După un prim deceniu, în care Tesla a devenit liderul incontestabil al tranziției globale spre mobilitatea electrică, discuții interminabile se poartă despre care startup va reuși să replice succesul echipei de la Tesla.
Deocamdată cele mai bun indicative sunt clasamentele de înmatriculări din China, unde putem urmări evoluția firmelor NIO, Xpeng, Li Auto, etc. startup-uri locale puternic finanțate de industria IT și (uneori) de guvern.
în schimb, clasamentele nord americane sunt puternic distorsionate de faptul că acei cumpărători care se decid pentru modele Tesla și GM nu mai beneficiază de scutirea de 7500$ la taxe. Cu toate acestea, Tesla domină atât de copios livrările din SUA, încât competiția pentru buzunarele cumpărătorilor de vehicule electrice este clar tranșată în favoarea firmei din Austin, Texas.

În clasamentul înmatriculărilor din primul trimestru au apărut Rivian cu 1227 R1T, primul pickup electric disponibil pe piață și Lucid Motors cu 460 exemplare Lucid Air, o limuzină premium de mare performanță. Încă lipsește Volvo XC 40 și ruda apropiată Polestar, care se străduie încă de anul trecut să vândă modelul Polestar 2 pe cateva piețe mai receptive (California, New York, etc.), selectate cu multă grijă.
In schimb, din gama de modele livrate cu zgârcenie de producătorii tradiționali, câteva se fac remarcate. In primul rând tripleta care a candidat pentru World Car of the Year, titlu câștigat de IONIQ 5:
- Mach-e – 6734 exemplare,
- IONIQ 5 – 6244,
- și ruda apropiată Kia EV6 – 5281
Ca posesor foarte mulțumit de Model 3, cu care am parcurs aproape 80.000 km, începând din noiembrie 2018, trebuie să recunosc că IONIQ 5 mi-a mers la suflet, fiindcă oferă mai mult spațiu și confort. Raportul înmatriculărilor din primul trimestru în SUA, când pentru fiecare IONIQ 5 alți OPT cumpărători s-au decis pentru un Model Y, nu pare să aibă noimă.
Prețul pentru Model Y în SUA (la data scrierii articolului) pornește de la 62.990$, în timp ce IONIQ 5 beneficiază de subvenție și oferta (foarte limitată) pornește de la 32.450$ (după deducerea de 7500$ de la taxe).
E drept că proprietarii de IONIQ 5 se bazează pe multiple rețele rapide de încărcare (DA, cu aplicații și complicații) în timp ce cu Tesla încărcarea este simplă în rețeaua Super Charger, dar asta nu justifica diferența de peste 30000$…
Diferența majoră constă pur și simplu în capacitatea de livrare. In timp ce Tesla a livrat în primul trimestru de la Fremont, Hyundai a adus mașinile cu vaporul peste marele ocean Pacific. Am îndrăgit mult IONIQ-ul în timpul celor 2000 km parcurși pe serpentine în Trans Carpatica și îl recomand cu căldura prietenilor care se interesează de un automobil electric încăpător și cu preț rezonabil. Din păcate, perspectivele sunt ca până la finalul anului pentru fiecare IONIQ livrat, Tesla să livreze mai mult de 10 Model Y în SUA, cu ajutorul fabricii din Austin.
Și în Europa, deși gama de modele este mult mai diversă și înmatriculările mai echilibrate, vom vedea cât de curând efectul producției de Model Y la Berlin, dominând înmatriculările, câtă vreme subvențiile europene rămân la fel de generoase.
Informații de la echipa Tesla din cadrul proiectului Electromobilitate
Marius – Câmpina
SĂPTĂMÂNA 04-10 APRILIE 2022
- km parcurși – 870
- kWh consumați – 111
- consum mediu – 12,75 kWh/100km
- viteza medie – 63,0 km/h
- temperatura medie a aerului – 12,1 grade Celsius
- durată deplasare – 829 minute
- cost încărcări – 0
Marți, 5 aprilie, am fost la București pentru schimbarea plafonului pe Casco (un bolovan nenorocit aruncat de un camion).

Săptămâna asta am primit un nou update software, versiunea 2022.8.3.
Detalii despre noile implementări în poza atașată.
Sâmbătă, 9 aprilie, profitând de ziua liberă și vremea perfectă, am făcut o plimbare de aproape 500 km.
Itinerariu: Câmpina – Ploiești – Buzău – Focșani – Onești – Sf. Gheorghe – Brașov – Câmpina
- distanță parcursă – 495 km
- consum energie pentru deplasare – 58 kWh
- durată deplasare – 431 minute
- consum mediu – 11.7 kWh/100 km
- viteză medie de deplasare – 68.9 km/h
- temperatură medie – 18.5 grade Celsius
Pe drumul de întoarcere, am obținut un nou record personal de eficiență pe drumul Brașov – Câmpina!
- parcurs 88 km
- durată 81 minute
- consum mediu 11,1 kWh/100 km


Ovidiu – M3 LR, București
Săptămâna trecută am parcurs 815 km cu un consum total de 131kWh și media de 16 kWh/100km.
Din aceștia, 341 km au fost făcuți în afara orașului, până la Predeal și înapoi – 51 kWh consumați si media de 15 kWh/100km (am plecat cu 99% și m-am întors cu 28%, mers normal și via autostrada A3 cu 120-125km/h) iar restul în oraș.
Costuri încărcare – aproximativ 41 lei, preț per kWh fiind 1 leu dacă nu depășesc 300 kWh lunar, iar în caz contrar ar fi 1,35 RON/kWh.
Între timp am descoperit aplicația TeslaMate, opensource (free) și care stochează multe date interesante despre mașină doar local, acolo unde este instalată. În cazul meu, am instalat-o pe NAS în format Docker.
Voi încerca într-un viitor articol să prezint mai multe despre ea dar și o comparație între Tesla și mașina anterioară, Peugeot e-2008.

Silviu – București
817 km cu 16,5 kwh/100 km – săptămâna trecută m-am întors de la Chișinău.
Range Comănești – București, plecare cu 100% și am ajuns cu 2% la SuperCharger, deci undeva la 305 km reali de range, cu vânt din față puternic, de 6 m/s și viteze legale pe drum.
Estimez că vântul a crescut consumul echivalent cu mărirea vitezei cu 15-20 km/h.
Andrei și Darius, Timișoara


Chiar dacă ultima săptămână a fost mai liniștită, Andrei (imaginea din dreapta) a depășit 23.000 km de la achiziție cu LR , în timp ce Marius a trecut de 20.000 km.
Consumul mediu săptămânal
Pentru amatorii de statistici am adăugat diagrama consumului mediu săptămânal.


We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.