Flote electrice – Informatii despre costul pe kilometru

In discutiile cu cei interesati de electromobilitate sau pe punctul de a decide achizitia unui model disponibil prin programul „rabla plus”, apar invariabil intrebarile despre intretinere, garantii si mai ales fiabilitatea acumulatorilor si a componentelor electronice.

Din experienta proprie cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 in cadrul proiectului Electromobilitate raspunsul despre cheltuielile de intretinere este simplu: ZERO cu Ioniq si ZERO cu Model 3. Nici o problema tehnica sau revizie periodica nu ne-a intrerupt activitatea pe parcursul ultimului an, in care ambele modele au parcurs peste 23.000 kilometri, o distanta care acopera media condusa de privati intr-un an, dar genereaza cel mult zambete indulgente din partea taximetristilor.

La intrebarea despre fiabilitatea acumulatorilor si costul (actual) mare de inlocuire, putem raspunde doar cu garantia de opt ani si faptul ca pretul acumulatorilor s-a injumatatit in ultimii cinci ani, deci perspectiva unor cheltuieli de inlocuire mai rezonabile este foarte buna in viitorul apropiat.

Cele mai consistente informatii despre costurile de alimentare si intretinere pe termen lung au fost publicate de firmele de transport persoane, care au facut de cativa ani pasul spre electrificare. Am urmarit si publicat rezultatele furnizate de:

Mini flota Tesloop compusa exclusiv din modele Tesla S, 3 si X

Recent o firma mica din sudul Californiei, Tesloop, cu doar sapte modele Tesla in exploatare, a distribuit cateva informatii foarte utile pentru a clarifica fiabilitatea si costul pe kilometru, atat de necesar pentru deciziile celor ce evalueaza inlocuirea flotei actuale cu modele electrice in viitorul apropiat.

Dupa declaratiile proprietarului, Haydn Sonnad, care a pornit afacerea dupa ce implinise 16 ani si a obtinut carnetul de conducere, masinile sale se apropie de 500.000 de kilometri, parcurgand in medie 27.000 kilometri pe luna, fiind necesara de multe ori reincarcarea de doua ori pe zi.

Informatiile puse la dispozite de echipa Tesloop, acopera cinci ani de utilizare si peste PATRU MILIOANE de kilometri. Cu exceptia unui exemplar eliminat de un accident, toate celelalte sunt in serviciu, refuzand sa “moara de batranete”.

Potentialul economic oferit de o flota electrica este evidentiat de un studiu Deloitte, care identifica cele mai mari cheltuieli pentru operatorii de flote traditionale ca fiind:

  • deprecierea 44%
  • combustibilul 22%
  • reparatiile 11%

Indicatorul esential pentru rezultatul economic al unei flote este costul de intretinere pe kilometru, care la flota Tesloop este echivalent cu 0.16 RON/km ( 0.06 USD/mila) la cursul actual. In plus, proprietarul remarca ca masinile lui petrec mai putin timp in service, fara operatiile de intretinere periodica (schimb ulei, filtre, curele, etc).

Din experienta acumulata pana in prezent cu toate cele trei modele Tesla in productie (S, X si 3), prognoza lui Haydn Sonnad este favorabila pentru scaderea costurilor pe kilometru, incluzand si deprecierea, pentru Model 3 pana la 0.48 – 0.69 RON/km (0.11-0.25 USD/mila), dupa ce masinile trec de 500.000 km.

Recent Model 3 a fost aprobat pentru taximetrie in New York, prin urmare informatiile despre eficienta economica si fiabilitatea flotelor electrice vor avea de castigat multe puncte de masura intr-un climat mai aspru si exploatare intensa.

Articol recomandat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.