% SoC mașina afișa o autonomie estimată de 310-360 km, acum se învârte între 250-290 km. Ceea ce este normal la o mașină electrică.
Dacă în perioada “de vară” lăsam bateria până în 15% SoC peste noapte, acum în perioada “de iarna” după o călătorie cât bateria este încă caldă, chiar dacă nu ajunge la 25% SoC prefer să o încarc până la 80% SoC.
În această săptămână am făcut și actualizarea cu primul pachet pentru verisiunea 3.0, mașina a fost neutilizabilă timp de aproape 7 ore, fără probleme ulterioare, ba chiar am făcut și o încărcare în acea seară.
George (AR) – Renault Megane
Mai jos detaliile pentru săptămâna 12-18.12.2022:
– total 462km,
– consum mediu 14.0 kWh/100km,
– temperaturi exterioare între -3 și +2 grade pe timpul navetei,
– cam 80% din distanță a fost parcursă pe noapte, iar pe restul de 20% cam 4-8 grade pe zi,
– temperatura interioară folosita 21grade C mod confort,
– am încărcat acasă vreo 10 kWh și 1 încărcare la CCS 50 kW de la 8% la 100% până ce mașina a întrerupt alimentarea.
Se poate vedea că au intrat 54.7 kWh. În tot acest timp mașina a fost încuiată, fără cineva în interior și fără a folosi încălzirea staționară. Încărcarea a durat aproximativ 52min de la 8% -> 80% iar de la 80% -> 90% aproximativ 20 min, iar de la 90% -> 100% foarte mult: 35min.
– nici o problemă în continuare,
– am atins pragul de 2563km!
Alexandru (B)
În săptămâna 12-18 decembrie am parcurs 469 km cu un consum mediu de 19.1 kWh/100km, fără preîncălzirea habitaclului înainte de vreo plecare.
Din cei 469 km, aproximativ 150 km au fost parcurși în oraș, bară la bară (apropos, ce naiba se întâmplă cu traficul din București din ultima perioadă?) și restul la o mică deplasare până la Bușteni, ca o evadare de weekend, drept urmare consumul la un drum de 150km+150km dintr-un foc este mult diminuat comparativ cu fâțâiala din oraș.
Va urma
Acestea au fost datele noastre din penultima săptămână din 2022.
Avem deja o statistica amanunțită despre costurile cu încărcarea, așa că imediat ce strângem și ultimele date din 2022 revenim cu un articol interesant. Rămâneți aproape!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
Salut,
Ce aplitatie+OBD folosesti pentru citirea informatiilor referitoare la baterie?
Eu folosesc pentru un Citroen E-C4 un OBD Konwei si aplicatia Car Scanner. In cazul meu am observat cateva anomalii, (capacitatea bateriei cand este 39kw, cand 47kw si nu stiu ce sa cred).
Salut Nicolae,
Am un OBD V-gate și tot aplicatia CarScanner.
Părerea mea e ca din moment ce ai informații în aplicația CarScanner, cititorul tau OBD e bun, deci nu de acolo ar fi problema.
Faptul ca ai anomalii de ordinul 39kWh/47kWh ar putea fi cauzate de una din cele de mai jos:
– e posibil sa nu citești parametrul corect, cauta mai multi parametrii care sa-ti indice capacitatea (fie capacitatea din acel moment – aceasta fiind influențată de SOC, fie un parametru al stării de sănătate SOH). Dacă și acestea din urma fluctuează mult, atunci valoarea citita e corecta și posibil sa fie o problema undeva.
– datele pe care vedem în aplicatie sunt puse la dispoziție de masina/producator, deci oricum ar fi, ar putea fi o eroare de transmitere date, dar cum datele acestea noi le culegem de pe CAN, ne mulțumim cu ele asa cum sunt, cu tot cu erori.
– a treia, dar puțin probabila, ar fi data de interpretarea greșită a parametrului din CarScanner, dar cum cred ca ar fi fost raportata și de alți utilizatori, ar fi fost reparata între timp. Cauta sa ai aplicatia actualizata permanent.
La final iti propun sa cauți printre posesorii de Peugeot/Citroen dacă și ei observa aceeași problema. Asa e cel mai simplu sa excluzi din cauze.
Dacă mai ai și alte întrebări și crezi ca te pot ajuta, te rog sa revii cu un comentariu.
Mult succes!