Temperaturile în scădere îndeamnă la activități în jurul focului, dar echipa sub-compactelor din cadrul proiectului Electromobilitate își continuă drumurile zilnice și comunicarea informațiilor de parcurs, consum și călătorii interesante.
Născute fie din convingere și viziune, Renault ZOE, fie din constrângere pentru evitarea amenzilor europene, cum a fost cazul grupului PSA, transformat în Stellantis cu parteneri (Chrysler, Jeep, Fiat) la fel de rămași în urmă pe calea electrificării, sub-compactele din prima generație se pregătesc de opririre a producției, pentru a face loc unor modele mai noi și mai avansate.
În timp ce Renault atrage publicul și specialiștii la manifestările auto cu gama Megane, R5 și viitorul R4, Stellantis șchioapătă în urmă, îmbrăcând vechea platformă mixtă, cu care am făcut cunoștință prin intermediul modelelor Peugeot 208, 2008 și Opel Corsa în haine… Jeep. Ascultând nemulțumirile ecjhipei Jeep din Motor City, după salonul auto de la Paris, micuțul Renegade electric (în traducere: renegat) nu putea avea un nume mai potrivit. Teama că brandul Jeep va fi diluat cu modele construite pe platforme comune, fără capabilități off-road, frământă experții americani, pentru care numele Jeep reprezenta garanția unui vehicul de teren adevărat, dotat cu tot ce trebuie pentru depășirea obstacolelor de pe Rubicon trail în Sierra Nevada sau traseele 4×4 din deșertul Moab.
Dacă citim cu atenție cronica analistului german Matthias Schmidt după vizita la salonul auto de la Paris, apare un al doilea avertisment adresat producătorilor francezi. Concluzia pe scurt? Performanțele variantelor electrice și interioarele au rămas în urma producătorilor din China, prezenți în număr mare la Paris. Chiar dacă standurile lor au fost evitate/ignorate de vizita prezidențială, câteva voci (mai disperate) din rândul industriei auto franceze solicită protecție în fața iminentei invazii cu modele accesibile ca preț made in China, trădând îngrijorarea cu care privesc executivii francezi concurența chineză.
Dacă ar fi să luăm doar exemplul Spring-ului importat din China și clasat pe locul șapte al înmatriculărilor de modele electrice noi în Europa, după primele nouă luni din 2022, nu mai este loc de îndoială că publicul va accepta și cumpăra modele made in China, câtă vreme prețul sau performanțele sunt atractive.
Alte exemple? Începând cu liderul european Model Y și fratele Model 3, urmați de o serie de modele produse în China (Polestar 2, BMW iX3, MG ZS) toate s-au clasat în Top 20 al înmatriculărilor europene din 2022, Automobile asamblate în China, sau altele produse cu componente și acumulatori made in China, domină înmatriculările de automobile electrice, anunțând asaltul pe plan mondial al unei industrii formate în ultimii 30 de ani .
Dar să lăsăm grijile despre viitorul industriei auto din Europa celor (prea bine) plătiți pentru a face acest lucru și să revenim la experiențele culese de colegii noștri din toată țara cu modele electrice sub-compacte.
În direct cu proprietarii
Laura – Peugeot 208, Timișoara
In perioada 3-9 octombrie, electro-leul a parcurs 399 km cu un consum de 16.3 kWh/100km și 31 km/h viteza medie. 50% din distanță a fost parcursă de Laura în oraș, iar cealaltă jumătate pe drumul Timișoara-Belgrad pentru zborul lui Tudor spre Dubai.
În perioada 10 – 16 octombrie, Peugeot e208 a parcurs 212 km cu un consum de 18.6 kWh/100km și 59 km/h viteză medie. Traseul a fost Aeroport Belgrad – Timișoara.
În perioada 17 – 23 octombrie, Peugeot e208 a parcurs 91 km cu un consum de 16.9 kWh/100km și viteză medie 19 km/h. Toata distanța a fost parcursă în oraș.
Bogdan – Peugeot 208, București

- Distanță totală: 505 km
- Viteza medie: 45 km/h
- Consum mediu: 15.4 kWh/100 km
Toată săptămâna a stat în garaj, dar l-am scos în weekend la o tură pe la munte în căutarea culorilor toamnei. Vă las cu câteva imagini de la Sirnea.


Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia
- Distanța: 575 km
- Consum mediu: 15,9 kWh/100 km
- Viteza medie: 34 km/h
Am mai luat o piatră în parbriz. De data asta de la un tractor cu roțile murdare. A lăsat o urma subtilă chiar în fața ochilor. În ritmul asta cred că ajung să schimb parbrizul în curând.
Șerban – Renault ZOE, Suceava
Rutină, ăsta e cuvântul cheie la mine! Pe 31 am revizia de 2 ani sunt curios ce SOH (state of health pentru acumulator) am după acești doi ani și 18.000 km parcurși cu ZOE.
O dată la două săptămâni fac drumul Suceava-Dărăbani 180 km în total. De acolo vine și consumul mult mai mic, decât cel al sprinturilor din oraș.
E posibil și tronity să îmi arate greșit (10 kWh/100km ?!), dar nu am mai resetat consumul din mașină. Îl las la lună să fac o diferență față de aplicație.
Márton – Renault ZOE, Târgu Mureș
Am avut șapte apariții pe scenă, începând din 24 septembrie, la conferințe IT, și am călătorit mult cu avionul. Am ajuns în Maroc, Berlin, Nantes și trimit statisticile cu întârziere.
1. În luna septembrie!!! da septembrie, Zoe 41, a parcurs 3409 km, am încărcat 456 kWh, din care doar 16 kWh cu solar, majoritatea încărcărilor au fost la Kaufland cu cupoane. Costuri de încărcare 65 ron.
2. datele de consum pe săptămânile cât am călătorit internațional sunt:
3. Surpriza autonomiei la Zoe! Pe ruta Craiova via Transfăgărășan la Târgu Mureș cu o singură încărcare – urmează un articol cu detalii.
Raportări lunare
Colegii noștri Ciprian (Gura Humorului) și Radu (Ploiești) vor contribui la raportul pentru luna octombrie.
Consumuri medii săptămânale

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.