Pentru foarte mulți proprietari de Spring, aflați la prima întâlnire cu iarna, întrebarea din titlu este privită prin prisma reducerii autonomiei estimate la bord, după drumuri scurte în sezonul rece.
Încercând să gasim un răspuns ușor de înțeles, ne vom folosi de valorile medii săptămânale comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate. Din cei trei colegi, Marcel (Deva), Mihai (Fălticeni) și Octavian (Sibiu), doar Marcel se află la a doua întâlnire cu iarna la volanul Springului și după mai bine de 62.000 parcurși le-a cam vazut pe toate.
Anul trecut, în preajma Săbătorilor de Iarnă, Marcel ne comunica cu oarecare îngrijorarae (vezi lista articolelor la final) valori medii cuprinse între 16 și 18 kWh/100km. Anul acesta, deși consumul crește de cinci săptămâni, nici un semn de panică, totul pare normal, dar până acuma nu trecut de 15 kWh/100.
Cu toate acestea, Mihai ne trimite din nordul țării valori mult mai mari. Desigur un rol important îl joacă temperaturile mai scăzute. Dar cea mai mare diferență constă în felul în care sunt utilizate mașinile, așa cum veți vedea din relatările colegilor nostri. In timp ce Marcel parcurge distanțe lungi, cu puține opriri, Mihai și familia (Springul aparține tatălui său și și-a găsit mai mulți simpatizanți) are o rutină combinată, în care drumurile mai lungi alternează cu cele scurte și opriri dese, când se pierde căldura acumulată în interior.
Probabil cel mai bun exemplu, despre cât de mult poate influența lungimea călătoriilor consumul din sezonul rece, sunt datele transmise de Octavian în ultimele două săptămâni.
- valoarea marcată cu cerc albastru pe grafic (15.1 kWh/100km) a fost realizată în săptămâna călătoriei de la Sibiu până în Maramureș;
- valorile cuprinse între 17.5 și 18.7 kWh/100km sunt rezultatul drumurile zilnice în Sibiu, cu opriri dese, pauze și blocaje în traficul aglomerat.
In concluzie, nu disperați dacă autonomia indicată la bord scade mult după drumuri scurte în oraș. Pentru o călătorie în exterior veți beneficia de valori mult mai bune de consum și o autonomie adecvată acestui sezon.
În direct cu proprietarii
Mihai – Fălticeni
165 km autonomie reală la -3 grade Celsius pentru Spring (35% urban / 65% extra-urban).
În apropierea solstițiului de iarnă, care este astazi (miercuri, 21 decembrie), panourile fotovoltaice absorb cu greu energia solară (unghi de 44o, deloc prietenos iarna) și o transferă consumatorilor nesătui – centrală electrică, mașină electrică etc.
Mașina este folosită diametral opus, 7 zile din 7, prin oraș (cel fără stații de încărcare a mașinilor electrice… încă!) cu treburi zilnice și neemițătoare de CO2, la temperaturi în jurul a 0-5 grade Celsius, iar în alte câteva ore mașina transportă pasagerii pe sute de kilometri între punctele A și B.
Duminică, mașina s-a încărcat la priza casnică la 230V, de la 79% la 100%, de la ora 09.30 la 13, trăgând de la soare 8 kWh. Putea și mai mult, dar nici SoC-ul și nici încărcătorul de 10A nu știe de mai mult de 2.3 kW. Încă aștept încărcătorul promis de 16A de la Dacia.
Apoi, de la 13, Spring a parcurs un traseu de 130 km dus-întors și a consumat 79% din baterie, căldură, mers fără menajamente și în limita legală, 4 persoane, bagaje (grele – 30-40 kg) în portbagaj.
- Distanța parcursă: 237 km (mers 35% prin orașul fără stații publice de încărcare, reprize de 4-5 km, cu încălzire, cu multe opriri)
- Viteza medie: 37.3 km/h
- Consum mediu: 17.1 kWh / 100 km
- Cost încărcări: 0 lei.
- Număr încărcări: 2 încărcări, din care 1 la Electromagnetica Suceava (7.742 kWh) și 1 acasă de la soare (13.4 kWh).
- Energie încărcată: 21.14 kWh.
Vineri, când la Sandero 1.5 dCi 2017 am făcut revizia de 160.000 km (revizie obișnuită 20.000 km, distribuție, pompă de apă, bujie incandescentă arsă), și a costat aproape cât e un avans de Spring, am programat un test-drive cu oamenii foarte deschiși de la Darex Suceava pentru un Zoe. Cu peste 30.000 km la bord, Zoe-le este condus în stilul meu, consilierul de vânzări apreciind faptul că nu ”m-am dat la ea”. Îmi promite o autonomie de peste 350 km pentru bateria de 50/52 kWh.
La Hyundai nu îmi pot facilita un test-drive, mașinile electrice nu se mai pot comanda până în primăvară 2023 – august 2023.
La Darex Suceava era un Zoe Iconic gata pentru a fi rezervat. Seres 3 e la același preț cu Zoe, dar… oare merită?!
Marcel – Deva
- km la bord la data de 18 dec: 62.409;
- km parcurși: 654;
- costuri: 123,98 lei;
- media consum: 14,9 kWh/100km;
Octavian – Sibiu
Săptămâna trecută am parcurs 447 km cu Spring cu un consum mediu de 17,5 kWh/100km la un cost de 55 Ron. Viteza medie a fost de 37 km/ora.
Octavian, sept. 2022
Două articole cu Dacia Spring în sezonul rece 2021-2022
- Dacia Spring – ce aduce sezonul rece pentru noii proprietari?
- Dacia Spring la începutul primului sezon rece
- Dacia Spring – de la Brad la Cluj pe timp de iarnă
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 110 owners, documenting more than 3.7 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.