SUV-ul electric AIWAYS U5 a trecut cu succes probele de omologare TUV

Pe langa ofensiva electromobilistica coordonata si sustinuta de guvernul german, ultima saptamana aduce in atentie anuntul TUV Rheinland despre omologarea pentru vanzare in Europa a unui SUV electric produs China de startup-ul AIWAYS.

Infiintata la Shanghai in 2017, firma AIWAYS a debutat pe scena europeana la editia din acest an a salonului auto de la Geneva cu SUV-ul U5 si a revenit „pe roti” la IAA-Frankurt, de data aceasta parcurgand mai mult de 15.000 kilometri intre Xi’an si Frankfurt in 53 de zile, traversand 12 tari, pe traseul celebrului Drum al Matasii.

SUV-ul cu dimensiuni de 4.68 lungime , 1.9 latime si 1.73 inaltime este mai spatios decat alternativele electrice cu preturi (ceva mai) accesibile, Hyundai Kona si Kia Niro. In varianta de baza, U5 este echipat cu un motor de 140 kW (190 CP), moment de 315 Nm si un acumulator suficient de mare pentru 460 km autonomie (WLTP). O optiune originala interesanta propusa de AIWAYS este inchirierea pentru drumuri lungi a unui acumulator suplimentar de 20 kWH, care extinde autonomia cu inca 100 km.

Echipat cu un interior modern si spatios si dotat cu tehnologie avansata de navigatie si conectivitate, U5 va fi livrat incepand din trimestrul II in Europa, cu un pret de baza 25.000 euro, care poate urca in functie de dotari pana la 39.000 euro.

Dupa inceperea livrarilor in China in 29 noiembrie, planul de productie pentru primul an este de 150.000 de SUV-uri U5, urmand ca in al doilea an productia sa se dubleze. Cate vor ajunge in Europa este inca neclar, doar durata de transport cu trenul in 16 zile a fost promovata ca un avantaj competitiv, fata de producatorii care sunt obligati sa transporte autovehicule electrice cu nave din Korea, Japonia sau SUA.

Asa cum reiese din interviurile acordate la Geneva si Frankfurt, echipa AIWAYS este constienta ca misiunea cea mai dificla este sa convinga publicul de calitatea SUV-ului „made in China”, dupa ce incercari timpurii a unor producatori chinezi de a penetra piata hiper competitiva din Europa s-au impotmolit inca din faza de omologare.

Din declaratiile fondatorilor Fu Qiang si Gu Feng, veterani ai industriei auto cu experienta acumulata in companii globale ce opereaza pe piata chineza, baza succesului european se cladeste cu know how german, in centrul de proiectare de la Ingolstadt sub coordonarea lui Roland Gumpert, un veteran al industriei, cu 30 de ani de experienta in diferite functii tehnice la Audi.

Daca „secretul” proiectarii SUV-ului U5 pare cunoscut, este fiindca aceasi reteta a fost aplicata de alt start up chinez, NIO, care are centrul de proiectare la Muenchen, format din ingineri germani si chinezi recrutati din programele electrice abandonate de BMW, dupa lipsa succesului comercial cu i3 si i8.

Cum a reusit AIWAYS sa inceapa vanzarea in China la doar doi ani de la infiintare si sa fie la mai putin de sase luni de inceperea vanzarilor in Europa este pe cale sa devina o legenda a industriei auto, aflata pe drumul tranzitiei accelerate catre electromobilitate.

Asa cum avertiza comisarul european Guenther Oettinger audienta germana, in timpul congresului Automobilwoche de la Berlin, „chinezii fac dusuri scurte si reci„, avertizand ca obisnuinta cu confortul succesului, a facut industria germana prea lenta si precauta in luarea unor decizii majore, ca cele necesare pentru a tine pasul cu evolutia rapida a mobilitatii electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.